17ο Συνέδριο Ποντιακών Σωματείων για την Εθνική Αυτογνωσία-Απολογισμός και Σκέψεις

Τα τελευταία  17 χρόνια,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους ποντιακούς Συλλόγους, διοργανώνει τα Συνέδρια Εθνικής Αυτογνωσίας, που έχουν γίνει πλέον ένας αγαπημένος θεσμός, ώστε τα πρωτοβάθμια σωματεία να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, να προβληματίζονται και να ενημερώνονται για τα σύγχρονα Ποντιακά Ζητήματα.

Η ανακοίνωση πως το 17ο  Συνέδριο Ποντιακών Σωματείων για την Εθνική Αυτογνωσία θα λάμβανε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη σε όλους τους συμμετέχοντες και στάθηκε αφορμή να μάθουμε πως στο Νοτιότερο άκρο της Ελλάδας υπάρχει μεγάλη μερίδα  Ποντίων που ζουν στη λεβεντογέννα νήσο.

Στις 4 Νοεμβρίου λοιπόν, στο ξενοδοχείο Atlantis στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα της ”Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ηρακλείου Κρήτης”, του συγκινητικά ενεργού σωματείου που εθελοντικά αγκάλιασε όλη τη διοργάνωση, συγκεντρωθήκαμε άνω των 200 συνέδρων από Ποντιακά Σωματεία από όλη την Ελλάδα, με το πιο μακρινό να είναι αυτό του Βορείου Έβρου και αυτό της Κύπρου. Από το συνέδριο δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν σύνεδροι και από σωματεία και ομοσπονδίες Μικρασιατών, Μακεδόνων, Βλάχων, Θρακιωτών αλλά και Αρμενίων. 

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ιστορικές και νομικές παράμετροι της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής» με εισηγητές Ιστορικούς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.  Εισηγητές ήταν:

Θεοδόσης Κυριακίδης 
Θεολόγος, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Ελληνική πραγματικότητα στην επιστήμη, στην πολιτική και τον δημόσιο λόγο».

Νίκος Μιχαηλίδης 
Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Princeton(Αμερική)
«Τα βάρη του παρελθόντος: Συλλογική Μνήμη και εκδημοκρατισμός στην Τουρκία».

Σπυρίδων Σφέτας 
Αναπληρωτής Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας ΑΠΘ
«Η ανάδυση του τουρκικού εθνικισμού και η τύχη των χριστιανών της Ανατολής(1913-1923)».

Δημήτριος Κοτρόγιαννος 
Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης  Πανεπιστημίου Κρήτης
«Η Γενοκτονία των Ποντίων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κασπάρ Καραμπετιάν
Πρόεδρος  Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης
«Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι ευθύνες της Τουρκίας για επανορθώσεις»

Ευστάθιος Ι. Θεοφανίδης

Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου , Υποψ. Διδάκτωρ Ποινικών&Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ, Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Ρατσιστικής Βίας και Ξενοφοβίας.
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: διεθνής και ευρωπαϊκή της διάσταση υπό τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ελληνική πραγματικότητα υπό το φως του Ν.4285/14».

Συγκίνηση προκάλεσε ο πολύ συναισθηματικός όσο και νομικά άρτιος λόγος του κ. Θεοφανίδη, Ειδικού Εισαγγελέα κατά της Ρατσιστικής Βίας και Ξενοφοβίας, ενός εκ των πέντε μόλις στην Ελλάδα, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ποντιακής καταγωγής, ο οποίος ερμήνευσε το Νόμο Ν.4285/14(Αντιρατσιστικός) και εξήγησε  το πώς ορίζεται ο όρος Γενοκτονία τόσο στο  Διεθνές όσο και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και φυσικά πώς μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των Ποντίων.

1

Ο κ. Μιχαηλίδης, Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Princeton και χαρισματικός λυράρης, μας ταξίδεψε στον Πόντο, στο σύγχρονο Πόντο που σιγά σιγά, χάρη στη μουσική και τη γλώσσα, ξαναβρίσκει τη χαμένη του εθνική κληρονομιά, καθώς οι εξισλαμισμένοι Πόντιοι που έμειναν πίσω, αρχίζουν και επανενώνονται με την Εθνική τους Ταυτότητα ,μέσω των μουσικών και γλωσσικών ακουσμάτων, ζωγραφίζοντάς μας έτσι μια εικόνα Ελπίδας και Αναγέννησης, που οι περισσότεροι αγνοούσαμε.

Από μεριάς του , ο κ. Κυριακίδης, Δρ Νεότερης Ιστορίας και Θεολόγος, τόνισε ,μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ότι το τελευταίο στάδιο μιας γενοκτονίας , είναι η Άρνηση αυτής, ότι το στάδιο αυτό είναι διαρκές και σίγουρος δείκτης ότι θα ξανασυμβεί γενοκτονία  και φυσικά  η μοναδική απάντηση στην άρνηση είμαι η τιμωρία από διεθνή και εθνικά Δικαστήρια. Με τον τρόπο αυτό έδωσε τη σωστή απάντηση-οπτική στην επίκριση ότι ζητώντας τη Δικαίωση για το έγκλημα της Γενοκτονίας, δυναμιτίζουμε τη σχέση με τη γείτονα.

Επίσης, ο Πρόεδρος της  Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης ,Κασπάρ Καραμπετιάν, εκπρόσωπος τόσο των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων χάρη στη διπλή καταγωγή του, μας δίδαξε το δρόμο και τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων , βασιζόμενοι στις καλές πρακτικές που έχουν ήδη αναπτύξει και χρησιμοποιήσει με επιτυχία οι Αρμένιοι.

Τα συναισθήματα πολλά και έντονα  μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου. Η ουσία όμως είναι πως η ελληνική ψυχή του Πόντου αναθάρρησε από την επαφή με Συνέδρους από όλη την Ελλάδα, που σε διάφορες ηλικίες και από διάφορες θέσεις, κρατάνε άσβεστη τη Φλόγα της Πατρίδας , χαμένης και νέας, βλέποντας πως υπάρχει Συνέχεια με αξιώσεις και αξιοπρέπεια.

Στις 6 Νοεμβρίου αφήσαμε πίσω μας τους Πόντιους της Κρήτης στα καλά χέρια της Εύξεινου Λέσχης Ηρακλείου, του Συλλόγου Ποντίων Χανίων "Η Ρωμανία" και του Συλλόγου Ποντίων Αγίου Νικολάου και με την υπόσχεση πως όπως εκεί στην Κρήτη έτσι και εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι.

Φτάσαμε μόνοι μας στη Κρήτη από όλη την Ελλάδα για να συμμετέχουμε στο Συνέδριο, αλλά γυρίσαμε ως μια ομάδα με συμμάχους την Ελληνική και διεθνή κοινότητα των Αρμενίων και των Ασσυροχαλδαίων, τα σωματεία των Μικρασιατών,των Θρακιωτών, των Μακεδόνων και των Βλάχων.

Η Κρήτη ήταν πάντα ένα φιλόξενο σπίτι για εμάς τους Πόντιους και μέσα από το 17ο Συνέδριο Ποντιακών Σωματείων για την Εθνική Αυτογνωσία στον ευλογημένο αυτό τόπο εμείς οι Πόντιοι βρήκαμε πάλι την Ελπίδα για να συνεχίσουμε τους αγώνες προς την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ευχαριστούμε για όλα και ελπίζουμε να ανταμώσουμε εκ νέου , σύντομα.

Leave a reply