.... «και που θα έκανες αν ήσουν δικηγόρος σε αμερικάνικο σίριαλ» Αυτός θα ήταν ο πλήρης τίτλος αλλά , προφανώς παραήταν μεγάλος για να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος.
Φαντάζομαι ότι όλοι έχετε παρακολουθήσει αμερικάνικα σίριαλ ή ταινίες με κεντρικό θέμα δικαστικές διαμάχες και σφοδρές αντιδικίες μεταξύ δικηγορικών εταιρειών κολοσσών. Απλά προφανώς δεν βλέπατε αρκετά ώστε να αποφασίσετε να γίνετε δικηγόροι.
Εγώ έβλεπα.
Πλέον , από την υπερδεκαετή καριέρα μου στην παρακολούθηση δικαστικών σειρών /ταινιών και τη σχεδόν δεκαετή στη δικηγορία , προκύπτει αυτό το απαύγασμα συγκριτικής γνώσης και σοφίας , όπου ο χολιγουντιανός μύθος ωχριά μπροστά στην ελληνική πραγματικότητα
- ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΜΨΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΙ
Σε όλες τις χολιγουντιανές παραγωγές, όλοι οι δικηγόροι είναι μονίμως ντυμένοι στην τρίχα με πανάκριβες, επώνυμες δημιουργίες. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, από τα χαράματα στο ακροατήριο μέχρι τα μεσάνυκτα στο υπερπολυτελές γραφείο όπου μελετούν κάποια συγκλονιστική υπόθεση, οι ατσαλάκωτοι δικηγόροι φαντάζουν σαν μόλις να βγήκαν από το ντους. Για τις γυναίκες συναδέλφους δεν το συζητώ καν. Το μακιγιάζ δεν έχει κουνηθεί από τη θέση του ,το μαλλί κομμωτηρίου γίνεται όλο και πιο γοητευτικό όσο πιο δύσκολη και μακριά αποδεικνύεται η ημέρα τους, ενώ το ύψος του τακουνιού βάζει σε τεστ τους κανόνες της φυσικής.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η επιλογή ρούχου υπαγορεύεται από τους κανόνες της λογικής και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Έτσι, όταν έχεις μπροστά σου μια γεμάτη, υπέροχη μέρα για να τρέχεις πάνω κάτω πανικόβλητη στα δικαστήρια, στην Περιφέρεια, στις Υπηρεσίες , στις Τράπεζες κλπ, φορτωμένη με τουλάχιστον δέκα κιλά τσάντας ή τσαντών, είναι τουλάχιστον ανεδαφικό να βάλεις τις Lοuboutin που δεν έχεις. Άρα , περιορίζεσαι σε στυλ «μαχητής της πόλης». Το δε μακιγιάζ και μαλλί μπορεί να είναι πράγματι άψογο όταν βγαίνεις από το σπίτι. Μάντεψε όμως. Σε μισή ώρα δεν θα είναι. Στο ελληνικό καλοκαίρι δε , η ίδια η σκέψη του να βαφτείς, ματαιούται στιγμιαίως από τον ιδρώτα που τρέχει συνεχώς από το πρόσωπό σου.
- ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ
Οι συνάδελφοι στις ξένες ταινίες έχουν πάντα τεράστιες υποθέσεις, τρομερού επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος , που τους αποφέρουν αρκετά ώστε να πληρώσουν το υπέρογκο φοιτητικό τους δάνειο σε μία μέρα. Οι δε πελάτες είναι πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν και δεν κάνουν ποτέ παζάρια. Δίνουν απλά την εντολή, ο δικηγόρος εκτελεί και πληρώνεται αγόγγυστα από τον ευχαριστημένο πελάτη.
EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι συνάδελφοι δεν πληρωνόμαστε ποτέ αρκετά για τη δουλειά μας , αν τελικά πληρωθούμε. Αγαπημένες φράσεις-κλειδιά των εντολέων κατά τη δύσκολη ώρα της αμοιβής είναι «ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ?» , «ΣΙΓΑ ΈΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΗΡΕΣ» και το αμίμητο «ΑΥΤΟ ΤΟ ΈΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΌΝΟΣ/Η ΜΟΥ».
3. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Πόσες φορές δεν έχουμε παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον στην οθόνη μας την εξέλιξη μιας συγκλονιστικής υπόθεσης που φαίνεται χαμένη, αλλά ο δικηγόρος βρίσκει τη νομική ή μη λύση από το πουθενά? Για το Χόλιγουντ δικηγόρος και ντετέκτιβ είναι το ένα και το αυτό. Ο συνήγορος βρίσκει στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος που μπήκε παράνομα ή ανακαλύπτει κάτι που κανείς άλλος δεν είδε, ως από μηχανής Θεός και σώζει τη μέρα. Ναι. Θα ήθελες να το κάνεις κι εσύ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Και ξέρεις γιατί? Γιατί η δικηγορία είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικασία. Και η διαδικασία είναι τύπος. Και ο τύπος είναι βαρετός. Εξάλλου, ένας μεγάλος όγκος δικηγορικής δουλειάς δεν έχει καν να κάνει με νομικά θέματα . Αντιμέτωπη με την απίστευτη βαρεμάρα της ελληνικής πραγματικότητας, η κρυφή σου επιθυμία να επιδείξεις της τζεϊμςμποντικές σου ικανότητες, θα παραμείνει τέτοια.
- ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ
Πόσες φορές έχετε δει σε αμερικάνικη ταινία πελάτη να μην καταλαβαίνει τι του λέει ο δικηγόρος του ? Ο φανταστικός εντολέας όχι μόνο πιάνει με τη μία το νομικό επιχείρημα /στρατήγημα αλλά το εκτιμάει κιόλας. Μάλιστα δεν το αμφισβητεί καν. Και το κυριότερο: Το πληρώνει ασμένως. Γιατί βασικά σέβεται τον δικηγόρο του.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι Έλληνες εντολείς φαντάζουν πολύ πιο πονηρεμένοι από τα αγαθά αμερικανάκια και δεν εντυπωσιάζονται τόσο εύκολα. Έρχονται έχοντας μια πολύ δυνατή άποψη για το τι πρέπει να κάνεις εσύ ως δικηγόρος τους και ο μόνος λόγος που σε χρειάζονται είναι γιατί δεν έχουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε δική σου πρόταση για το τι πρέπει να γίνει , σύμφωνα με το νόμο , αντιμετωπίζεις αμφισβήτηση και βλέμμα απορίας. Η πρότασή σου προφανώς δεν συμπίπτει με αυτό που έκανε ή είπε ο τρίτος ξάδερφος του εντολέα σου. Ο σεβασμός στο πρόσωπό σου, μοιάζει το ίδιο απατηλός όσο το πάλαι ποτέ κύρος του επαγγέλματος.
- ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Το 24ωρο του αμερικάνικου φανταστικού συναδέλφου φαντάζει 48ωρο. Έχει χρόνο να δικάσει το πρωί, να κάνει τα άπειρα ραντεβού του, να λύσει εκκρεμείς υποθέσεις, να βοηθήσει κάποιον νεότερο συνάδελφο , να κάνει ή να έχει τρία παιδιά και να πάει γυμναστήριο . Όλα αυτά και περισσότερα, αλλά και να πιει τα ποτά του σε κάποιο κουλ μπαρ, να προλάβει να μεθύσει, να κάνει νέες γνωριμίες και να ξαναγυρίσει στον ουρανοξύστη που δουλεύει, αφού είναι ακόμη πέντε τ απόγευμα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το 24ωρο του Έλληνα δικηγόρου κρατάει ένα τέταρτο. Μπορεί να έχεις κατά νου ένα πρόγραμμα ξεκινώντας τη μέρα σου. Ένα πρόγραμμα ούτε καν φιλόδοξο. Αλλά η επίσκεψη στην πρώτη Δημόσια Υπηρεσία στο ανατρέπει όλο. Συγχαρητήρια, από τις πέντε δουλειές που ήθελες να τελειώσεις πριν τα ραντεβού σου, τελείωσες μισή. Παρόλα αυτά έχει κούραση σωματική σαν να τέλειωσες και τις πέντε. Μετά έχεις ραντεβού και όταν αυτά τελειώσουν τότε πρέπει να ξεκινήσεις τη δουλειά σου , δηλαδή να γράψεις. Συνειδητοποιείς ότι είναι δέκα το βράδυ, δεν έχεις φάει , δεν πήγες γυμναστήριο και δεν έκανες παιδιά. Ίσως όμως προλαβαίνεις να μεθύσεις.Ναι, καλή ιδέα.
Αυτές είναι μερικές από τις σκληρές αλήθειες της μάχιμης ελληνικής δικηγορίας. Μας πληγώνει πολύ. Αλλά την αγαπάμε περισσότερο.
Ελπίζω μονο εκεί έξω κάποιοι συνάδελφοι σας να μη διάλεξαν το επάγγελμά σας βασιζόμενοι στις τηλεοπτικές σειρές ή στο prestige του να είσαι δικηγόρος….γιατί θα τα βρουν μπαστούνια
Ο πελατης χρειαζεται καποια σιγουρη ενημερωση και εκβαση ακομα κι αν ειναι δυσμενης η εστω καποιες εγκυρες πιθανοτητες. Ζαρια και λαχεια παιζει και μονος του. Θελει να γνωριζει το κοστος ωστε να προγραμματισει τα εξοδα του. Δεν εργαζεται μονο για τον δικηγορο του, εχει κι αλλες αναγκες. Ουτε εκεινος εχει διαθεση να επικοινωνει με το δικηγορο για ενα θεμα , αφου του το ανεθεσε ωστε να μην ασχολειται. Πολλοι δικηγοροι εχουν “οδηγησει στα βραχια” σιγουρες υποθεσεις. Η δικηγορια θελει σκληρη δουλια, μεθοδικοτητα, αποτελεσματικοτητα, σαφηνεια. Τις συνεπειεις της ανεπαρκειας του δικηγορου τις πληρωνει ο πελατης και οχι ο δικηγορος.
“Αν και οι συνομιλίες έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Η ύπαρξη του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική σκέψη σε σχέση με προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.Ελλαδος -Αιγυπτου.'”…Μαλλον οι διαπραγματευσεις με Τουρκια εχουν αρχισει και ας βοηθησουμε με επιχειρηματα τη κυβερνηση ωστε με την βοηθεια συμμαχων και των σχετικων εταιρειων των να πετυχει μια καλη συμφωνια π.χ. παραχωρωντας με διαθεση καλης γειτονιας,φιλιας για εκματαλλευση στη Τουρκια περιοχη π.χ,50 εως.100 στρεμματων θαλασσιου και του αντιστοιχου υποθαλασσιου χωρου,υπεδαφους στα ορια της νομιμης ΑΟΖ μας (που θα αναγνωρισει ) για επικαρπια για καποια χρονια εναντι χαμηλου μισθωματος