(Ναι, σε παρακολουθούμε.)
Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για το αχανές αντικείμενο της Πολιτικής Δικονομίας και πάλι δεν είναι αρκετοί. Όταν λέμε τόμοι δεν εννοούμε φυσικά 500-600 σελίδες γιατί τότε καλά θα ταν και θα μασταν κι εμείς ευχαριστημένοι.
Το κάθε βιβλίο απαριθμεί 1000 σελίδες και τα βιβλία που μπορεί να προμηθευτεί κανείς είναι τουλάχιστον δύο με τρία, οπότε για να ισχυριστεί ένας σπουδαστής πως κατέχει την Πολιτική Δικονομία και πως έχει καλύψει όλη την ύλη της Πολιτικής Δικονομίας εν όψει εξεταστικής, αυτό συνεπάγεται πως γνωρίζει και τις 2000 σελίδες. Όχι γνωρίζει. Λάθος το ρήμα. Θα πρέπει να τις έχει αφομοιώσει κιόλας, να τις έχει κατανοήσει επαρκώς ώστε να ανταποκριθεί στα πρακτικά ζητήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει κατά την εξέταση. Μην αγχώνεσαι, εμείς είμαστε εδώ να σου πούμε τι κάνεις ( όχι ότι λύνουμε το πρόβλημα έτσι). Επίσης αυτές οι 2000 και βάλε σελίδες αφορούν μόνο στη θεωρία. Νομολογία, αντικρουόμενες απόψεις, ορισμοί, νομικοί όροι και έννοιες, παραδείγματα... τα πάντα συμπεριλαμβάνονται εδώ.
Για την επίλυση των πρακτικών θα πρέπει να διαβάσεις άλλο ξεχωριστό βιβλίο.
Ακούγεται so scary. Κι όμως δεν είναι. Προσωπικά βρίσκω τα συγγράμματα του Νίκα τουλάχιστον ευανάγνωστα και κατατοπιστικά κι ας πλατιάζει πολύ. Τα λέει ωραία ο άτιμος !!! Πέρα από κάθε διάθεση αστεϊσμού πάντως, η δομή των βιβλίων του είναι άρτια και ταυτόχρονα απόλυτα κατανοητή. Βέβαια από την άλλη, το μέγεθος γραμματοσειράς που χρησιμοποιεί φαίνεται με μεγεθυντικό φακό.
Πάμε να μετρήσουμε.
->Selfie. Κι εκεί που έχεις ξεκινήσει να διαβάζεις τον αγαπημένο Νίκα, όλο και κάποιο notification από το facebook, το instagram ή το twitter θα ξεπροβάλλει με θράσος στην touch screen του smartphone σου. Και τότε θα σου μπει στο μυαλό η ιδέα... μήπως να βγάλω μια selfie να μου πάει καλά η εξεταστική; Μπα, δεν τα κάνω αυτά, αυτά τα κοροϊδεύω. Και αυτά τα hashtags τύπου #studying#hardstudying#exams ;;;;;
Το κινητό σου σε κοιτάει. Και το βιβλίο σε κοιτάει. Τραβάς λοιπόν την πρώτη selfie... δεν σ’ αρέσει, πετάει η μύτη σου, βγάζεις δεύτερη.... κι αυτή μέτρια. Αποφασίζεις να βάψεις το φρύδι λίγο πιο επιμελώς, σε σχήμα nike ας πούμε που το βλέπω συχνά τελευταία και τρομάζω. Τρίτη, τέταρτη photo, ε δεν μπορεί κάποια στιγμή θα την πετύχεις και θα κάνεις το σκληρό upload σου. Κι αμέσως μετά θ’ ακολουθήσουν τα likes και τα comments και κάπως έτσι θα έχει νυχτώσει και θα σαι ακόμα στα περιεχόμενα. Καλό ε; Να χάνεις όλο σου τ’ απόγευμα ή έστω το μισό, βγάζοντας photos σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσεις την κοινότητα των social media ότι διαβάζεις με τις ώρες και είσαι επιστήμονας. Τύφλα να χει η Maria Curie και το πολώνιο.
->Καφέ. Ώρα για καφέ. Και όμως. Μόλις βρέθηκες αντιμέτωπος με την τρομακτική ανακάλυψη πως σου τέλειωσε ο καφές στο σπίτι ή η ζάχαρη ή τα χει παίξει η εσπρεσομηχανή σου ή τέλος πάντων δεν σε χωράει το σπίτι και κανονίζεις καφεδάρα με φίλους για να γυρίσεις αργότερα σπίτι να διαβάσεις. Μετά τον καφέ όμως θα χτυπήσεις κι ένα πιτόγυρο κι όταν επιστρέψεις στο σπίτι θα χεις φουσκώσει πολύ για να διαβάσεις. Αν πάλι είσαι wanna be fit, μετά τον καφέ θα χτυπήσεις ένα gym κι αφού φύγεις κι από κει guess what ??!!! θα είσαι πολύ κουρασμένος για να διαβάσεις. Κοινώς, είτε αγαπάς το junk food είτε το six/eight packs, αυτά είναι που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σου και πάντως σίγουρα όχι η εκκρεμοδικία και το δεδικασμένο της αγωγής ή οι ενστάσεις στην πρωτοβάθμια δίκη. πας για μια «χαλαρή» μπυρίτσα με τα παιδιά. Κρατήστε το «χαλαρή» γιατί σύντομα θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειές του.... Μόνο χαλαρή δεν θα αποβεί η έξοδος αν η μια μπύρα πολλαπλασιαστεί και συνδυαστεί με σφηνάκια.
->Απορίες. Έχεις κάτι αποριούλες σχετικά με την παρέμβαση και την προσεπίκληση (αν έχεις φτάσει μέχρι αυτά τα κεφάλαια, πάλι καλά να λες) και παίρνεις τον κολλητό/την κολλητή να σε διαφωτίσει, ανεξάρτητα απ' το αν πράγματι μπορεί ή όχι. Κι ενώ τα λέτε μια χαρά και κάτι πας να καταλάβεις, σου λέει πως τα πέρασε στην χθεσινοβραδινή έξοδο κι αρχίζετε το gossip. Και εν συνεχεία μιλάτε περί ανέμων και υδάτων για ώρες στο τηλέφωνο γιατί αυτό με την φλυαρία το χουμε ως επί το πλείστον στη Νομική (για δική μας τύχη και ατυχία των γύρω μας). Εν τέλει άλλο ένα απόγευμα πήγε χαμένο από το διάβασμα.
->Φέρνεις ενισχύσεις. Αφού δεν τα βγάζεις πέρα μόνος σου και πριν σηκώσεις τα χέρια ψηλά, αποφασίζεις να καταφύγεις στην ύστατη λύση. Να συντονίσεις τη μελέτη σου μαζί με τους φίλους σου, να διαβάσετε παρεούλα δηλαδή. Πολύ ωραία η ιδέα αλλά μόνο ως προς το σκέλος της «παρέας» πραγματοποιήσιμη. Γιατί ως προς το σκέλος «διάβασμα» ούτε λόγος. Κάτι θα παραγγείλετε να φάτε, όλο και κάποιο διάλειμμα θα κάνετε δήθεν για τσιγάρο, όλο και κάτι άσχετο θα βρείτε να συζητήσετε και κάπως έτσι τα ένδικα μέσα θα παραμείνουν άξια απορίας για σενα.
->Διαβάζεις 5 διαφορετικά βιβλία. Και το ένα είναι του Καλαβρού.
Αχχααχαχχααχααχαχαχαχαχχαχααχαχαχαχχααχαχαχαχ. Εντάξει όχι.
Εδώ ίσα ίσα βγάλαμε την επιτομή το προηγούμενο βράδι, και δεν θυμόμαστε και τίποτα. Και που να τα βρούμε και τα πέντε βιβλία; Εδώ ο Σπύρος μου έλεγε ότι σκεφτόταν να κάψει το βιβλίο του Καλαβρού. Ήταν τόσο δυσανάγνωστο, και ειδικά για ένα τέτοιο δύσκολο μάθημα που σε τρέλαινε. Παραθέτω ένα παράδειγμα για να ευχαριστήσεις την Δύναμη που δεν το διάλεξες, (να το αφήσεις, εάν το διάλεξες) : " Η απλότητα της διαδικαστικής πράξης της επίκλησης σημαίνει, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει υπ'αυτής ο κίνδυνος συγχύσεων ή αμφιβολιών ως προς αυτό καθ'εαυτό το γεγονός της επίκλησης του αποδεικτικού μέσου και συνεπώς πρέπει να αρκεί και αρκεί μία συγκεκριμένη και σαφής αναφορά στο προσαγόμενο αποδεικτικό μέσο στον πρώτο βαθμό(ή στην προηγούμενη συζήτηση) και μια γενική ακόμη αναφορά στη συζήτηση του δευτέρου βαθμού ( ή στη μεταγενέστερη συζήτηση), ότι ο διάδικος επικαλείται και πάλι τα τότε και τώρα προσαγόμενα αποδεικτικά μέσα. " Αυτό είναι μια πρόταση. Μία!!!!!! Δεν λέμε ότι νομικώς δεν στέκει, ή η γλώσσα είναι άσχημη, αλλά πως περιμένεις ένα φοιτητής νομικής, στην πρώτη του επαφή με τον ΚΠολΔ να διαβάσει ένα βιβλίο γεμάτο τέτοιες προτάσεις, και να το καταλάβει. Πως ;!!
Απομένουν μόλις 5 μέρες πριν δώσεις Πολιτική Δικονομία. Καλά άκουσες... 5. Άσε το Νίκα και ψάξε σημειώσεις μπας και σώσεις κάτι την τελευταία στιγμή. Επειδή όμως οι της τελευταίας στιγμής προετοιμασίες ουδέποτε φημίζονταν για την αποτελεσματικότητά τους
Bonus : Καταριέσαι που δεν πήγες στο επαναληπτικό μάθημα . Μεταξύ μας, δεν θα βοηθούσε.
«μέτρον άριστον» και keep it in your pants. Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται γιατί τα φαινόμενα απατούν. Just do it.
Σας άρεσε το άρθρο; Το Ανάλυσε το είναι ένα ανεξάρτητο site αποτελούμενο κυρίως από νέα άτομα. Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια κάνοντας donate. Ευχαριστούμε 🙂