Αμβροσίου «Το Ανάγνωσμα»

 

Το βασικό λάθος που διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν όλες οι θρησκείες και κατ΄επέκτασην και οι κεφαλές τους, είναι ότι δεν είναι αρκετά θαρραλέες ώστε να αποδεχτούν ότι υπάρχουν κάποια όρια στη γνώση. Σε καμία περίπτωση δεν είπαν αυτό που είπε ο Σωκράτης «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

Οι θρησκείες, πρώτες ανακάλυψαν την καταπίεση και μάλιστα την χρησιμοποίησαν και την χρησιμοποιούν κατά τρόπο τόσο επιτυχή και ζηλευτό που ακόμη και ένας σύγχρονος manager θαυμάζει. Η μεθοδολογία τους είναι απλή. Στοχεύουν να στρέψουν τον άνθρωπο ενάντια στον άνθρωπο. Ότι ακριβώς κάνει ο Αμβρόσιος. Δεν κατανοεί ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη γνώση και στο γνωρίζω. Αγνοεί ότι αν απλά αντιληφθούμε τη φύση της απληστίας, αυτό από μόνο του είναι ικανό να μας κάνει να πιστέψουμε.

Οι θρησκείες σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι που τις εκπροσωπούν έχουν αφορίσει και καταδικάσει τον άνθρωπο σαν σύνολο. Έχουν καταδικάσει το σεξ, την αγάπη μας για το φαγητό, τη μουσική, την τέχνη και οτιδήποτε άλλο θεωρούν κατακριτέο γι’ αυτές. Έχουν καταδικάσει ακόμη και την επιστήμη. Ο  Αμβρόσιος δεν δέχεται ότι είμαστε σκεπτόμενα όντα με κριτική ικανότητα και με σκέψεις. Ότι αυτές μας οι σκέψεις, αντιλαμβάνονται καθετί που συμβαίνει γύρω μας και ότι ο καλύτερος σχολιαστής είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Δεν θέλει να καταλάβει ότι δε χρειαζόμαστε κανέναν Αμβρόσιο να μας πει τι θα πιστέψουμε  και τι άποψη πρέπει να έχουμε για οποιοδήποτε θέμα της καθημερινότητας.

Μόνοι μας ξέρουμε ότι όταν έρχεται μια στενοχώρια θα περάσει, και όταν έρχεται η χαρά θα περάσει και αυτή. Ξέρουμε ότι τα πάντα αλλάζουν. Το μόνο που μένει σταθερό είναι ένας κάποιος Αμβρόσιος, ο οποίος καταδικάζει και καταπιέζει, γιατί πολύ απλά θέλει να χωρίσει τους πολίτες σε κατηγορίες και να στρέψει τη μια κατηγορία απέναντι στην άλλη.

Δηλαδή ο Αμβρόσιος γνωρίζει τα Πάντα; Πώς το κατάφερε αυτό; Με ποια λογική; Είναι κάτοχος κάποιου μυστικού ή απλά κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τα λεγόμενά του και τις πράξεις του; Αφού θέλει το καλό της ανθρωπότητας όπως ισχυρίζεται, γιατί δεν μας λέει κι εμάς τον τρόπο ώστε να εξελιχθούμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να προοδεύσουμε; Γιατί αφού έχει τόσες γνώσεις δεν προσφέρει στην ανθρωπότητα;

Αμβρόσιε : «Δείται γαρ ο θεός, είπερ έστ’ ορθώς θεός, ουδενός»

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

 

1 comment

  1. Andreas Reply

    Πολύ ψαγμένο κείμενο, με πολλά νοήματα για σκεπτόμενους ανθρώπους… Συγχρητήρια στον αρθρογράφο.!!!!!!!

Leave a reply