ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης

Η Βουλή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ..Κακλαμάνης) ανανέωσε την εμπιστοσύνη της προς στην κυβέρνηση. Άξιο απορίας παραμένει ακόμα γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτήν την χρονική στιγμή για να ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Το μόνο όφελος, πέρα από το επικοινωνιακό, θα ήταν επιστροφή κάποιων παλαιών διαφωνηθέντων βουλευτών στις Κ.Ο.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα.

Τελικά μόνον ο Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε να επιστρέψει. Επίσης, η κυβέρνηση προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να φανεί συσπειρωμένη και να δώσει ένα τέλος στα σενάρια εκλογών. Ωστόσο αυτά τα σενάρια δεν είναι φανταστικά καθώς διαπιστώνεται η αδυναμία συλλογής των 180 βουλευτών για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα άλλωστε με το Σύνταγμα εάν στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.ψηφος εμπιστοσύνης

Με την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές…Αρκεί μόνον να παρακολούθησε κάποιος πολίτης την συζήτηση στο κοινοβούλιο. Η μεν κυβέρνηση μπορεί να φάνηκε διατεθειμένη να φτάσει μέχρι τέλους, ωστόσο οι υποσχέσεις δια στόματος πρωθυπουργού για επιστροφή των όσων περικόπηκαν στους ένστολους, για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 100 αντί 72 δόσεις αλλά και για παροχές σε όλους θυμίζει προεκλογική ομιλία. Σε γενικές γραμμές συντελείται γίνεται και μια απόπειρα επανασυσπείρωσης των κοινωνικών τάξεων που ανήκουν παραδοσιακά στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, εξ ‘ου και η καταβολή των αναδρομικών προς τους ένστολους.

Η δε αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει μια σιγουριά ως προς το ενδεχόμενο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού της προγράμματος στην ΔΕΘ, ο πρόεδρος της και οι βουλευτές της συνεχίζουν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση και να επικαλούνται πως το οικονομικό τους πρόγραμμα είναι εφικτό και υλοποιήσιμο. Ωστόσο η κοστολόγηση που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών κατέδειξε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα.

Σίγουρα το πολιτικό τοπίο προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα και τα σενάρια είναι πολλά . Από την μία παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές δεν διακρίνονται απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Η λιτότητα συνεχίζεται και πλήττει βάναυσα τους πολίτες. Από την άλλη, το ενδεχόμενο διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία καθώς το πρόγραμμα του σε ορισμένα σημεία εκλείπει σαφήνειας και ρεαλισμού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένεται πολιτικά καυτή περίοδος. Ακόμα και αν η κυβέρνηση κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές και να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, η ρευστότητα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο είναι έντονη.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις.

*Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply