Face control, «ελεγχόμενη είσοδος», κλομπ και ειδικά σπρέι. Οι μαύρες μνήμες 50 χρόνων πίσω, είναι πάλι εδώ. Στα χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ το Σπουδαστικό της Ασφάλειας της Χούντας φαντάζει ιδανικό πρότυπο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Εύγε!
Δυστυχώς, για τους νεόκοπους της δεξιάς, δεν διαθέτουν το πολιτικό ένστικτο και το κριτήριο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μόλις εξελέγη το 1974 μετά από τρεις μήνες, το κατήργησε. Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, της χώρας που βαυκαλιζόμαστε να λέμε ότι είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, εν έτει 2021 αποφάσισε τη σύσταση της περίφημης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!
Δεν τους έφτανε που η Αστυνομία μπορεί πλέον, μετά την θεσμοθετημένη πλέον κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, οποτεδήποτε να εισέλθει στο χώρο του Πανεπιστημίου, χωρίς την έγκριση των πρυτανικών αρχών αλλά επιδιώκουν να τη στεγάσουν κιόλας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Να αποτελέσει πλέον τμήμα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Αν είναι δυνατόν!
Μέχρι σήμερα, η διακυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει κάτι καλύτερο από μέτρα καταστολής και εκτεταμένη αστυνομοκρατία. Παντού. Εν καιρώ πανδημίας και τεράστιων νοσοκομειακών αναγκών, η δυσανεξία της ΝΔ στις προσλήψεις νοσοκομειακού προσωπικού είναι αντιληπτή. Απεναντίας οι προσλήψεις αστυνομικών είναι στο φόρτε τους.
Η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και καταπιάνεται με τα πεδία εκείνα της άσκησης δημόσιας πολιτικής που θεωρεί «προνομιακά» για τον εαυτό της. Η αστυνόμευση και κατ’ επέκταση η ασφάλεια. Για καθετί ακόμα κι εκεί που χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές, η ΝΔ εμπνέει και εμπνέεται από κατασταλτικές μεθόδους. Είναι τυχαίο που στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών αρχών, των ακαδημαϊκών, των φοιτητών, αλλά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών; Άραγε ποιον ακούν και με ποιον διαβουλεύονται;
Αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος δημοκρατικός πολίτης αυτού του τόπου: Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας απαιτείται για την διατήρηση της πανεπιστημιακής ειρήνης και μόνο? Δεν αρκούσε η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η θέσπιση της δυνατότητας της εισόδου αστυνομικών οργάνων εντός του Ιδρύματος για την πάταξη της ανομίας, όπως ισχυρίζεται, αλλά χρειάζεται και η εντός του ιδρύματος μόνιμη εγκατάσταση αστυνομικών οργάνων;
Εντυπωσιακό φαίνεται και λογικό επόμενο να προβλέπουν ακόμα και ποινές για όσα ιδρύματα δεν συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές υποδείξεις περί εγκαταστάσεως εντός των ιδρυμάτων των αστυνομικών αυτού του νεοσυστασθησόμενου σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αρνητική τους αξιολόγηση για την τακτική τους χρηματοδότηση, ενδεχομένως να είναι μια από αυτές. Δηλαδή, δεν θα αξιολογούνται τα επίπεδα της γνώσης που θα μεταδίδουν αλλά οι επικρατούσες συνθήκες ασφάλειας. Πείτε παρακαλώ στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν πρόκειται για σωφρονιστικά, αλλά για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η φήμη τους δεν έχει να κάνει με επίπεδα ασφάλειας, αλλά με την καινοτομία των προγραμμάτων σπουδών.
Τι άλλο ακολουθεί, μήπως νομοθετική ρύθμιση και στα social media; Είναι μία υπόθεση αβάσιμη ή στηρίζεται στην πραγματικότητα;
Ό,τι πιο συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο με πρόσχημα την ασφάλεια των φοιτητών και την προφύλαξη της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Ειλικρινά έχει το δικαίωμα αυτό μια ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση; Σε ποια συνταγματική διάταξη στηρίζεται για να μετατρέψει τους πανεπιστημιακούς χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και γνώσης σε κτίρια και αυλές υψηλής προστασίας; Η κυβέρνηση των αρίστων αναρωτιέμαι από πού έλκει την εξουσία της να προσλαμβάνει 1.000 ειδικούς φρουρούς κατ’ επιλογήν του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την «προστασία» των ελληνικών Πανεπιστημίων;
Δυστυχώς έτσι, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη: Ανελευθερία – Αστυνομοκρατία – Αδιαφάνεια.
Τα Πανεπιστήμια και οι Πρυτανικές τους αρχές δεν μπορούν να παραδοθούν στην ακραία δεξιά αστυνομοκρατία. Νέο Σπουδαστικό της Ασφάλειας που κατήργησε το φοιτητικό κίνημα με τους αγώνες του, το 1975, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας.
Στα μαύρα χρόνια της χούντας είχαμε το Σπουδαστικό της Ασφάλειας των Κ. Καραπαναγιώτη, Ι. Καλύβα, Κ. Σμαΐλη και Β. Κραββαρίτη που επέβλεπε την «τάξη» στα Πανεπιστήμια και το οποίο, όμως δεν αποτελούσε θεσμοθετημένο τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Το ξύλο, οι διώξεις και τα βασανιστήρια στους δημοκράτες φοιτητές δεν απέτρεψαν όμως, ούτε την εξέγερση της Νομικής, ούτε την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Πουθενά στον κόσμο ακόμα και στις πιο βάρβαρες δικτατορίες δεν υπάρχει Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Πουθενά στον κόσμο δεν νοείται ακαδημαϊκή ελευθερία, κριτική γνώση, ελεύθερη διακίνηση των ιδεών υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.
Ας μην μιλήσουμε για κατάργηση συνταγματικών διατάξεων, αφού το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αυτή, λοιπόν, την κατάσταση θεσμοθετεί η Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή, η κατάσταση πρέπει να κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό και τα κινήματα.
Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι Δικηγόρος, Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.