Ανθρωπότητα εντός ή εκτός Σένγκεν;

 

Γράφει η Ειρήνη Καρασάββα, Δικηγόρος

Τον τελευταίο καιρό έχουμε κατακεραυνωθεί από ειδήσεις περί πιθανής εξόδου της χώρα μας από την συνθήκη του Σένγκεν.  Η Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, έλαβε το όνομα της από την κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου όπου και  υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985,  αρχικά ανάμεσα στο Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ως κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,  και είχε ως στόχο την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την εφαρμογή  κοινών κανόνων και διαδικασιών, όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα. Στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν καθώς και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών  κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α'140 27.6.1997. Την παρούσα χρονική στιγμή ο  χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 χώρες: Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Οι χώρες  που δεν συμμετέχουν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Έκτοτε, οι πολίτες που κατοικούν σε χώρα – μέλος της Ζώνης Σένγκεν, δικαιούνται να ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος, δίχως να χρειάζεται η επίδειξη δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Πάραυτα και  οι πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μια χώρα-μέλος της Ζώνης για χρονικό διάστημα έως και τρεις μήνες ανα περίοδο 180 ημερών, εφόσον τους δίνεται από το κράτος – μέλος θεώρηση εισόδου, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους της  Συνθήκης (α) κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου (β) κάτοχος θεωρημένης εισόδου σύντομης διαμονής (γ) στοιχεία που αποδεικνύουν τον σκοπό του ταξιδιού (δ) επαρκείς πόρους συντήρησης για την περίοδο παραμονής και για την επιστροφή (ε) μη καταχώρηση στο SIS = Σύστημα Πληροφοριών Schengen (Schengen Information System) - S.I.S , δηλαδή να μη θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή εθνική ασφάλεια όλων των κρατών Σένγκεν.

Πέραν των πολύ σημαντικών και ευνοϊκών επιπτώσεων που καθιερώνονται από το θεμελιώδες αυτό ευρωπαϊκό δικαίωμα σε κλάδους όπως  π.χ. ο τουρισμός, η οικονομία, η εκπαίδευση, διευκολύνεται και μια διασυνοριακή παρακολούθηση από τις αστυνομικές αρχές για εξαφανισμένα πρόσωπα, για πρόσωπα ή αντικείμενα που συνδέονται με ποινικά αδικήματα και για υπηκόους τρίτων χωρών που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν ενώ τους  επιτρέπει  να συνεχίσουν την παρακολούθηση ύποπτων εγκληματιών ακόμη και αν αυτοί διασχίσουν τα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Εάν όμως ένα κράτος εντός της Ζώνης δεν μπορεί να ακολουθήσει κατά γράμμα τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής π.χ. παράτυπων μεταναστών, τίθεται θέμα αξιολόγησης, επαναπροσδιορισμού και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πιθανή έξοδος από την Ζώνη. Η Ελλάδα λόγω του ολοένα αυξανόμενου προβλήματος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, κατηγορείται για αμέλεια των υποχρεώσεων και αδυναμία στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, τα οποία και πρέπει να αξιολογηθούν βάσει των κανόνων που διέπουν την εν λόγω Συνθήκη. Δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τους μηχανισμούς της χώρα μας σε αυτόν τον τομέα ακόμα και αν ακολουθήσω την αναλογική μέθοδο και δεν επικροτώ ούτε αποδέχομαι την έλλειψη ελέχγου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χτυπήματα τρομοκρατικά και μη..Το μόνο που γνωρίζω είναι πως κανένας από εμάς δεν ερωτήθηκε αν θέλει να έρθει σε αυτόν τον κόσμο, κανένας από εμάς δεν επέλεξε αν το κράτος στο οποίο θα γεννηθεί θα είναι αναπτυγμένο, αναπτυσσόμενο ή υποανάπτυκτο, ( εμένα αν με ρωτούσαν θα επελέγα no reasons την Ελβετία και ενδόμυχα ακόμα πιστεύω πως κάποιο βράδυ οι γονείς μου θα με ενημερώσουν, ότι έχουμε κληρονομήσει τον Ωνάση και πως όλα αυτά ήταν ο τρόπος τους να με μάθουν να εκτιμώ τα λίγα, αλλά φευ!).

Κανείς δεν επέλεξε εκούσια να ζει στην φτώχεια, στον πόλεμο, να αναγκάζεται να βάζει τα παιδιά του στη θάλασσα, γιατί είναι η μόνη λύση διαφυγής μιας και η στεριά είναι το πλέον ακατάλληλο έδαφος. Κανείς δεν γεννήθηκε με σκοπό να πεθάνει και ο λόγος δυστυχώς να είναι η ελευθερία και το δικαίωμα σε μία καλύτερη ζωή. Κανείς ποτέ δεν γεννήθηκε αποδεχόμενος σιωπηρά τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούν στην χώρα του, κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας αν η Χώρα του είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ζώνης,  πολλώ δε μάλλον κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τη συνθήκη του Σένγκεν και αν η χώρα του διέπεται από αυτήν. Ας αφήσουμε λοιπόν τις αξιολογήσεις των θεσμών σε αυτούς που γνωρίζουν ( μάλλον ) να τους αξιολογούν και ας μείνουμε στο βασικό.

Ας ενισχύσουμε την βοήθεια που παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους,  με όποιον τρόπο δύναται ο καθένας.

Ας μείνουμε άνθρωποι εκτός ή εντός Σένγκεν.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Το Ανάλυσε το είναι ένα ανεξάρτητο site αποτελούμενο κυρίως από νέα άτομα. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια κάνοντας μας δωρεά. Ευχαριστούμε 🙂

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply