Αποχή δικηγόρων 25/11 – 05/12/2014: Πραγματική αποχή;

Γράφει Τρύφωνας Κόλλιας

Είναι γεγονός ότι οι προαλειφόμενες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε δύο καίρια σημεία του, ήδη αποδυναμωμένου, δικαιικού και κοινωνικού  μας συστήματος:

(α) Καταργείται στην πράξη η δημοσιότητα-προφορικότητα (άρα και η διαφάνεια) της διαδικασίας στο Δικαστήριο.

(β) Συρρικνώνεται δραματικά η προστασία των οφειλετών.

Επόμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων να στηρίζει την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για αποχή από 25.11.2014 έως 5.12.2014. Τι σημαίνει όμως η παραπάνω απόφαση και πως υλοποιείται στην πράξη;

Η αλήθεια είναι ότι οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι που «απέχουν», επί της ουσίας δουλεύουν κανονικότατα και μάλιστα 10 και 12 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της ανωτέρω «αποχής». Τα δικηγορικά γραφεία συνεχίζουν να λειτουργούν σε σταθερούς ρυθμούς και φυσικά οι ιδιοκτήτες τους να αμείβονται για την εργασία τους.

Οι μόνοι που «βιώνουν» την «αποχή» είναι τελικά οι πολίτες, που βλέπουν την επίλυση των υποθέσεών τους να πηγαίνει 2 και 3 χρόνια μετά, λόγω ακριβώς της ανωτέρω «αποχής» και των σχετικών αναβολών.

Με λίγα λόγια, πως θα πειστεί η κοινωνία ότι ο δίκαιος αυτός αγώνας των δικηγόρων γίνεται κυρίως για τη δική της προστασία, όταν, από την αποχή των τελευταίων, ζημιώνεται αποκλειστικά αυτή;

Δε θα πειστεί. Συνεπώς, ναι στην αποχή αλλά ναι στην αποχή με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Κανένας δικηγόρος δε θα πρέπει να εργαστεί κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου, αλλά θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος του δίκαιου, ξαναλέω, αγώνα του. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος η κοινωνία να μας γυρίσει ακόμα μια φορά την πλάτη.

Υ.Γ. Θέλω να σημειώσω ότι σε προηγούμενη έκδοση του άρθρου ανέφερα εσφαλμένως ότι η Ολομέλεια αποφάσισε αποχή μέχρι την 03/12. Η απόφαση, όπως διόρθωσα παραπάνω,  είναι για αποχή μέχρι τις 05/12, πλην όμως ο ΔΣΑ παρακάμπτοντας την Ολομέλεια αποφάσισε συντομότερη αποχή. 

*Ο Τρύφωνας Κόλλιας είναι Δικηγόρος Αθηνών

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply