*της Αναστασίας Σκανδάλη, τελειόφοιτης Νομικής ΑΠΘ
Mε βάση την απόφαση υπ'αριθμ 1566/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε τελεσίδικα ότι ο οφειλέτης δικαιούται αποζημιώσεως σε περίπτωση επανειλημμένων τηλεφωνημάτων από εισπρακτικές εταιρείες όταν αυτά υπερβαίνουν το επιβαλλόμενο από τις συναλλαγές μέτρο και προσβάλουν ευθέως την προσωπικότητά του .
Η υπόθεση αφορούσε δικηγόρο του οποίου η πιστωτική κάρτα είχε κλαπεί από το γραφείο του μαζί με το χαρτοφύλακά του . Ο εν λόγω δικηγόρος προέβει αυθημερόν σε ενημέρωση του πιστωτικού ιδρυμάτος ωστόσο μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά από εισπρακτική εταιρία πως οφείλει το ποσό των 1.100 ευρώ από συναλλαγές τις οποίες είχε τελέσει μέσω της εν λόγω πιστωτικής κάρτας . Έπειτα , ο δικηγόρος επικοινώνησε με τα αρμόδια τμήματα του πιστωτικού ιδρύματος προκειμένου να ενημερωθεί για την κίνηση της κάρτας και το είδος των συναλλαγών κατά το χρονικό διάστημα που αυτή είχε κλαπεί.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης , καθ' όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο δικηγόρος αμφισβητούσε την ύπαρξη της εν λόγω οφειλής στο πρόσωπό του , οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρίας προέβαιναν σε συνεχείς οχλήσεις (7 φορές μέσα σε χρονικό διάστημα 18 ημερών ) με τρόπο πιεστικό , προσβλητικό και υποτιμητικό τόσο προσωπικά όσο και έναντι του οικογενειακού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί εύλογη αναστάτωση και θυμός καθώς αντιμετωπίζονταν πια ως πρόσωπο αφερέγγυο . Η συμπεριφορά αυτή της εισπρακτικής εταιρίας η οποία αποτελούσε και αντιπρόσωπο του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος υπερέβει το εκ των συναλλαγών οφείλομενο μέτρο και προσέβαλλε επανείλημενα το πρόσωπο του εφεσιβλήτου .
Με βάση τα ανωτέρω , το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της τράπεζας και της εισπρακτικής εταιρίας και επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση ύψους 3000 ευρώ στον δικηγόρο -εφεσίβλητο ως αποκατάσταση της προκληθείσας ηθικής βλάβης .
Δείτε την απόφαση εδώ :http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/mprath1566.htm