Γράφει η Νταβλούρου Άννα Μαρία
Τα τέσσερα άτομα που φλερτάρουν με την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Και οι τέσσερις τους, άτομα πολυσυζητημένα και πρόσωπα της επικαιρότητας. Ο καθένας με διαφορετικό όραμα για το κόμμα, διχάζουν τον λαό της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι γιος του Ιωάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου με την ΕΡΕ. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ, της οποίας η ίδρυση πραγματοποιήθηκε το 1974. Για να φτάσει στις εκλογές του Μαϊου το 2012 και με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να τεθέι επικεφαλής στην προεκλογική του μάχη. Βασικός του στόχος είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Χαίρει υποστήριξης, ενδεικτικά, από τον Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος θεωρεί πως η ΝΔ χρονοτριβεί αν περιμένει να βρεί τον «Αντι-Τσίπρα». Οι Νεοδημοκράτες του σήμερα, βλέπουν στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη την αυταρχικότητα του νέου ηγέτη και το ανάλογο χιούμορ που προέρχεται μέσα από τα λόγια του. Τον θεωρούν ενα πρόσωπο επιβλητικό που διαχωρίζει εύκολα τα πρέπει και τα μη καθώς διαθέτει την ανάλογη πείρα του αρχηγού-ηγέτη του Αύριο.
Η πολιτική του δράση ξεκίνησε στο ΛΑΟΣ το 2007, όπου και εκλέχθηκε βουλευτής το ’07 και το ’09 αντίστοιχα. Το 2012 αποκτά την ιδιότητα του υφυπουργού ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνιση του Λουκά Παπαδήμου.Το 2012 διαγράφτηκε από το ΛΑΟΣ διότι υπερψήφισε το 2ο μνημόνιο. Έτσι, ο Άδωνις Γεωργιάδης προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία, όπου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Υγείας εώς το 2014 και έκτοτε είναι κυβερνητικός της αντιπρόσωπος. Ιδεολογικά εκφράζει θέσεις βαθιά αντικομμουνιστικές, και οραματίζεται την Νέα Δημοκρατία σαν ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, βαθιά μεταρρυθμιστικό πολύ πέρα από τις γραμμές των μνημονίων. Ωστόσο στον αντίποδα του Άδωνι βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστηρίζει οτι η ΝΔ ήταν και θα είναι πάντα η Δεξιά στο ελληνικό κοινοβούλιο, ήδη απο την δημιουργία της στις αρχές του 20ου αιώνα. Πολλά άτομα βλέπουν στο πρόσωπό του τις φιλοδοξίες του και την έντονη πάλη που καταβάλλει για τα πιστεύω το. Ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν πως παρά την μεγάλη του αφοσίωση στο κόμμα και τον αγώνα, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λοξοδρομεί.
Μπαίνει στην ενεργή πολιτική δράση το 2004 έχοντας το αξίωμα του βουλευτή. Συμμετείχε σε επιτροπές αναθεώρισης του Συντάγματος, των οικονομικών υποθέσεων κ.α. Τον Ιούνιο του 2013 γίνεται Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνισης. Το 2015 γίνεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατιάς. Το σχέδιο και το όραμά του για την Νέα Δημοκρατία παραπέμπει σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, το οποίο και θα είναι ο κεντρικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ένα κόμμα αξιών που θα επαναφέρει τον δημόσιο λόγο στις βασικές αξίες της παράταξης. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προάγει με περίσσιο θαυμασμό τα «Πέντε Άλφα». Την Ανανέωση, την Ανάπτυξη, την Αναδιάρθρωση του κράτους, την Αριστεία και την Αξιοπιστία. Κάποιες από τις απόψεις που κυριαρχούν στο πρόσωπό του ειναι η έντονη επιδίωξη για την μεγάλη αλλαγή σαν συνέχεια του πατέρα του και ο χαρακτηρισμός του που προέρχεται από την πολιτική του εμπειρία.
Το 2005 έως το 2007 κατέχει την θέση του προέδρου στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, του πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάπτυξης στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας. Έχει διεκδικήσει πάνω στο πολιτικό στίβο τις θέσεις του Βουλευτή, του Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων και μέλους της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και πολλές άλλες. Το 2007 γίνεται τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Το 2010 αναπληρωματικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού. Είναι νυν περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, και οι Μακεδόνες του έχουν δώσει το παρατσούκλι «Τζίτζι». Το όραμά του σχετικά με την Νέα Δημοκρατία είναι η αλλαγή της, όχι μόνο σε επίπεδο θεσμικό αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας. Επιδιώκει να πείσει το απογοητευμένο κοινό ότι είναι η κεντροδεξιά απάντηση απέναντι στον Τσίπρα. Οι στόχοι του σε πολιτικό επίπεδο είναι να ξεπεράσει τον Κώστα Καραμανλή, καθώς και να αναπτύξει το κόμμα με νέα άφθαρτα πρόσωπα που θα καταφέρουν να φέρουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης, ώστε αυτή να γίνει ξανά το κόμμα εξουσίας. Σε προσωπικό επίπεδο ο Απόστολος Τζιτζικώστας στοχεύει να γίνει ο ίδιος ο νικηφόρος οδηγητής, ένας νέος δυναμικός πολιτικός και το αντίπαλο δέος του Τσίπρα, που εκτός από τον λόγο έχει και τον τρόπο.
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι 4 φιλόδοξοι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο αγώνας ειναι μακρύς, η πάλη μεγάλη και η θέση μόνο μία. Φτάνει να δούμε ποιός από αυτούς θα καταφέρει να φέρει την μεγάλη αλλαγή και την ενότητα στην Νέα Δημοκρατία, μετά απο τις εσωκομματικές της εκλογές που πρόκειται να λάβουν χώρα στις 22 Νοεμβρίου. Εώς τότε τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα πάνω τους...