Έχει βρει η Σουηδία τη σωστή λύση στον κοροναϊό;

Των John Fund & Joel Hay

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τόσο την απομόνωση όσο και την οικονομική καταστροφή.

Εάν η πανδημία του COVID-19 εξασθενίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, δηλαδή μήνες πριν από τους ισχυρισμούς των κινδυνολόγων, πιθανότατα θα αλλάξουν πλεύση επαινώντας τους εαυτούς τους για τα αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που επέβαλαν στον κόσμο. Θα ισχυριστούν ότι οι ηρωικές συστάσεις τους απέτρεψαν την πλήρη καταστροφή. Δυστυχώς, θα κάνουν λάθος. Η Σουηδία, η οποία δεν έχει εφαρμόσει σχεδόν καθόλου μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, πιθανώς θα τους διαψεύσει.

Πολλοί σπεύδουν να δυσφημίσουν την προσέγγιση της Σουηδίας, η οποία βασίζεται περισσότερο σε βαθμονομημένες προφυλάξεις και απομόνωση μόνο για τα πιο ευάλωτα άτομα και όχι σε επιβολή πλήρους καραντίνας. Ενώ απαγορεύονται συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων και σχολεία και κολέγια παραμένουν κλειστά, η Σουηδία έχει διατηρήσει τα σύνορά της ανοιχτά καθώς και τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα πάρκα και τα καταστήματα.

Ο Πρόεδρος Trump δεν χρειάζεται την εξειδικευμένη προσέγγιση της Σουηδίας. Την περασμένη Τετάρτη, τη συκοφάντησε με εντυπωσιακό τρόπο λέγοντας ότι είχε ακούσει ότι η Σουηδία «έκανε μια προσπάθεια και διαπίστωσε ότι τα πράγματα ήταν πραγματικά τρομακτικά και προχώρησε αμέσως στο κλείσιμο της χώρας». Ο ίδιος και οι επιστήμονες δημόσιας υγείας που του είπαν αυτή την είδηση έκαναν λάθος και από τις δύο πλευρές και θα έπρεπε να αμφισβητήσει την προσέγγισή τους. Ο Johan Giesecke, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και νυν σύμβουλος της Σουηδικής Υπηρεσίας Υγείας,  υποστηρίζει ότι άλλες χώρες «έχουν κάνει πολιτικές και αβάσιμες ενέργειες» που δεν δικαιολογούνται από τα γεγονότα.

Εν μέσω της βιασύνης για να μπουν οι χώρες σε καραντίνα και, κατά συνέπεια, να διατηρήσουν τις οικονομίες τους, κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει αυτή την απλή αλλά κρίσιμη ερώτηση: Πώς ξέρουμε ότι τα μέτρα  κοινωνικής απομόνωσης λειτουργούν πραγματικά; Και αν λειτουργούν για ορισμένες μολυσματικές επιδημίες, λειτουργούν και για τον COVID-19; Και αν λειτουργούν για τον νέο κοροναϊό, πρέπει να εφαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο της επιδημίας; Ή είναι ήδη πολύ αργά;

Θεωρητικά, λιγότερη σωματική επαφή μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό νέων κρουσμάτων. Αλλά χωρίς μια ορθή κατανόηση του χρονικού διαστήματος που τα ιικά σωματίδια του COVID-19 μπορούν να επιβιώνουν στον αέρα, στο νερό και στις επιφάνειες επαφής, ακόμη και αυτό είναι υποθετικό. Χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη εκτεθεί και επιτυχώς αντιμετωπίσει τον κοροναϊό, αξίζει να αμφισβητηθεί η αξία των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. Είναι πιθανό ο ταχύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να «εξομαλυνθεί η καμπύλη» είναι να επιτραπεί στους νέους να έρχονται σε επαφή κανονικά ενώ να επιβάλλεται μόνο στους αδύναμους και άρρωστους να παραμείνουν απομονωμένοι.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε σε καραντίνα υγιείς ανθρώπους και όχι άρρωστους και ευάλωτους. Ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες, έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο The Spectator του Ηνωμένου Βασιλείου: «Η θεωρία της καραντίνας είναι τελείως εξειδικευμένη, βαθιά ανελεύθερη - και δεν έχει δοκιμαστεί ξανά. Δεν είναι η Σουηδία που διενεργεί ένα μαζικό πείραμα. Είναι όλοι οι υπόλοιποι.»

Έχουμε θέσει αυτές τις απλές ερωτήσεις σε πολλούς καταρτισμένους γιατρούς λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, μαθηματικών που διενεργούν μοντέλα ασθενειών και άλλους έξυπνους, μορφωμένους επαγγελματίες. Από ότι φαίνεται, ενώ χρειάζονται αποδείξεις πέραν μιας εύλογης αμφιβολίας για να καταδικαστεί κάποιος για κλοπή και να μπει στη φυλακή, δεν χρειάζεται κανένα πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο για να μπουν εκατομμύρια ανθρώπων σε μια εξαιρετικά επιθετική και επαχθή απομόνωση χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα και τίποτα που να εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια καραντίνα από την ιδιοτροπία των υπαλλήλων δημόσιας υγείας. Είναι λογικό αυτό;

Όταν ρωτήσαμε ποια στοιχεία είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν τη χρησιμότητα της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης, οι ακαδημαϊκοί επισήμαναν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess με 700 περιπτώσεις επιβατών με COVID-19 και οκτώ θανάτους. Αλλά το πλοίο είναι ένα τεχνητά κατασκευασμένο αντικείμενο, ένα πυκνά συσκευασμένο δοχείο ανθρώπων που έχει ελάχιστη ομοιότητα με τις συνθήκες διαβίωσης στις περισσότερες χώρες.

Ένα άλλο μεγάλο στοιχείο που οι ακαδημαϊκοί συχνά επικαλούνται είναι η πορεία της γρίπη των χοίρων του 1918, η οποία σάρωσε την υδρόγειο πριν από 102 χρόνια και δεν ήταν κορωναϊός. Η Φιλαδέλφεια δεν πήρε μέτρα κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 1918, αλλά το Σαιντ Λούις πήρε και είχε ένα ποσοστό θνησιμότητας χαμηλότερο από αυτό της Φιλαδέλφειας. Αλλά πώς κάτι τέτοιο σχετίζεται με τη σημερινή κρίση; Εκτός από την post-hoc, ergo propter hoc φύση του επιχειρήματος, μια βασική διαφορά ήταn ότι οι στρατιώτες που επέστρεφαν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη που μεταφέρουν τον ιό της γρίπης των χοίρων δεν μπορούσαν να πετάξουν προς το Σαιντ Λούις χωρίς στάση  στο Παρίσι πρώτα. Έπρεπε να προσγειώνονται στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής όπως η Φιλαδέλφεια. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άρρωστοι στρατιώτες ξεκουράζονταν και κατάφερναν να αναρρώσουν ενώ ταυτόχρονα εξάπλωναν τον ιό στην Ανατολική Ακτή, και ένιωθαν καλύτερα προτού συνεχίσουν για το Σαιντ Λούις και για άλλες πόλεις.

Το να βασίζει κανείς ολόκληρο το σχεδιασμό της κοινωνική απομόνωσης με βάση τα στοιχεία από τη γρίπη των χοίρων του 1918 δεν έχει κανένα νόημα, ειδικά όταν αυτός ο σχεδιασμός προκαλεί σημαντική καταστροφή στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού πληθυσμού.

Αλλά οι υποστηρικτές της κοινωνικής απομόνωσης προσπαθούν μανιωδώς να βρουν δικαιολογίες για να υποστηρίξουν το κλείσιμο του κόσμου. Τους ενοχλεί ότι υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που δεν έχει κλείσει και που δεν έχει κοινωνικά απομονώσει τον πληθυσμό της. Τους ενοχλεί γιατί όταν τελειώσει αυτή η επιδημία του κοροναϊού, θα ήθελαν πιθανώς να καταλήξουν ότι η κοινωνική απομόνωση δούλεψε.

Η Σουηδία αποφάσισε με θαρραλέο τρόπο να μην εγκρίνει μια σκληρή καραντίνα και, κατά συνέπεια, δεν έχει αναγκάσει τους κατοίκους της να κλειστούν στα σπίτια τους. «Η στρατηγική στη Σουηδία είναι η εστίαση στην κοινωνική απομόνωση μεταξύ των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μετρήσεις βασισμένες σε τεκμήρια», δήλωσε στο Euronews η Emma Frans, επιδημιολόγος  στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας. «Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινή ζωή. Το  σχέδιο της Σουηδίας είναι να εφαρμόσει μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Το πρόβλημα με την απομόνωση είναι ότι "εξουθενώνει το σύστημα", δήλωσε στον Guardian, ο Anders Tegnell, επικεφαλής της επιδημιολόγος της Σουηδίας. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε καραντίνα για μήνες - είναι αδύνατο.» τόνισε στην Daily Mail της Βρετανίας: «Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε όλες τις υπηρεσίες μας. Και οι άνεργοι αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε ».

Εάν η κοινωνική απομόνωση λειτουργούσε, η Σουηδία, μια σκανδιναβική χώρα των 10,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν θα έβλεπε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων του COVID-19 ανέβηκε στα δεκάδες χιλιάδες, προσπερνώντας τα νούμερα σε Ιταλία ή  Νέα Υόρκη; Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 401 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον  COVID-19 στη Σουηδία.

Τα αληθινά καλά νέα είναι ότι στην απογραφή των ΜΕΘ στη Σουηδία, η οποία ενημερώνεται κάθε 30 λεπτά σε εθνικό επίπεδο, οι εισαγωγές σε κάθε ΜΕΘ στη χώρα είναι σταθερές ή φθίνουσες εδώ και μια εβδομάδα. Από αυτές τις αναφορές (βασισμένες στα διαθέσιμα σήμερα δεδομένα), τα περισσότερα από τα περιστατικά σε ΜΕΘ της Σουηδίας σήμερα είναι ηλικιωμένα και το 77% έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, νεφροπάθειες και διαβήτη. Επιπλέον, δεν υπήρξε ούτε μία παιδιατρική περίπτωση ΜΕΘ ή θάνατος στη Σουηδία – εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων παντού. Υπάρχουν μόνο 25 εισαγωγές για COVID-19 στη ΜΕΘ ανάμεσα σε όλους τους Σουηδούς  ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Η Σουηδία αναπτύσσει την ανοσία της αγέλης αρνούμενη να πανικοβληθεί. Χωρίς να απαιτείται κοινωνική απομόνωση, οι νέοι της Σουηδίας διαδίδουν τον ιό, κυρίως ασυμπτωματικά, όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει σε μια κοινή εποχική γρίπη. Θα παράγουν προστατευτικά αντισώματα που δυσκολεύουν ολοένα τον ιό της Wuhan να φτάσει και να μολύνει τους αδύναμους και τους ηλικιωμένους που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για , το σημερινό ποσοστό θανάτου από COVID-19 στη Σουηδία (40 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) είναι σημαντικά λιγότεροι σε σύγκριση με τα ποσοστά θανάτου από την κοινή εποχική γρίπη (το 2018, για παράδειγμα, περίπου ήταν 80 θάνατοι ανά εκατομμύριο του πληθυσμού).

Ας το συγκρίνουμε με την κατάσταση στην Ελβετία, μια παρομοίως μικρή ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ελβετία έχει πάρει αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί συνολικά 715 θάνατοι από τον ιό της Wuhan μέχρι σήμερα, με ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν διπλάσιο από αυτό στη Σουηδία. Τι γίνεται με τη Νορβηγία, μια άλλη σκανδιναβική χώρα που μοιράζεται ανοικτά σύνορα 1.000 μιλίων με τη Σουηδία, με γλώσσα και πολιτισμό παρόμοιους με τη Σουηδία; Η Νορβηγία (με πληθυσμός 5,4 εκατομμυρίων) έχει λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους (71) από τον COVID-19 σε σύγκριση με τη Σουηδία, αλλά σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών σε ΜΕΘ.

Την Παρασκευή, επικοινωνήσαμε με τον Ulf Persson στο γραφείο του στο Ινστιτούτο Οικονομίας Υγείας της Σουηδίας. Είπε ότι όλοι όσοι γνωρίζει είναι ήρεμοι και σταθεροί, συμπεριφέρονται με εξαιρετική προσοχή, ακολουθώντας τα μέτρα της κυβέρνησης όπως το όριο 50 ατόμων στις συγκεντρώσεις καθώς και σε μπαρ και εστιατόρια. Ο Persson εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα μειωθεί περίπου κατά 4% λόγω της παγκόσμιας οικονομικής παύσης . Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα ποσοστά ανεργίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση τα οποία έφτασαν στο 32% σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαιντ Λούις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η φύση ευθύνεται για αυτό, παιδιά. Αντιμετωπίζουμε νέους ιούς εδώ και αιώνες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτραπεί στα νεαρά και υγιή άτομα - εκείνα για τα οποία ο ιός είναι σπάνια θανατηφόρος - να αναπτύξουν αντισώματα και ασυλία για να προστατεύσουν τα εύθραυστα και άρρωστα. Καθώς ο χρόνος θα περάσει, θα γίνει σαφέστερο ότι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης όπως αυτά της Ελβετίας και της Νορβηγίας επιτυγχάνουν πολύ λίγα πράγματα όσον αφορά τη μείωση των θανάτων ή των ασθενειών και καταστρέφουν  τοπικές και εθνικές οικονομίες - αυξάνοντας τη δυστυχία, τον πόνο, τον θάνατο και τις ασθένειες από άλλες αιτίες καθώς οι ζωές των ανθρώπων ανατρέπονται και το μέλλον τους καταστρέφεται.

*Η μετάφραση έγινε από την Αναστασία Λιτζερίνου, απόφοιτο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (nationalreview.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply