Της Akira Tomlinson
Σύμφωνα με εκθέσεις ομάδων υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρόσφυγες και μετανάστες που στεγάζονται στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων αυτοτραυματίζονται, προσπαθούν να αυτοκτονήσουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών. Ο οργανισμός «Σώστε τα Παιδιά» και οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» εξέδωσαν αναφορές την Τετάρτη και την Τρίτη αντίστοιχα, σύμφωνα με τις οποίες καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης και επιθετικότητας συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά. Επιπλέον το «Σώστε τα Παιδιά» αναφέρει πως η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας σχετικά με την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και χειρότερη ψυχική υγεία των ατόμων αυτών, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν. Επίσης αναφέρει πως υπήρξαν απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμών σε παιδιά ηλικίας μόλις εννέα χρονών. Σύμφωνα με το «Σώστε τα Παιδιά», τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι ήδη παραπάνω από γεμάτα, με αποτέλεσμα οι στεγαζόμενοι να χρειάζεται να παλέψουν για αγαθά βασικά για την επιβίωσή τους όπως θερμότητα, ρουχισμό, τροφή και νερό.Το «Σώστε τα Παιδιά» παρότρυνε επίσης την Ε.Ε , καθώς και την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσουν την «αθέμιτη και αδικαιολόγητη κράτηση» ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, να μετακινήσουν τις οικογένειες σε ασφαλέστερο περιβάλλον και να στέλνουν τα παιδιά με προβλήματα ψυχολογικού τύπου σε μέρη θα τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα.
Τον προηγούμενο Μάρτιο οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν με την Τουρκία στον περιορισμό της εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, κυρίως στους πρόσφυγες συριακής καταγωγής. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία δέχθηκε οικονομικές και πολιτικές απολαβές. Κατά τους όρους της συμφωνίας, όλοι οι μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο προς την Ελλάδα θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία, καθιστώντας αποτελεσματικά την επαρχία ως «κέντρο κράτησης προσφύγων» της περιοχής. Ωστόσο, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των αδιεκπεραίωτων εκκρεμοτήτων, χιλιάδες αιτούντες ασύλου έχουν βρεθεί αβοήθητοι σε πέντε ελληνικά νησιά, τα οποία όμως δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Για τους λόγους αυτούς οι οργανισμοί προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων συνεχίζουν να αναφέρονται στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Οι ανθρωπιστικές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από τους ειδικούς τον Νοέμβριο, έπειτα από τον θάνατο μίας εξήντα-εξάχρονης γυναίκας και ενός εξάχρονου αγοριού σε πυρκαγιά εντός του κέντρου. Τον Ιανουάριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, περιορισμένοι στα πέντε αυτά ελληνικά νησιά, ήρθαν αντιμέτωποι με πυρκαγιά εξαιτίας των ασυνήθιστα σκληρών χειμωνιάτικων συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης συμφώνησε. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης τον Ιανουάριο πως η Ελλάδα δεν παρέχει ούτε επαρκείς συνθήκες διαβίωσης ούτε ιατρική μέριμνα στους πρόσφυγες, παρόλο τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.
*Η μετάφραση έγινε από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)