Εμπρός για ανάπτυξη

Χωρίς να θέλω να γίνομαι ο γκρινιάρης της παρέας, το γεγονός πως ανακαλύψαμε τον τάφο της Αμφίπολης, όποιος και αν είναι μέσα, δεν λύνει αυτόματα κάθε πρόβλημα μας, ούτε ξαφνικά επετεύχθη εθνική ομοψυχία και κατανόηση. Παρά τις σπουδαίες στιγμές που μας χαρίζει κατά περιόδους το ποδόσφαιρο,το μπάσκετ, ο χωρισμός επισήμων ή η αυταρέσκεια του πολιτισμού μας καιρός να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες , τα αποτελέσματα της κρίσης εντοπίζονται σε μεγάλη έκταση στην εμφανώς μειωμένη δυνατότητα των Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ η Ελλάδα (ως συνήθως) καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Με βάση την ολλανδική εταιρεία έρευνας αγοράς Trendbox , η οποία πραγματοποίησε αυτή την έρευνα ,για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia, οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν να παρουσιάσουν το χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε σύνολο 21 χωρών. Μάλλον η έρευνα έγινε στα πλαίσια επικείμενου εισόδου της Intrum Justitia στην Ελλάδα , καθώς μην ξεχνάμε , το 2014 ήρθε η πολυπόθητη ανάπτυξη !!!1382171040

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν , καταλήγουμε έκπληκτοι στο συμπέρασμα πως το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του…Οι πιο συνήθεις πηγές δανεικών χρημάτων είναι μέλη της οικογενείας και φίλοι , ενώ στον αντίποδα μεγάλο μέρος των πολιτών επιβαρύνει δυσανάλογα τις πιστωτικές κάρτες του. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη» σχολιάζουν οι φορείς της έρευνας ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πάνω από το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Πάνω από τους μισούς Έλληνες (57%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αντεπεξέλθουν κάθε μήνα στις υποχρεώσεις τους, ενώ η απώλεια των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τις περικοπές στους μισθούς αλλά και την αύξηση της φορολογίας θεωρούνται από τους πιο κεντρικούς λόγους των οικονομικών προβλημάτων. Όπως φαίνεται , σκεπτόμενοι την ανεργία και τις κοινωνικές εξεγέρσεις , μάλλον η πολιτεία έφτασε στα όρια της.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας

Το ποσοστό των Ελλήνων που αποταμιεύουν ένα σταθερό ποσό μηνιαίως μόλις που φτάνει το 16%, αναφέρει η έρευνα! Αυτό το απογοητευτικό ποσοστό οφείλεται στην εμφανή έλλειψη ρευστότητας αλλά και στην χαμηλή δυναμική της πραγματικής αγοράς.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πεδίο των οικονομικών καθώς η συντριπτική πλειονότητα (σχεδόν οι 9 στους 10) πιστεύουν ότι η κυβέρνησή και η ΕΕ δεν έχουν πραγματικά έλεγχο επί των οικονομικών.

Το τελικό πόρισμα της έκθεσης που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη προκαλεί προβλήματα ακόμη και σε πολίτες χωρών που δεν πλήττονται άμεσα από την κρίση, όπως η Γερμανία, όπου και εκεί 1 στους 3 πολίτες δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το εισόδημα που διαθέτει. Λογική συνέπεια αν αναλογιστεί κανείς πως το 40% των εξαγωγών περίπου της χώρας γίνεται σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Στον αντίποδα, την περασμένη εβδομάδα μάθαμε πως οι Έλληνες βουλευτές πέρα από τις ατέλειες και τα διάφορα (γελοία) επιδόματα, θεσμοθέτησαν τον κατώτατο μισθό τους σε 5700 €, και θεωρούν πως είναι λίγα. Αντιστοίχως, οι ίδιοι καλά αμειβόμενοι «άρχοντες» της χώρας επιδίδονται σε εξίσου προκλητικές δηλώσεις για το πώς , δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες, ή πως το «λειτούργημα» τους είναι υπερβολικά απαιτητικό για την αποζημίωση που λαμβάνουν.

Εξοργιστικό ; Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Η κοινωνία βρίσκεται στο μεταίχμιο της διάλυσης, μαστίζεται από ανεργία (60% στους νέους) , τα παιδιά σιτίζονται αναγκαστικά στο σχολείο, επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο καθημερινά ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι παραλυμένο, μουδιασμένο και χαμένο στην «μετάφραση» του μνημονίου. Βέβαια τέτοιου είδους φαινόμενα δεν συγκινούν και πολύ το πολιτικό σύστημα ,όπως φαίνεται. Τρόικα και κυβέρνηση τεστάρουν γερά τα νεύρα των πολιτών , τελευταία στιγμή προσφέρουν «ξαφνικό θάνατο» σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς κριτήρια. Από την πλευρά τους οι βουλευτές και αυτοί συμπάσχουν∙ το πρόβλημα τους φαίνεται καθώς , όπως και να το κάνουμε , στην σημερινή εποχή δεν επιβιώνει κανείς με έξι και επτά χιλιάδες ευρώ. Που να δοκίμαζαν να επιβιώσουν και με 400 ευρώ μικτά το μήνα !!

Με το ασύρματο internet να είναι η μόνη εγγύηση που έχουμε για το 2014 , δεν μένει παρά να αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα θα διατηρηθεί αυτό το μούδιασμα της κοινωνίας, παρά την συνεχή πίεση αλλά και τις προκλήσεις των πολιτικών.

Θα τα ξαναπούμε με τα νέα μέτρα;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply