Την ώρα που το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς εκεί θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για την πρόσβαση τους στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα -ELA-, στην Ελλάδα συνεχίζεται με ταχύτατους και ανησυχητικούς ρυθμούς η εκροή καταθέσεων.
Φτερά έκαναν από τις τράπεζες 1 δισ ευρώ μέσα σε μία ημέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο την Τρίτη έκαναν φτερά από τις τράπεζες ένα δισ ευρώ, ενώ η ημερήσια εκροή κυρίως από επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι τις κάλπες η φυγή καταθέσεων θα συνεχιστή με αμείωτους ρυθμούς. Από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν ρευστότητα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμές, μισθοί, πάγια έξοδα) και από την άλλη καταθέτες προτιμούν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και να τα φυλάξουν στο σεντούκι.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη πρόβλημα στη ρευστότητα προκαλούν και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. Ευρώ.
Morgan Stanley: Εντατικοποίηση στις εκροές καταθέσεων το επόμενο τρίμηνο
Η νευρικότητα των πελατών των ελληνικών τραπεζών εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού αποτυπώνεται στα αποτελέσματα έρευνας της Morgan Stanley σε 822 πελάτες τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο αμερικανικός οίκος διερεύνησε τις προθέσεις τους, τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τι προτίθενται να κάνουν την επόμενη των εκλογών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το επόμενο τρίμηνο είναι πολύ πιθανή η εντατικοποίηση στις εκροές καταθέσεων. Συγκεκριμένα ποσοστό άνω του 50% των πελατών εκτιμά ότι θα διατηρήσει τις καταθέσεις στην τράπεζά του, το υπόλοιπο 44% εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλων εκροών το α' τρίμηνο.
Ο οίκος τονίζει ότι οι εκροές καταθέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για τα ελληνικά ιδρύματα, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2009-2012 είχε χαθεί το 33% των καταθέσεων, με το 17% να εξαφανίζεται το 2012, όταν και είχαν εντατικοποιηθεί οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Στην ΕΚΤ ο Στουρνάρας για τον ELA
O διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υποστηρίξει το αίτημα ελληνικών τραπεζών για την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας. Το αίτημα για ένταξη στο ELA συνιστά προληπτική κίνηση για να μην κινδυνεύσουν να ξεμείνουν από μετρητά οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη απορρόφηση των εντόκων γραμματίων από τις συστημικές τράπεζες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κινδύνους ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν από τον ELA επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από τη Φρανκφούρτη. Κατά κανόνα μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει καλής ποιότητας εγγυήσεις ώστε να αντλήσει ρευστότητα από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επίσης το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος. Το επιτόκιο στη βασική χρηματοδότηση είναι μόλις στο 0,05% ενώ μέσω του έκτακττου μηχανισμού ρευστότητας είναι πολλαπλάσιο στο 1,55%.
Πηγή: iefimerida