Επιστροφή στις ρίζες

Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης*

Η συντριβή της ΝΔ,στις χθεσινές εκλογές έχει προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς σε στελέχη,φίλους και απλούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Δυστυχώς,η Νέα Δημοκρατία ύστερα την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος και ιδιαίτερα μετά την μνημονιακή στροφή(Νοέμβριος του 2011) έχει χάσει την ιδεολογική της ταυτότητα.

Ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.Ιδεολογία υπέρμαχη πάντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,του «επιχειρείν»,της ελεύθερης αγοράς αλλα και της κοινωνικής συνοχής.Το κράτος δεν πρέπει να απουσιάζει εντελώς.Πρέπει να είναι ο ρυθμιστής,ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής.Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία αυθαιρετεί,το κράτος πρέπει να την σταματά.

Σε προεκλογική συνέντευξη είπε ο Σαμαράς ότι εκείνος δεν μπορεί να επιβάλλει στον εργοδότη το πόσο θα είναι οι μισθοί που θα δίνει.Αυτό είναι μεγάλο σφάλμα και εξηγούμαι. Εαν είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη το ύψος του μισθού,εκείνος μπορεί να ορίσει μισθό 5 ευρώ…Το κράτος δεν πρέπει να επέμβει σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν η ελεύθερη οικονομία ασυδοτεί,δεν σέβεται καν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,επιβάλλεται ο κρατικός παρεμβατισμός.Φυσικά το κράτος δεν πρέπει να είναι ο ιδιώτης αλλά ούτε ο ιδιώτης το κράτος.

Το κράτος πρέπει να θέτει κανόνες στην αγορά,οι οποίοι ρυθμίζουν μια σειρά καταστάσεων και προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Αυτό είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.

Ναι στο επιχειρείν,ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά σε ένα πλαίσιο κανόνων και όχι ασυδοσίας.

Δυστυχώς οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είχαν κανενός είδους προστατευτικό χαρακτήρα για την κοινωνία.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ευτελίστηκε,θυσιάστηκε στο βωμό του ευρώ,των διεθνών αγορών και στον ευρωπαικό προσανατολισμό.

Οι άστεγοι,τα συσσίτια,οι γονατισμένοι οικονομικά συμπολίτες μας,οι άπορες οικογένειες,η ανεργία στα ύψη,οι χιλιάδες αυτοκτονίες δεν χαρακτηρίζουν μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Μια κοινωνία βυθισμένη στο χάος.Δυστυχώς η παράταξη αρχικά συνέπραξε και στην πορεία εφήρμοσε αυτήν την καταστροφική και δυσβάσταχτη οικονομική πολιτική.

Φυσικά και έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις.Δεν ήταν ανάγκη όμως να ληφθούν τόσο επώδυνα μέτρα,ως προς τα εισοδήματα των πολιτών.Δεν ήταν ανάγκη να εισέλθουμε σε ένα εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα,στο οι εργασιακές σχέσεις ορίζονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας.Σε ότι αφορά την διαπραγματεύση ,η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν απολύτως ενδοτική.Κόκκινη γραμμή έπρεπε να αποτελεί η επιβίωση των πολιτών.

Το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές,υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς.

Είχα τονίσει επανειλλημένα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.Δεν είδαμε κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.Έτσι εκχωρήθηκε πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ,η κοινωνική ευαισθησία με τον προεδρό του να παρουσιάζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Αντίθετα,η ρητορική της ΝΔ θύμιζε το Σόιμπλε,την Μέρκελ ακόμα και τον Τόμσεν. Λησμόνησαν στην ΝΔ ότι απευθύνονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ζητούν την ψήφο όλων.

Τον Νοέμβριο του 2013,σε παλαιότερο άρθρο μου είχα επισημάνει κάποια από τα σφάλματα της κυβέρνησης και είχα προβλέψει ότι εάν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική,η ΝΔ θα οδηγηθεί σε εκλογική ήττα.Σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:

1)Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Οχι νέα οριζόντια μέτρα.Κατάργηση του <<χαρατσιού>> της Δ.Ε.Η.
Μετεκλογικά:Ψήφιση μεσοπρόθεσμου τον Νοέμβριο του 2012.Συνέχιση του αντισυνταγματικού και παράνομου <<χαρατσιού>>
2)Διοικητική Μεταρρύθμιση.Εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης.
Μετεκλογικά:Oριζόντιες απολύσεις σε καθαρίστριες,δημοτικους αστυνομικούς,σχολικούς φύλακες..κλείσιμο της ΕΡΤ.Παράλληλα κομματικά διορισμένοι και επίορκοι συνεχίζουν το <<πάρτυ>>
3)Εξεταστική για το μνημόνιο
Μετεκλογικά:Καταψήφιση της πρότασης για την σύσταση εξεταστικής επιτροπή στην Βουλή.
4)Διαφάνεια,διερεύνηση όλων των σκανδάλων και των υποθέσεων και απόδοση ευθυνών και κυρώσεων στους ενόχους
Μετεκλογικά:Aσυλία στον Αντιπρόεδρο,<<συνοδοιπόρο>> Ευάγγελο Βενιζέλο και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο όνομα της <<σωτηρίας>> της πατρίδας,κατ'ουσίαν της παραμονής στην πρωθυπουργική καρέκλα.Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Σαμάρας,τόνιζε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους <<αμαρτωλούς>> του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
5)Φιλελεύθερη,αναπτυξιακή πολιτική.Αποκατάσταση αδικιών(18 σημεία),όχι νέοι φόροι και προσέλκυση επενδύσεων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασιών
Μετεκλογικά:Νέα μέτρα,Νέος δυσβάσταχτος φόρος ακινήτων καμία μείωση στο φόρο του πετρελαίου.Στο 2ο μέρος,έχουν γίνει κάποια βήματα,για να είμαστε αντικειμενικοί και όχι <<λαικιστές>> με εγχειρήματα τύπου COSCO,αγωγού TAP καθώς και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ...Δειλά,δειλά βήματα σε συσχετισμό με τις προεκλογικές φανφάρες.
Μπορούμε να επισημάνουμε και αλλές προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.,οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ απο τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση.»}

Η αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων,η συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ  και η εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην πιο βάρβαρη εκδοχή της είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της εκλογική βάσης του κόμματος και το αποτέλεσμα της Κυριακής.Σε εκείνο το προφητικό,όπως απεδείχθη,άρθρο είχα προειδοποιήσει χαρακτηριστικά: «Η εμπιστοσύνη των παραδοσιακών υποστηρικτών της παράταξης χάνεται.Στο χέρι σας,να διασώσετε την παράταξη και να
επανακτήσετε την σχέση σας με την κοινωνία,την οποία καθε αλλο παρά αντιπροσωπεύετε και υπερασπίζεστε.»

Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διασωθεί ως κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό «γίγνεσθαι» της χώρας,οφείλει να επιστρέψει στις ρίζες της,τις καραμανλικές ρίζες,όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αντώναρος. Οφείλει να ανοιχτεί και πάλι στην κοινωνία,να ανανεώσει την σχέση εμπιστοσύνης με την βάση της.

Κλειδί για την αλλαγή είναι τα νέα πρόσωπα,νέα στελέχη  και νέες ιδέες.Επίκεντρο της πολιτικής ο άνθρωπος,ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα,η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία,όχι στην αυθαιρεσία.Ναι στις μεταρρυθμίσεις,όχι στην λιτότητα.Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της επόμενης μέρας.

Αν εμμείνει στις  ίδιες θέσεις και αναπαράγει το ίδιο παλαιό και δοκιμασμένο πολιτικό προσωπικό τότε μάλλον θα πάρει την κατιούσα και θα ακολουθήσει την τύχη του ΠΑΣΟΚ του Ε.Βενιζέλου.

 **Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply