Φύγαμε για πράσινο τσάι

Όλοι μας γνωρίζουμε ή έχουμε τουλάχιστον ακούσει για το πράσινο τσάι και τις ευεργετικές του ικανότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Από απλό ρόφημα που προτείνεται για μία χαλαρή βόλτα ή και στο σπίτι, μέχρι του σημείου της συστηματικής λήψης του για λόγους προσωπικούς ή επιβοηθητικούς της καλής υγείας και ευεξίας, το πράσινο τσάι παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη για τον οργανισμό και μάλιστα αρκετά περισσότερα απ' όσα γνωρίζουν ήδη οι άνθρωποι. Ποια ακριβώς όμως είναι αυτά τα οφέλη αλλά και για ποιους λόγους συστήνεται η κατανάλωσή του; Τα εν λόγω ερωτήματα απατώνται αμέσως και συνοπτικώς, κατατοπίζοντας τον αναγνώστη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 Κατά πρώτον, το πράσινο τσάι ενισχύει την υγεία. Κατόπιν ερευνών και μελετών για το εν λόγω θέμα, εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες καταστάλαξαν στο γεγονός πως σε μία σειρά viagrafreesample.com  παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη και αρθρίτιδα, το πράσινο τσάι παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες και επιδράσεις! Έπειτα (ίσως και η διασημότερη ιδιότητά του για ανθρώπινη υγεία) το πράσινο τσάι έχει καταλυτική επίδραση στο αδυνάτισμα και την λιποδιάλυση. Πράγματι, θεωρείται ένα χρήσιμο ρόφημα για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, ωστόσο, από το 1990, όταν υπήρξε μία αύξηση στις πωλήσεις και στην έρευνα του πράσινου τσαγιού, η χρήση του για την απώλεια βάρους και τον έλεγχό του έχουν αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη γνωρίζουν τα οφέλη του.

 Ο τρόπος που το πράσινο τσάι επηρεάζει την απώλεια βάρους παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού περιέχει κατεχίνες, ενώσεις γνωστές και ως πολυφαινόλες όπως η επιγαλλοκατεχίνη, η Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, η επικατεχίνη γαλλικού εστέρα και η επικατεχίνη που είναι γνωστό πως έχουν διάφορες επιδράσεις που σχετίζονται με την αυξημένη θερμογένεση (αυξημένο μεταβολισμό μέσω της παραγωγής θερμότητας από το σώμα), την αυξημένη καύση λίπους ή την οξείδωση και τη μειωμένη απορρόφηση του λίπους. Και για τα άτομα που βασίζονται περισσότερο στην επιστήμη και θέλουν να εμβαθύνουν, πιστεύεται ότι οι κατεχίνες και η καφεΐνη στο πράσινο τσάι αναστέλλουν διάφορα βασικά ένζυμα που σχετίζονται με την οξείδωση των λιπών και την κατανάλωση ενέργειας. Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη δράση της κατεχολ-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης και η καφεΐνη αναστέλλει την φωσφοδιεστεράση, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα της νοραδρεναλίνης και της κυκλικής ΑΜΡ (cAMP) που κυκλοφορεί γύρω από το σώμα. Οι δύο αυτές ενώσεις είναι γνωστές ότι βοηθούν την αύξηση του μεταβολισμού μέσω της θερμογένεσης και της οξείδωσης  του λίπους. Επιπλέον, οι κατεχίνες αυξάνουν την ποσότητα της ευαίσθητης ορμόνης λιπάσης η οποία αυξάνει την καύση λίπους, ενώ παράλληλα μειώνει τη δραστικότητα της παγκρεατικής και γαστρικής λιπάσης η οποία μειώνει την απορρόφηση του λίπους. Όπως καθίσταται φανερό, όλες οι παραπάνω ουσίες, σε συνδυασμό με κάποιες επιπρόσθετες αντιδράσεις, οδηγούν και στην ταχύτατη και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Ακόμη, το πράσινο τσάι διατηρεί σταθερή την ενέργεια, εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη (βλέπε παραπάνω) βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα αλλά και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα!

Τέλος, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη ενώ έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο αίμα και τις ρυτίδες. Σημειωτέον, η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές!! πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα.

Και για να μιλήσουμε (πέρα από επιστημονικά) και στατιστικά, τονίζεται πως ενώ το πράσινο τσάι έχει τη βάση του στις Ασιατικές χώρες, η δημοτικότητά του εντούτοις έχει αυξηθεί ραγδαία κατά την τελευταία δεκαετία στις δυτικές χώρες. Ας πάρουμε τη Βρετανία, για παράδειγμα, την περίοδο 2000-2005, οι πωλήσεις του πράσινου τσαγιού είχαν αυξηθεί κατά 317%, ενώ την περίοδο  μεταξύ  2009 και 2011 οι πωλήσεις του πράσινου τσαγιού αυξήθηκαν κατά 12 € εκατομμύρια, μέχρι 83%. Στην Αυστραλία μόνο, το πράσινο τσάι είχε αξία ίση με το 16% περίπου του μεριδίου αγοράς τσαγιού και αυτό ήταν πριν από περίπου μία δεκαετία, το 2003. Εντυπωσιακά αποτελέσματα, δε νομίζετε;

Συμπέρασμα; Το πράσινο τσάι υπάρχει στον κόσμο για πάνω από 4000 χρόνια και η δημοτικότητά του έχει ανεβεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με μια ολόκληρη σειρά από οφέλη που είναι ήδη γνωστά και πολλά άλλα που ανακαλύπτονται σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να σηκωθείτε και να ετοιμάσετε στον εαυτό σας ένα φλιτζάνι. Άλλωστε, πρέπει να υπάρχει λόγος για τον οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.

Επομένως, φύγαμε για πράσινο τσάι!!!

Πάνος Καμηνάς

Iam secretly Clark Kent.