έμπορος μικρέμπορος

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Της Αναστασίας Σκανδάλη, τελειόφοιτης Νομικής ΑΠΘ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής συχνά πυκνά έρχεται στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα της δημιουργίας διαδικασίας φορολογικής αυτοκαταγγελίας . Με την έννοια φορολογική αυτοκαταγγελία εννοούμε  την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και την εθελούσια καταβολή φόρου για παρελθούσες χρήσεις . Το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί επι τάπητος επι κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να απασχολεί και την τωρινή κυβέρνηση Σύριζα -Ανέλ δίχως όμως να έχουν προς το παρόν τουλάχιστον κατατεθεί ουσιαστικές προτάσεις ώστε το ζήτημα να επικοινωνηθεί στους θεσμούς .

Βασικές αιτίες του κακού είναι καταρχήν η επι πολλά χρόνια ακολουθητέα στην ελληνική κοινωνία πρακτική της μη καταβολής στα δημόσια ταμεία του φόρου που αντιστοιχούσε στη φοροδοτική ικανότητα του εκάστοτε προσώπου . Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα  η ίδια η πολιτεία δεν προέβει σε παροχή ισχυρών φορολογικών πλεονεκτημάτων ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα στον εκάστοτε φορολογούμενο προκειμένου να δηλώσει τα εισοδήματά του και να τακτοποιήσει έγκαιρα τις φορολογικές του υποχρεώσεις του ενώ όσο αναφορά τους ελέγχους που διενεργούσε η φορολογούσα αρχή, αυτοί ήταν απειροελάχιστοι με απότοκο τον εφησυχασμό των πολιτών και τη διαιώνιση μιας κατάστασης που οδήγησε στη δημιουργία ανομίας .

Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης έχει να ξεπεράσει πολλούς σκοπέλους. Καταρχήν ,η δυσκολία της έγκειται στον προσδιορισμό τόσο του περιεχομένου της όσο και της κοινωνικής νομιμοποίησής της καθώς όπως είναι αναμενόμενο επρόκειτο να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τους συνεπείς φορολογούμενους .

 Από τη μία πλευρά, μέσω της διαδικασίας της φορολογικής αυτοκαταγγελίας, προκρίνεται η τόνωση του κρατικού προυπολογισμού  καθώς με την παροχή φορολογικών κινήτρων όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή και η ελάφρυνση στο πεδίο των προσαυξήσεων θα αποτελέσει εφαλτήριο προκειμένου ορισμένοι να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες πράγμα που θα γεμίσει και τα άδεια ταμεία του Κράτους .

Από την άλλη μεριά ωστόσο θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν τους συνεπείς φορολογούμενους οι οποίοι έχουν τακτοποιήσει νόμιμα και εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους με προσωπικό κόστος πολλές φορές  αφού προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά βάρη και να είναι τακτικοί στις οικονομικές τους υποχρεωσείς  φτάνουν μέχρι και στην εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων .

Η θεσμοθέτηση της εν λόγω ρύθμισης είναι το δίχως άλλο δυσχερής και πριν από οποιαδήποτε επιλογή το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να υπάρχει στάθμιση των εννόμων αγαθών που προαναφέρθηκαν.Ωστόσο, μια συνεχής συζήτηση άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος διαιωνίζει απλώς το πρόβλημα δίχως να δίνεται κάποια λύση ,ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η βέλτιστη .

Leave a reply