Για το σπότ της Πολιτικής Προστασίας με το Χ.Λούλη

Είδα το σπότ με το Χρήστο Λούλη. Το θεώρησα μέτριο και βαρετό. Είδα ότι αποσύρεται επειδή ήταν σεξιστικό. Διαφωνώ.

Θα πω ότι νιώθω ότι σε ζητήματα λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας/σεξισμού» δεν έχουμε ωριμάσει ακόμα. Υποτίθεται πως το βίντεο είναι δήθεν σεξιστικό, πως αναφέρεται σε μια άλλη εποχή, πως ο «σωστός και έξυπνος άντρας» διορθώνει την «παρορμητική και ανίδεη γυναίκα», ενώ πραγματικά δεν γίνεται τίποτα τέτοιο, πως δήθεν αναπαράγει ένα πρότυπο άλλης δεκαετίας . Είναι ένας ρεαλιστικός, μέτριος κατά την γνώμη μου, διάλογος ενός ζευγαριού που έχει αντίθετη άποψη για το πώς θα διαχειριστεί ένα θέμα. Αν δεχθούμε υπάρχει δεύτερη ανάγνωση, σεξιστική κιόλας, θα δεχθούμε πως μια γυναίκα δεν θα μπορεί παρά να προβληθεί στα μέσα ως ένας  «φωτεινός παντογνώστης» που γνωρίζει, προνοεί και είναι αψεγάδιαστη. Αυτό είναι πραγματική μη-πολιτική ορθότητα, να μην μπορείς να φανταστείς να μην μπορείς να δεχθείς πως μια γυναίκα μπορεί να έχει αρνητικά  και πως οποιαδήποτε κίνηση της είναι αψεγάδιαστη. Ο χαρακτήρας του Λούλη στο σποτ δεν υιοθετεί έναν «κλασσικό-άντρα-πρότυπο» ούτε προβάλει το πρότυπο «εγώ ξέρω και δεν σηκώνω κουβέντα γιατί είμαι άντρας». Είναι απλά ένας άνθρωπος που έχει δίκιο, αποφύγετε τον συνωστισμό. Και αυτό είναι λυπηρό. Να βλέπεις τον άντρα μόνο και αποκλειστικά ως αυταρχική φιγούρα και ο οποιοσδήποτε άντρας που απλά λέει την άποψη του είναι «παλαιό πρότυπο». Μια γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, δεν έχει ανάγκη από δήθεν προστάτες του σεξισμού και δεν μπορεί κανείς να την μειώσει.

Το να σπεύδει κάποιος να το χαρακτηρίσει ως «σεξιστικό», σίγουρα θεωρεί πως η «σωστή» (αν υπάρχει σωστή) απεικόνιση του ζευγαριού είναι η ανάποδη; Οι ατάκες , ως ατάκες, δεν μπορώ να δεχθώ ότι περιέχουν σεξισμό μέσα τους, μόνο αν τους δώσεις ένα διαφορετικό context.

Πάω στοίχημα πως αν οι ίδιες ακριβώς ατάκες που δόθηκαν στον Χ.Λούλη δίνονταν σε μια γυναίκα ηθοποιό, ξανά οι υπερασπιστές της ισότητας είτε : α) δεν θα έλεγαν πως το βίντεο είναι σεξιστικό και άρα η ίδια συμπεριφορά από μια γυναίκα ενθαρρύνεται και δεν ψέγεται ή β) θα έλεγαν πάλι πως το βίντεο είναι σεξιστικό γιατί αναπαράγει το πρότυπο της «γκρινιάρας γυναίκας» γιατί εδώ που τα λέμε ο Χ.Λούλης σαν να γκρινιάζει κάνει περισσότερο. Δείτε το σποτάκι της Λέχου. Θα το πείτε σεξιστικό; Πως η Λέχου μας «δασκαλεύει» ή μας «γκρινιάζει»; Άρα φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως και στα δυο σενάρια (άντρας λέει τις ατάκες ή γυναίκα λέει τις ατάκες) κάποιος προσβάλλεται και προσβάλλεται η πολιτική ορθότητα.

Συγνώμη δεν δουλεύει έτσι η πολιτική ορθότητα/κατακραυγή του σεξισμού. Δεν είναι εδώ για να λογοκρίνει και να απαγορεύει δίχως βάση.

ΥΓ Δείτε το αντίστοιχο σποτ με την Λέχου και πείτε μου με την ίδια λογική ότι δεν είναι σεξιστικό. (κανένα από τα δύο σποτ δεν είναι τίποτα)

Δείτε το σπότ με τα μάτια σας :

Leave a reply