Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται ενάντια σε 7 κράτη μέλη σχετικά με σκάνδαλο της Volkswagen για εκπομπές ρίπων

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στραφεί ενάντια σε επτά κράτη μέλη  με την κατηγορία ότι απέτυχαν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι χώρες αυτές παρέλειψαν να εγκαθιδρύσουν σύστημα κυρώσεων που θα στόχευε στην αποτροπή των κατασκευαστών αυτοκινήτων από το να παραβιάσουν την νομοθεσία, ειδικότερα αφού και η VW ερευνήθηκε για τοποθέτηση λογισμικού σε οχήματα της που της επέτρεπαν να διαπράξει απάτη στις δοκιμές εκπομπής καυσαερίων. Η Κομισιόν θα στραφεί εναντίων της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με την κατηγορία ότι εξέδωσαν άδειες για οχήματα της VW και δεν επέβαλλαν τις διατάξεις που αφορούσαν τις κυρώσεις ενάντια στον κατασκευαστή αφού αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε απάτη στις δοκιμές εκπομπών. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι δεν μετέδωσαν τις πληροφορίες που τους ζητήθηκαν από την Κομισιόν σχετικά με εκπομπές οξειδίου του αζώτου και διάφορα προβλήματα στην VW. Επιπλέον έχουν αποσταλεί και ειδοποιήσεις σε Τσεχία, Ελλάδα και Λιθουανία καθώς δεν έχουν ακόμη εισάγει στην εθνική τους νομοθεσία κάποιο σύστημα κυρώσεων ενάντια στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Η VW αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα σε πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας του σκανδάλου των εκπομπών ρίπων. Την Τετάρτη, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρία για παραπλανητική διαφήμιση. Τον Οκτώβριο, δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε στην εταιρία να πληρώσει αποζημίωση σε ιδιοκτήτη οχήματος VW που αγόρασε το όχημα το 2011. Τον ίδιο μήνα, στις ΗΠΑ δικαστής ενέκρινε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 14.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στην VW, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,  την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, την Πολιτεία της Καλιφόρνια και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που υπέβαλλαν ομαδική αγωγή εναντίων της εταιρίας μετά το σκάνδαλο εκπομπών ρίπων. Το Σεπτέμβριο, δικαστήριο στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι η VW πρέπει να πληρώσει πάνω από 8.2 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε επενδυτές. Τον ίδιο μήνα, η ACCC ( Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας) έκανε μήνυση εναντίον της VW και τοπικής της θυγατρικής για παραπλάνηση καταναλωτών. Τον Αύγουστο, περιφερειακό δικαστήριο στη Γερμανία έδωσε πράσινο φως σε συλλογική προσφυγή κατά της VW. Όπως η ομαδική μήνυση από τις ΗΠΑ έτσι και η συλλογική προσφυγή κατατέθηκε από πολλούς επενδυτές που έχασαν χρήματα λόγω του σκανδάλου της απάτης στις δοκιμές εκπομπής ρίπων. Τον περασμένο Μάρτιο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρίας για παραπλανητική διαφήμιση.

*Μετάφραση από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

 

 

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply