Η FIFA εναντίον εργατικών σωματείων για την εκμετάλλευση των εργατών στο Κατάρ

Της Rachel Gerber

 

Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) δήλωσε ότι το Εμποροδικείο της Ζυρίχης απέρριψε μια μήνυση, η οποία έγινε από εργατικά σωματεία για την επιλογή του Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022. Η αγωγή έγινε από το ολλανδικό εργατικό σωματείο FNV, τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων Ελεύθερου Εμπορίου του Μπαγκλαντές, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Ξυλουργών του Μπαγκλαντές και τέλος, από τον NadimSharifulAlam, υπήκοο του Μπαγκλαντές. Θέμα της αποτέλεσε η υποτιθέμενη άδικη συμπεριφορά και η ευθύνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την FIFA, όσον αφοράτη μελλοντική διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Οι ομάδες που άσκησαν αγωγή, ζήτησαν στη FIFA να απαιτήσει από τη χώρα να πληροί τα «ελάχιστα εργασιακά πρότυπα». Υπό το σύστημα “kafala” του Κατάρ, οι αλλοδαποί εργάτες θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση του εργοδότη τους για να αλλάξουν δουλειά ή για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αν και έχουν γίνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι ομάδες έχουν ισχυριστεί πως η αδικία είναι ακόμα υπαρκτή για τους εργάτες αυτούς. Η Διεθνής Ομοσπονδία είπε σε δήλωσή της:

Η FIFA λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα των συνθηκών εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022. Για την ακρίβεια, παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Infantino, θα συνεχίσει να παροτρύνει τις αρχές του Κατάρ να εξασφαλίζουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργάτες.

Το δικαστήριο στην Ελβετία δεν έχει κάνει κάποια σχετική δήλωση.

Τα τελευταία χρόνια, η FIFA έχει προβληθεί σημαντικά στα διεθνή νέα και συγκεκριμένα, για το ζήτημα αυτό με τους διακινούμενους εργαζομένους και τη διαφθορά στο Κατάρ. Τον Απρίλιο, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στη Ντόχα, στο Κατάρ, αντιμετωπίζουν συστηματική κακομεταχείριση. Συνεντεύξεις από 234 διακινούμενους εργάτες αποκάλυψαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν εξαπατηθεί, καθώς οι μισθοί τους ήταν χαμηλότεροι από εκείνους που τους είχαν υποσχεθεί και οι συνθήκες διαβίωσής τους περιείχαν «άθλια στρατόπεδα εργασίας, με υπερπλήρη δωμάτια και λίγες εγκαταστάσεις». Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε εκ νέου, ότι οι νέες εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ εξακολουθούν να μην παρέχουν ικανοποιητική προστασία στους διακινούμενους εργαζομένους. Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι νέοι εργασιακοί νόμοι μόλις που ασχολούνται με την εργασιακή εκμετάλλευση, καθώς επιτρέπουν ακόμα στους εργοδότες να κατάσχουν τα διαβατήρια ή τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπαλλήλων, παγιδεύοντάς τους στη χώρα. Το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγόρησαν τους ανώτατους αξιωματούχους της FIFA για διαφθορά και στη συνέχεια, ζήτησαν από την Ελβετία να εκδώσει ορισμένους από αυτούς στις ΗΠΑ.

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply