Την Παρασκευή το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την τιμωρία των «γιγάντων» της κοινωνικής δικτύωσης, με πρόστιμα που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια, εάν δεν αφαιρέσουν συστηματικά κάθε μορφή ρητορικής μίσους.
Το Βερολίνο πήρε αυτήν την απόφαση, που είναι εξαιρετικά αυστηρή στην παγκόσμια κλίμακα, έπειτα από ένα ξέσπασμα διαδικτυακής ρητορικής ρατσιστικού και προκλητικού περιεχομένου, το οποίο εντάθηκε με την άφιξη του ενός εκατομμυρίου αιτούντων ασύλου το 2015.
Σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο, η άρνηση του Ολοκαυτώματος, η πρόκληση μίσους, καθώς και η ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική θεωρούνται παράνομες.
Ωστόσο οι κριτικοί προειδοποιούν, πως τα απαγορευτικά πρόστιμα θα καταπνίξουν τον κατοχυρωμένο ελεύθερο λόγο, καθώς θα αναγκάζουν εταιρείες «γίγαντες», όπως το Twitter και το Facebook, να διαγράφουν και να λογοκρίνουν δημοσιεύσεις σε μεγάλο βαθμό, ως μέτρο πρόληψης.
Τόνισαν επιπλέον, πως με αυτό το μέτρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί οι αρχές, θα έχουν τη δύναμη να αποφασίζουν, ποιο περιεχόμενο είναι παράνομο.
Αντίθετη θέση παίρνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας, ο οποίος συμφώνησε πως «η ελευθερία της γνώμης τελειώνεις εκεί που αρχίζει το ποινικό δίκαιο».
Όπως προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωσή του την τελευταία μέρα των συνεδριάσεων ,προτού περάσει το νομοσχέδιο «Οι απειλές θανάτου, προσβολές, πρόκληση μίσους και η άρνηση του Ολοκαυτώματος δεν έχουν θέση στην ελευθερία της γνώμης. Αντιθέτως, αποτελούν επιθέσεις κατά την ελευθερία γνώμης άλλων ανθρώπων.».
«Έχουν στόχο να εκφοβίσουν και να σωπάσουν τους άλλους», ανέφερε.
Πολιτική Πίεση
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εταιρείες όπως το Twitter και το Facebook έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να αφαιρέσουν τις δημοσιεύσεις, που καταπατούν το γερμανικό δίκαιο, από τη στιγμή που μαρκαριστούν από τους χρήστες.
Όσον αφορά προσβλητικό περιεχόμενο, το οποίο δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, το περιθώριο διαγραφής αυξάνεται στις 7 μέρες, έπειτα από την αναφορά και εξέτασή του.
Η κυβέρνηση τόνισε, πως τα προαναφερθέντα βαριά πρόστιμα θα επιβάλλονταν μόνο εάν οι εταιρείες δεν ακολουθούσαν συστηματικά τις νέες οδηγίες, και δεν θα επιβάλλονται σε μεμονωμένα συμβάντα.
Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεσμεύτηκαν το 2015 να εξετάζουν και να αφαιρούν εντός 24ώρου κάθε μαρκαρισμένο σχόλιο μίσους, αλλά σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης τον Απρίλιο, που ερευνούσε την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, απέδειξε πως τα μέτρα δεν απέδιδαν.
Σύμφωνα με τον Μάας, «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν λαμβάνουν ικανοποιητικά μέτρα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ξεκάθαρα πως δίχως πολιτική πίεση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυστυχώς δεν θα υποχωρήσουν.».
Στην έκθεση του Απριλίου, ο Μάας ανέφερε, πως το Twitter αφαίρεσε μόνο 1% του μαρκαρισμένου από τους χρήστες περιεχομένου, που ήταν αντίθετο με τους γερμανικούς νόμους κατά της ρητορικής μίσους, ενώ το Facebook διέγραψε το 39%.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα που παρέθεσε ο υπουργός, η πλατφόρμα βίντεο Youtube, της Google, αφαίρεσε το σημαντικό ποσοστό του 90%.
Πέραν της ρητορικής μίσους, η νομοθεσία αυτή καλύπτει και άλλο παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής πορνογραφίας και τρομοκρατικού περιεχομένου δημοσιεύσεων.
Ένας φορέας της κοινωνίας των πολιτών, με το όνομα Συνασπισμός για την Ελευθερία της Γνώμης, δημοσίευσε μια δήλωση, που αντιτίθεται του νομοσχεδίου.
Η φορέας, ο οποίος περιλαμβάνει τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και ομοσπονδίες νέων γερμανικών επιχειρήσεων και ψηφιακών εταιρειών, δήλωσε: « Οι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα έπρεπε να αναλαμβάνουν την δουλειά της κυβέρνησης, να αποφασίζουν δηλαδή, ποιο περιεχόμενο είναι νόμιμο.»
*Η μετάφραση έγινε από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (thelocal.de)