Γράφει ο Χ.Λευθεριώτης.
Η σημασία της τρίτης ψηφοφορίας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είτε θα σημάνει την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται ή θα παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία. Πολλοί έχουν πιάσει τα κομπιουτεράκια,υπολογίζοντας αν θα συγκεντρωθεί ο «πολυπόθητος» αριθμός των 180. Πολλοί κάνουν προβλέψεις, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στην τρίτη ψηφοφορία, αφού οι βουλευτές μας έχουν συνηθίσει σε εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια.
Η τρίτη ψηφοφορία διεξάγεται κάτω από τις κρίσιμες συνθήκες οικονομικά και πολιτικά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι στον αέρα,το διεθνές περιβάλλον ανήσυχο για το μέλλον, τα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ επανέρχονται και σίγουρα όσο συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα, το αδιέξοδο συνεχίζεται. Σε όλα αυτά προστίθεται η πόλωση που έχει επέλθει ύστερα από τις καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού, το βίντεο, οι μηνύσεις και ακολούθως οι απορίες που εύλογα προκύπτουν και οι οποίες δεν πρόκειται να απαντηθούν καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε να θέσει την υπόθεση Χαικάλη στο αρχείο.
Απόλυτος εξευτελισμός, ξεπεσμός και δυστυχώς σε ότι αφορά τον θεσμό του προέδρου, η απόλυτη απαξίωση και εκμετάλλευση του για μικροκομματικούς σκοπούς. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης να επιτευχθεί η συνταγματικά απαιτούμενη συναίνεση στο πρόσωπο του προέδρου και ταυτόχρονα η εθνική συνεννόηση, η μόνη δηλαδή ρεαλιστική και πολιτικά ώριμη διέξοδος;
Τα σωστά βήματα είναι τα εξής:
1)Συναίνεση στο πρόσωπο του προέδρου
2)Εθνική συνεννόηση, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
3)Συμφωνία για το χρέος
4)Καθορισμός ημερομηνίας εκλογών
Στην τρίτη ψηφοφορία οι βουλευτές πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να υπολογίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους.Η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ θεωρείται κλειδί για την εκλογή του προέδρου.
Σίγουρα, εάν από το Σύνταγμα προβλέπονταν η εκλογή προέδρου από τον λαό, δεν θα υπήρχε αυτή η εκμετάλλευση του θεσμού για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Έτσι θα άφηνε ανεπηρέαστη την κυβερνητική σταθερότητα και όλα θα εξελίσσονταν ομαλώς.Αν τελικώς γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να εξεταστεί η αλλαγή στην διαδικασία εκλογής προέδρου.
Όλα θα τα μάθουμε στις 29/12..
*Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.