Του William Theisen
Τη Δευτέρα, η Nicola Sturgeon, Πρωθυπουργός της Σκωτίας, δήλωσε ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα, ώστε ο Σκωτσέζος πολίτης να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό θα είναι το πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μετά το Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι πολίτες ψήφισαν (55-45%) την παραμονή της. Η Sturgeon είπε ότι θα ζητήσει την έγκριση από την Πρωθυπουργό του Η.Β, Theresa May, για δημοψήφισμα, σύμφωνα με διάταξη του Άρθρου 30. Η May δεν έχει αναφέρει αν θα δώσει έγκριση, αν κι έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε άλλο δημοψήφισμα λέγοντας πως «ένα ακόμη δημοψήφισμα θα είναι διαιρετικό και θα προκαλέσει τεράστια οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή». Έχοντας υπόψιν ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι ήταν αντίθετοι με το Brexit, με 62 τοις εκατό υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε, η Sturgeon έχει δηλώσει πως επιθυμεί μια ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, από το φθινόπωρο του 2018 έως την άνοιξη του 2019, αφότου η διαδικασία για το Brexit γίνει πιο σαφής:
«Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Σκωτίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Εντούτοις, θα λάβω τώρα τα αναγκαία μέτρα για να βεβαιωθώ πως η Σκωτία θα έχει την επιλογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Μια επιλογή για το αν θα ακολουθήσει το Η.Β σε ένα «hard» Brexit ή αν θα γίνει μια ανεξάρτητη χώρα, η οποία θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρχικά, μια πραγματική συνεργασία μεταξύ ίσων με το υπόλοιπο Η.Β και στη συνέχεια, τη δική μας σχέση με την Ευρώπη.»
Πολλοί πιστεύουν ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τη βρετανική οικονομία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποκοπεί από την ενιαία αγορά της Ε.Ε, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε πως είχε δημοσιεύσει νομοσχέδιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο θα έδινε στη χώρα την δυνατότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας από το Η.Β. Ενώ στη συνέχεια, εξήγησε ότι η κίνηση αυτή έγινε για να «προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας υπό το πρίσμα της ψήφου του Η.Β να αποχωρήσει από την Ε.Ε». Η ανησυχία για την οικονομική ευρωστία της Βρετανίας στο μέλλον οδήγησε σε μια βουτιά στην παγκόσμια αγορά λίγο μετά την ψήφο, καθώς η λίρα έπεσε κατά 10 τοις εκατό έναντι του δολαρίου, μείωση που δεν έχει συμβεί από το 1985. Η Ε.Ε έχει θεσπίσει έναν μηχανισμό για την έξοδο, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπου ένα κράτος μέλος «μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές προβλέψεις», ενώ «θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεσή του»
*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)