"Η Συνέντευξη" που εξόργισε τη Βόρεια Κορέα

Η αμερικανική πολιτική σάτιρα “The Interview” των Seth Rogen και Evan Goldberg, αποτέλεσε την αφορμή για την Κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να εξαπολύσει ανελέητες επιθέσεις κατά των Η.Π.Α., σε περίπτωση που η ταινία προβαλλόταν στους κινηματογράφους από την αμερικανική εταιρία παραγωγής Columbia Pictures, θυγατρική της Sony Entertainment Pictures. Έτσι η τελευταία ακύρωσε την προβολή της στις 10 Οκτωβρίου 2014 που ήταν η προγραμματισμένη ημερομηνία και τελικά η ταινία προβλήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια κωμωδία δράσης στην οποία ο παρουσιαστής Dave Skylark (James Franco) και ο παραγωγός Aaron Rapoport (Seth Rogen) που διευθύνουν μια εκπομπή διασημοτήτων, ανακαλύπτουν ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un (Randall Park), είναι φανατικός θαυμαστής του show. Προγραμματίζουν λοιπόν να του πάρουν μια συνέντευξη για να προωθήσουν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι. Κι ενώ ετοιμάζονται για το ταξίδι τους στη Β. Κορέα όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη, η CIA έρχεται να ανατρέψει τα σχέδιά τους, καθώς τους στρατολογεί για να δολοφονήσουν τον αμφιλεγόμενο δικτάτορα. Και κάπως έτσι ξεκινάει το μεγαλεπίβολο σχέδιο εξόντωσής του, η εκτέλεση του οποίου όμως θα παρουσιάσει απρόβλεπτα εμπόδια, απροσδόκητους κινδύνους και φοβερές ανατροπές. Παρά τη χιουμοριστική διάθεση που είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, από τη μέση περίπου και μετά δε λείπουν οι σκηνές βίας και πολέμου. Και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το φανταστικό σενάριο δολοφονίας του μεγάλου ηγέτη, αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία πολλαπλών και έντονων αντιδράσεων εκ μέρους της Β. Κορέας κατά των Η.Π.Α.

Πιο αναλυτικά, η Κυβέρνηση της χώρας σε ανακοίνωσή της καταφέρεται έντονα κατά του Προέδρου  Barack Obama, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κυκλοφορία του “The Interview” ανήμερα των Χριστουγέννων. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της χώρας καταδικάζει τις ΗΠΑ για το διαδικτυακό «black out» στη χώρα προ ολίγων ημερών και χαρακτηρίζει, με ρατσιστικές εκφράσεις, «επιπόλαιο» τον πρόεδρο Οbama, ενώ δε διστάζει να τον παρομοιάσει με πίθηκο σε τροπικό δάσος.

Από την υπόθεση φυσικά δε θα μπορούσε να απουσιάζει και ένα εντυπωσιακής εμβέλειας hacking στα ηλεκτρονικά συστήματα της Sony Entertainment Pictures. Το εν λόγω γεγονός που έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου, αποδίδεται στους “Guardians of Peace”, ένα «παρακλάδι» του FBI, για το οποίο φημολογείται ότι έχει προσχωρήσει στη Β. Κορέα και είναι υποκινούμενο από αυτήν.

Παρολαυτά, μετά από ισχυρές πιέσεις, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του Obama, η ταινία προβλήθηκε, σημειώνοντας εισπράξεις πάνω από 15 εκατομμύρια τις τέσσερις πρώτες μέρες της προβολής της στο διαδίκτυο. Πάντως η υπόθεση του hacking δεν τελειώνει εδώ, καθώς προ ολίγων ημερών το PSN αλλά και το δίκτυο της Microsoft παρουσίασαν προβλήματα συνδεσιμότητας.

 Ας συνοψίσουμε όμως στα εξής: παρά το γεγονός ότι το story του “The Interview” εξόργισε το απολυταρχικό καθεστώς της απομονωμένης χώρας και προκάλεσε μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση κατά των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Sony, κατάφερε να κεντρίσει και εν τέλει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως. Άλλωστε, με τόσο μεγάλη έκταση που έλαβε το θέμα σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο και κατά συνέπεια με τέτοια διαφήμιση που του αποδόθηκε, πως θα μπορούσε να μην έχει και την ανάλογη απήχηση?

Και σαν από τραγική ειρωνεία (προσωπική μου διαπίστωση), όλη η ένταση, οι ακρότητες και το πανδαιμόνιο που χαρακτηρίζουν την ταινία σε όλο της το μήκος, πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη στην πραγματικότητα. Και ακόμα περισσότερο δίχως να υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για κάτι τέτοιο από τους παραγωγούς της. Μια επιτυχία που απογειώθηκε άθελά της, χάρη στο ίδιο το περιεχόμενό της.

Aria Zfr

I'm the creator of my own bliss.

Leave a reply