της AkiraTomlinson
Το Σάββατο, η Τουρκία μπλόκαρε την ιστοσελίδα Wikipedia κρίνοντας την απειλή για την εθνική ασφάλεια. Οι αντίπαλοι αναφέρουν ότι η επιλογή της Τουρκίας να μπλοκάρει τον ιστότοπο τεκμηριώνει την άποψη των ομάδων προάσπισης των δικαιωμάτων, καθώς και των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας, ότι η χώρα καταπατά την ελευθερία του λόγου και άλλα βασικά δικαιώματα. Η Τουρκία υποστήριξε την απόφασή της, δηλώνοντας ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει το μπλοκάρισμα μεμονωμένων ιστοσελίδων ή και ολόκληρων ιστότοπων με σκοπό τη διατήρηση της τάξης, της εθνικής ασφάλειας ή της γενικότερης ευημερίας. Το Υπουργείο Επικοινωνιών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η Wikipedia προσπαθούσε να διευθύνει μια «κηλιδωμένη εκστρατεία» εναντίον της. Σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει την απαγόρευσή της σε δικαστήριο εντός 24 ωρών και το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να αποφασίσει αν θα γίνει δεκτή.
Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, όπου οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, έγιναν αρκετά αμφιλεγόμενα βήματα για να ενισχυθεί η εξουσία της. Κατά τα τέλη Ιανουαρίου, ένας δικαστής από το Μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια διέταξε την απελευθέρωση ενός Τούρκου δικαστή που συμμετείχε στην απόφανση για μια υπόθεση που αφορούσε τη γενοκτονία της Ρουάντα και ήταν φυλακισμένος από τον Ιούλιο. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο, το οποίο, αν ψηφιστεί φέτος, θα αυξήσει την προεδρική εξουσία στη χώρα και θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029. Το Νοέμβριο, η Τουρκία περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες των ΜΚΟ, κυρίως σε οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, ενώ συνελήφθησαν οι ηγέτες του κόμματος της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τον Φεβρουάριο, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, NilsMuiznieks, προέτρεψε την Τουρκία να «αλλάξει πορεία και να επιδείξει την ευθύνη και την ανεκτικότητα που απαντώνται σε μια δημοκρατική κοινωνία». Τον Οκτώβριο, η οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την Τουρκία για την επίθεσή της στην ελευθερία του τύπου με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης 42 δημοσιογράφων.
*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)