Η τουρκική Κυβέρνηση απολύει 10.000 δημόσιους υπαλλήλους και βάζει λουκέτο σε 15 μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με νέα είδηση, την Κυριακή η κυβέρνηση της Τουρκίας απέλυσε 10.000 επιπλέον δημόσιους υπαλλήλους και έκλεισε 15 ακόμα μέσα ενημέρωσης λόγω πιθανής τους σύνδεσης με τον Fethullah Gulen, τον θρησκευτικό ηγέτη που δρα από τις ΗΠΑ και τον οποίο η Τουρκία έχει κατηγορήσει ως εγκέφαλο της όλης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου. Οι πρόσφατες αυτές απολύσεις ανεβάζουν τον αριθμό των απολυθέντων στους 100.000, ενώ 73.000 είναι εκείνοι που έχουν σταλεί σε κρατικά προγράμματα για την καταστολή της τρομοκρατίας. Τα κατά κάποιον τρόπο «ακραία» αυτά προγράμματα έχουν κατακριθεί από πολλούς μέσα στη χώρα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποκαλέσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του Προέδρου Ερντογάν ως ένα « άμεσο πραξικόπημα ενάντια στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία». Επίσης πολλές ομάδες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας έχουν καταγγείλει τις πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνει  κάθε  μέτρο διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη λίστα με τις απολύσεις και το λουκέτο σε μέσα ενημέρωσης έρχονται να προστεθούν και τα πανεπιστήμια της χώρας τα οποία πλέον δεν θα μπορούν να επιλέγουν τους επικεφαλής τους. Ο ίδιος ο Ερντογάν απευθείας θα διορίζει υποψηφίους που προτάθηκαν από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της χώρας (YOK).

Τα επακόλουθα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος συνεχίζονται αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε ότι όσοι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα «θα πληρώσουν το τίμημα». Τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag δήλωσε ότι περίπου 32.000 άτομα έχουν συλληφθεί με κατηγορίες ανάμειξης στο πραξικόπημα ενώ άλλα 70.000 πέρασαν από ανακρίσεις. Τον Αύγουστο μια ομάδα ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ΟΗΕ παρότρυνε την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει πιστή στις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι η χώρα κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη μετά τα γεγονότα του Ιουλίου. Τον ίδιο μήνα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Fethullah Gulen με την κατηγορία της οργάνωσης της απόπειρας πραξικοπήματος.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland ταξίδεψε στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με  πολλούς τούρκους αξιωματούχους με σκοπό να τονίσει τη σημασία του κράτους δικαίου. Τον Ιούλιο η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους.  Επίσης τον ίδιο μήνα ο Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο χιλιάδων ιδιωτικών σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και άλλων ιδρυμάτων.

*Μετάφραση από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας

 

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply