Σύμφωνα με την αναφορά που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση αποσιωπεί μαζικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αποτρέψει τα ρεπορτάζ και την κριτική σχετικά με την «ανελέητη καταστολή» των εχθρών της. Η αναφορά αυτή συντάχθηκε βάσει συνεντεύξεων με δημοσιογράφους, εκδότες, δικηγόρους και ακτιβιστές για την ελευθερία του τύπου, καθώς και βάσει ελέγχων δικαστικών εγγράφων αναφορικά με τη δίωξη και κάθειρξη δημοσιογράφων. Το HRW δήλωσε πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, η επίθεση κατά της κριτικής δημοσιογραφίας «έχει επιταχυνθεί...με αποτέλεσμα ο λαός της Τουρκίας να στερείται την πρόσβαση σε μία ομαλή ροή ανεξάρτητων πληροφοριών από τις εγχώριες εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα.» Εκτός αυτών, σύμφωνα με την αναφορά, η τουρκική κυβέρνηση έκανε κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να διώκει και να φυλακίζει δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για τρομοκρατία, προσβολή δημοσίων αρχών και εγκλήματα κατά του κράτους. Το HRW συγκέντρωσε επίσης τεκμήρια σωματικών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, παρεμπόδισης της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, κρατικών εξαγορών ιδιωτικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης ή της καταστολής τους, καθώς και τεκμήρια προστίμων και καταστολής σημαντικών τηλεοπτικών σταθμών. Ο διευθυντής του HRW για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Hugh Williamson, δήλωσε:
«Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα Μ.Μ.Ε βοηθούν στην προώθηση μιας ελεύθερης ροής ιδεών, απόψεων και πληροφοριών, η οποία είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία των πολιτικών διαδικασιών, και λειτουργούν ως ένας κριτικός έλεγχος των εκτελεστικών αρχών και των ισχυρών φορέων που συνδέονται μαζί τους. ... Οι συστηματικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου να αποσιωπήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα αποσκοπούν στο να αποφύγουν τον έλεγχο των πολιτών. .. Η κάθειρξη 148 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ένημέρωσης, καθώς και το κλείσιμο 169 Μ.Μ.Ε με την πρόφαση εκτάκτης ανάγκης δείχνει πώς η Τουρκία αψηφά σκόπιμα τόσο βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και το κράτος δικαίου, τα οποία είναι καίριας σημασίας για τη δημοκρατία.»
Ο Williamson παρότρυνε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις Η.Π.Α και την Ε.Ε να αυξήσουν την πίεση στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τον σεβασμό απέναντι στους δημοσιογράφους και με την ελευθερία του τύπου.
Οι συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος συνεχίζουν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πως οι εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα «θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα». Τον προηγούμενο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την παύση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, λόγω των «δυσανάλογα κατασταλτικών μέτρων» της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο. Η ψηφοφορία αυτή είναι μη δεσμευτική, αλλά δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στους Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού διεξαχθεί η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τη συζήτηση της εντεκάμηνης προσφοράς της Τουρκίας για την προσχώρηση στην Ε.Ε. Επίσης τον προηγούμενο μήνα, η τουρκική κυβέρνηση παρεμπόδισε σημαντικά τις δράσεις 370 μη κυβερνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα παιδιά, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι υποτιθέμενες συνδέσεις των οργανισμών αυτών με τρομοκρατικές ενέργειες. Στις αρχές του Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε 8 φιλοκουρδικά μέλη πολιτικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών του κόμματος Selahattin Demirtas και Figen Yuksekdag, καθώς και 9 ακόμα μελών. Τον Σεπτέμβριο ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag δήλωσε πως έως τώρα έχουν συλληφθεί περίπου 32.000 άτομα και 70.000 έχουν ανακριθεί. Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε 10.000 δημόσιους υπαλλήλους και κατέστειλε τη λειτουργία 15 μέσων ενημέρωσης με την κατηγορία της υποτιθέμενης σύνδεσης με τον θρησκευτικό ηγέτη Fethullah Gulen, ο οποίος βρίσκεται στις Η.Π.Α και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος του Ιουλίου.
*μετάφραση από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (jurist.org)