Είδηση "βόμβα" για τα λεφτά του Χαρδούβελη στο εξωτερικό

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή δημοσίευμα που θέλει τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να έχει βγάλει μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι «φοβούμενος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα» έκανε την εν λόγω μεταφορά τον Ιούνιο του 2012.

Αναλυτικότερα, βάσει  δημοσιεύματος  της εφημερίδας “Real News”, ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον έγγραφο, ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, την ίδια στιγμή που ο κ. Χαρδούβελης έστελνε mail στην τρόικα συμφωνώντας σε νέα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα, δεν δήλωνε τα εισοδήματά του και έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι το 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: (α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) και (β) ως υπουργός Οικονομικών (Ιούνιος 2014 και εντεύθεν). Ύποπτη θεωρήθηκε και η χρονική περίοδος κατά την οποία προέβη στην παραπάνω μεταφορά, καθώς αυτή έλαβε χώρα μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και όταν αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης, ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική του συνέντευξη στην Πόπη Τσαπανίδου, έσπευσε να απαντήσει στο δημοσίευμα όπου δεν αρνείται ότι έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό, σημειώνοντας όμως πως τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν σε έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του. Μάλιστα δικαιολόγησε  τις 56 μεταφορές κεφαλαίων που φέρεται να έκανε μέσω web banking διευκρινίζοντας ότι αυτές έγιναν σε ποσά από 7.700 έως 9.800 δολάρια. Επίσης, απαντώντας στην “Real News” τονίζει ότι τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση και δεν είχε υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες, αλλά και πως τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνει ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί ισχύουσας νομοθεσίας.

Το θέμα δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του που προηγήθηκε χρονικά της δήλωσης του κ. Χαρδούβελη, κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση αυτή δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην Υπουργό Οικονομικών «αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα». Η προαναφερθείσα ανακοίνωση άλλωστε βρίσκει έρεισμα στο γεγονός ότι η  νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, οι οποίες συνιστούν πρώτη προτεραιότητά της.

Και για να παραμείνουμε στο πολιτικό σκέλος του ζητήματος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υπόθεση Χαρδούβελη, θα διατηρήσει και για τα κορυφαία στελέχη του, όπως οι κ.κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος, οι οποίοι έχουν επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan (που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «γύπες» της αγοράς), έχοντας έτσι μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν φυσικά και άλλα στελέχη με αντίστοιχες καταθέσεις στην αλλοδαπή, όπως η κα. Βαλαβάνη, σε βάρος της οποίας είχε γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία, όπου η ίδια δεν έχει απαντήσει μέχρι πρότινος. Και παρά την αναπόφευκτα προκληθείσα φημολογία, αναμένουμε τα συμπεράσματα της εισαγγελικής αρχής επί του θέματος για μια πιο εμπεριστατωμένη και σίγουρη προσέγγιση.

Aria Zfr

I'm the creator of my own bliss.

Leave a reply