Κατά της πολιτικής ορθότητας Μέρος Πρώτο.

Σκεπτόμενοι άνθρωποι, υπέρμαχοι της δημοκρατίας, εκφραστές της ελευθερίας, αντισυμβατικοί, χίπστερ, προοδευτικοί, διαβασμένοι, ψαγμένοι, αντιρατσιστές, κανονικοί , ακανόνιστοι, επαναστάτες με αιτία, χωρίς αιτία, του καναπέ, swag, κομματικοί, ακομμάτιστοι, κακόγουστοι, με γούστο σήμερα θα θίξουμε(επιτεθούμε) (σ)το ζήτημα της πολιτικής ορθότητας. Εφόσον διαβάσετε το άρθρο και μετά από αυτό δεν με πείτε ένα από τα ακόλουθα : (α) απολίτιστο, (β) ρατσιστή , (γ) αντίχριστο, ή (δ) μασόνο ,δεν έκανα σωστά τη δουλειά μου και πρέπει να το ξαναγράψω.

Αποτελεί τη χρήση λέξεων που δεν θεωρούνται προσβλητικές για καμία ομάδα ανθρώπων καθώς ορισμένες λέξεις ή εκφράσεις ανά τα χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί - αλλά και χρησιμοποιούνται- με τρόπους που ενδέχεται να ήταν προσβλητικοί για κάποια άτομα. Κάποιες από αυτές έχουν πια αντικατασταθεί με άλλες που δεν είναι προσβλητικές.

Ξεκινώντας λοιπόν, ο όρος "πολιτική ορθότητα" χρησιμοποιείται ήδη από το 1930, με διαφορετική χροιά, ενώ αναβιώνει το 1960 ως επίθεση των Ρεπουμπλικάνων κατά των Δημοκρατικών, και από το 1980 και μετά ξεκινά να έχει την σημασία που έχει και σήμερα με κορύφωση της - και σχεδόν ταυτόσημη έννοια με τη σημερινή- το 1990.

Rape me iam immortal? αχααχαχαχαχαχαχαχαχαχ thats fucking hilarious !

Rape me iam immortal? αχααχαχαχαχαχαχαχαχαχ thats fucking hilarious !

"Κάθε μανιφέστο της κίνησης δεν παύει να τονίζει ότι η γλώσσα, ως έχει, είναι καταπιεστικά πατριαρχική, κομμένη και ραμμένη για τους λευκούς ετεροφυλόφιλους αρσενικούς μόνο, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τη γυναίκα, ως ανθρώπινο ον με ίσο και ενίοτε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από αυτόν του άνδρα." μας λέει ο  Θάνος Κακουριώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ.(Επί τη ευκαιρία στο σημερινό δυτικό κόσμο αν είσαι λευκός ετεροφυλόφιλος άντρας, απλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για σένα.)

Έτσι λοιπόν με το καιρό ο ανέντιμος είναι «ηθικά διαφορετικός», ο νεκρός «μεταβολικά διαφορετικός». Ο σαδομαζοχιστής «διαφορετικά ικανοποιούμενος» και ο ανιαρός «διαφορετικά ενδιαφέρων». Ο μαύρος είναι ο έγχρωμος (ενώ η κίτρινη και η κόκκινη φυλή δεν είναι "έγχρωμες";). Τα άτομα με αναπηρία έγιναν άτομα με ειδικές ανάγκες, Το αγγλικό "challenged" αντικατέστησε το impaired: «εξασθενημένος» και handicapped: «ανάπηρος»,«μειονεκτών» του '80. (βαρέθηκα να βάζω bold) .

Όχι! Όχι γαμώ το κεφάλι μου ! Ο κόσμος απλά είναι ψιλοκάφρος ! Αν διατηρείς ένα μέσο προφιλ δεν θα νιώσεις τίποτα !!!!!

Όχι! Όχι γαμώ το κεφάλι μου ! Ο κόσμος απλά είναι ψιλοκάφρος ! Αν διατηρείς ένα μέσο προφιλ δεν θα νιώσεις τίποτα !!!!!

Πέρα από την υποκρισία και την ειρωνεία του ζητήματος ίσως πρέπει να υποδειχθεί πως η τεχνική θεραπεία ορισμένων όρων όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα αλλά ούτε καν το κρύβει. Το να αποκαλέσουμε κάποιον φορέα του AIDS και όχι οροθετικό, κάποιον τσιγκούνη και όχι "γύφτο" ίσως μας κάνει να ξεχνάμε το πραγματικό πρόβλημα αν και βέβαια μας βοηθάει να κρυβόμαστε καλύτερα πίσω από το δάχτυλο μας. Μοιάζει με μια πολύ απλοϊκή τεχνική επιβολής κοινωνικής ειρήνης αλλά και αντιμετώπισης κοινωνικών στερεοτύπων.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως η αναφορά σε έναν Αφρικανό ως "μαύρο" ή "έγχρωμο" δεν μπορεί να εκφράσει από μόνη της ένα ολόκληρο ιδεολογικό μόρφωμα που έχει κατασκευάσει μέσα του ο κάθε ομιλητής ( π.χ. αν πραγματικά θεωρεί τους Αφρικανούς ίσους ή άνισους με τους λευκούς ετεροφυλόφιλους άντρες (αγρκκκ) ). Δεν είναι Swag, πρωτοπόρο, αριστερό, ορθοπολιτικό είναι απλά μια πολιτική ορολογία που έχει χάσει το σκοπό της και προσομοιάζει με την μανία σωστής ορθογραφίας στο Διαδίκτυο- Grammar Nazi-. Δηλαδή ένας 14χρονος που σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη "διανοητικά καθυστερημένος" και ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον όρο "ΑΜΕΑ" δεν σημαίνει ότι έχει λιγότερο σεβασμό για τα εν λόγω άτομα. Μήπως είναι φανερό πως η πολιτική ορθότητα πλέον απλά ομορφαίνει τις λέξεις του κοινωνικού/κοινού λεξιλογίου;; ( χωρίς να είμαι σίγουρος αν ποτέ πετύχαινε πραγματικά το σκοπό της )

Ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που μαινόταν και θα μαίνεται για πολύ καιρό ενώ οι εκάστοτε δύο "πλευρές" δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών. Στο κάτω κάτω η διαφωνία σε ένα κοινωνικό ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει ρατσιστικές διαθέσεις - Star Wars vs Star Trek ( μην γελάτε καθόλου)-. Ο ρατσισμός προς τους ρατσιστές; Η με το ζόρι φυλετική ποσόστωση.

Μήπως γίναμε λίγο γραφικοί;

Thoughts to myself (spoilers)

Στο δεύτερο μέρος χειροτερεύει.

Πότε ξεκινάει να είναι ρατσιστικό να περιλαμβάνεις άτομα διαφορετικής....πως να το πω ρε μαλάκες, diversity (;)  σε γκρουπ  μόνο και μόνο επειδή θες "διαφορετικότητα". Πότε η αναγκαστική ποσόστωση ξεκινάει να είναι douple standard;

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;