Roaming ή περιαγωγή: χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας όταν καλούμε/στέλνουμε μηνύματα/σερφάρουμε από ή στο εξωτερικό. Μία έννοια ευρύτερα γνωστή ως το μόνιμο άγχος κάθε ταξιδιώτη ή σπουδαστή στο εξωτερικό όταν καλεί από ελληνικό κινητό πίσω στην Ελλάδα, η οποία όμως πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθον. Οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης και να χρησιμοποιεί κανείς, είναι σχεδόν βέβαιο πως τον τελευταίο καιρό θα έχει "σκοντάψει" στις διαφημίσεις των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της χώρας οι οποίες ενημερώνουν ότι φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά καταργώντας τις χρεώσεις περιαγωγής. Ευχάριστα νέα θα πει κανείς. Να που οι εταιρείες μας σκέφτονται λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό...
Είναι όμως πράγματι έτσι; Έγιναν έξαφνα τόσο γαλαντόμες; Ο καχύποπτος δεδικαίωται καθώς η απάντηση είναι αρνητική. Οι έχοντες μια επαφή με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, γνωρίζοντας τα νέα ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, βλέποντας τη συγκεκριμένη διαφήμιση θα ένιωσαν σίγουρα από αμηχανία έως εκνευρισμό με το μέγεθος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία έχει ως εξής. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας ήδη επιτύχει μείωση της τάξεως του 80% στις χρεώσεις περιαγωγής σε σχέση με το 2007, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων με στόχο την κατάργηση των τελών περιαγωγής, στα πλαίσια ενός νομοθετικού πακέτου με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν, με κάποιες τροποποιήσεις, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στα πλαίσια της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας (α.294 ΣΛΕΕ) και ως εκ τούτου αποτελούν νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2120).
Με τον συγκεκριμένο Κανονισμό ορίζεται (α.7 επ.) ότι τα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργούνται, ενώ για λόγους ομαλής μετάβασης η χρονική περίοδος από 30 Απριλίου 2016 (οποία σύμπτωσις) εώς και 14 Ιουνίου 2017 θεωρείται μεταβατική. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περίόδου οι χρεώσεις περιαγωγής περιορίζονται ως εξής:
- Εξερχόμενη κλήση: εγχώρια χρέωση + επιπλέον χρέωση εως 0,05 Ε/λεπτό (προηγούμενη χρέωση 0,19 Ε/λεπτό)
- Εισερχόμενη κλήση: 0,0114 Ε/λεπτό (προηγούμενη χρέωση 0,05 Ε/λεπτό)
- Εξερχόμενο SMS: εγχώρια χρέωση + επιπλέον χρέωση εως 0,02 Ε/SMS (προηγούμενη χρέωση 0,06 Ε/SMS)
- Ιντερνετ: εγχώρια χρέωση + επιπλέον χρέωση εως 0,05 Ε/ΜΒ (προηγούμενη χρέωση 0,20 Ε/ΜΒ)
Σε κάθε περίπτωση οι χρέωσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις μεχρι 30 Απριλίου 2016 ισχύουσες, δηλαδή τα 0,19 Ε/λ. για κλήσεις, τα 0,06 λ./SMS για μηνύματα και τα 0,20 λ./ΜΒ για ίντερνετ.
Η κατάργηση του roaming λοιπόν δεν αποτελεί κάποια εταιρική πρωτοβουλία αλλά νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μάλιστα υιοθετήθηκε με τη μορφή Κανονισμού και κατά συνέπεια έχει άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και για όποιον βιαστεί να πει ότι οι εταιρείες κινητής δεν περιμένουν τον Ιούνιο του 2017 για να κατάργηση των χρεώσεων αλλά τις καταργούν ήδη πριν από τη μεταβατική περίοδο, συνίσταται μια προσεκτικότερη ματιά. Η κατάργηση των χρεώσεων παρέχεται μόνο στους συνδρομητές (πολυτελών ως επί το πλείστον) προγραμμάτων, ενώ οι λοιποί συνδρομητές θα χρεώνονται κανονικά.
Συμπέρασμα; Οι διαφημίσεις βλάπτουν σοβαρά την πραγματικότητα.
*του Ερμή Π. Παπουτσή, Δικηγόρου Πατρών, ΜΔΕ Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο