Δεν ξέρω αν είδατε την συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Ήταν σύντομη, μεστή και σε καλό κλίμα ( το καλό κλίμα ήταν μόνο για τις δύο χώρες).
Και τα δύο μέρη φάνηκε να ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την πιθανότητα κατασκευής ελληνικού αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου, να επιτευχθεί η επέκταση στις εξαγωγές στη Ρωσία και να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον τουρισμό. Σχετικά με τις περιβόητες κυρώσεις και στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία, έγινε νύξη πως πρέπει «να αφήσουμε πίσω μας τις αδιέξοδες αυτές κυρώσεις». Στη συνέχεια έγινε λόγος για την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο τέλος υπήρξαν εξαγγελίες για την αρχή μίας ουσιαστικής «άνοιξης» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως «Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα, και σε περίπτωση ρήξης, (και ενώ η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit), θα συναφθούν συμφωνίες με όσους περισσοτέρους γίνεται, εκτός των δανειστών, ενώ ως παραδείγματα έφερε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής.
Επιφυλάξεις (με μέτρο) διατυπώθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά για αυτή την ξαφνική «διεθνή στροφή».
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας έχει μεταβληθεί...μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει υποστηρίξει όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με κυρώσεις και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει» δήλωσε η Σαουάν Σέμπλι, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.
Πάμε στη γκρίνια τώρα.
Το ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, αυτό είναι ένα δεδομένο, δεν σημαίνει πως μπορεί να αψηφά τις καταστάσεις ∙ η χώρα ως ανεξάρτητη πολιτική δύναμη όπως και να το κάνουμε δεν εμπνέει μεγάλη αξιοπιστία ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «υπεύθυνη». Φλερτάροντας ειδικά αυτή την περίοδο που δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία με τους θεσμούς ( ας του πούμε έτσι τώρα) με Ρωσία και ΗΠΑ δεν δείχνει δήθεν «γενναιότητα» ή ενέργεια ή πως δεν υπολογίζουμε κανέναν, δείχνει πως η Ελλάδα ερευνά άλλους δρόμους και εναλλακτικές καθώς φοβάται πιθανή έξοδο της από τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό το μήνυμα (ακόμα και αν είναι ψευδές ή έχει ερμηνευτεί λαθεμένα) υπονομεύει την αξιοπιστία της Ελλάδας, όχι μόνο σαν διαπραγματευτικό μέρος και πολιτική οντότητα αλλά σαν σύνολο.
Σε κάθε περίπτωση, το ότι είσαι κυρίαρχος, θα πάρω το θάρρος και θα πω σημαίνει ότι είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου ως χώρα ∙ δεν σημαίνει ότι δεν έχεις σταθερότητα και πας όπου φυσάει ο άνεμος. Είναι αναγκαίο να έχεις σταθερές απόψεις, να είσαι σοβαρός και να μην εμφανίζεσαι ως ένα «πασπαρτού», που θα μπορούσες να κολλήσεις όπου σε «βολέψουν» οι καταστάσεις.
Είναι απίστευτο να μην έχεις ιδέα τι πραγματικά γίνεται και να προβάλεις ξανά και ξανά την υπερφιαλότητα σου. Αυτό δεν είναι πολιτικά ανορθόδοξο, είναι παράλογο. Δεν θα αλλάξουν ξαφνικά τα πράγματα στην Ευρώπη επειδή βγήκε αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και έδωσε δύο-τρείς θεωρητικές προσεγγίσεις.