Γράμμα του Simon Chesterman στο Letters of the Law. Το Letters of the Law είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από φοιτητές και ζητά από πτυχιούχους νομικής να γράψουν ένα γράμμα στους νεώτερους εαυτούς τους, και στοχεύει στην προώθηση μια θετικής ατμόσφαιρας στη νομική κοινότητα..  Στο παρακάτω γράμμα, ο Simon απευθύνεται στον εαυτό του σε ηλικία 18, τη χρονιά που σπούδαζε Κινεζική Γλώσσα στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Ινστιτούτου του Πεκίνου No 2, προτού επιστρέψει στην Αυστραλία και μπει στο Πανεπιστήμιο (το κείμενο έγραψε ο πρύτανης και καθηγητής της Νομικής Σχολής του  Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης).

Αγαπητέ Simon,

Μη σπουδάσεις Νομική.

Το εννοώ. Η νομική είναι δύσκολη. Η νομική σπάνια σου προσφέρει ικανοποίηση.  Υπάρχει λόγος που όλοι αστειεύονται ότι οι δικηγόροι έχουν ένα κενό που διαχωρίζει το μυαλό από την καρδιά τους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να σπουδάσεις νομική επειδή και μόνο οι βαθμοί σου είναι καλοί. Με όλα εκείνα τα δεκάρια θα μπορούσες να ακολουθήσεις καριέρες όπως την πολιτική, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά ή και την επιστήμη. Ακόμη και την Ιατρική. (Ναι αλλά παράτησες τα μαθήματα Χημείας, έτσι δεν είναι;).  Θυμάσαι τότε που σκέφτηκες σοβαρά  να εγγραφείς στην κτηνιατρική μόνο και μόνο επειδή η σχολή είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση; Μην Το Κάνεις.

Μη σπουδάσεις νομική για τα λεφτά. Γνωρίζεις ήδη αρκετούς δικηγόρους με μεγάλους μισθούς και καθόλου χρόνο στη διάθεση τους για να τους ξοδέψουν, δικηγόρους  που παθαίνουν κρίση μέσης ηλικίας στα 35 και  καρδιακή προσβολή στα 50.

Επίσης, μη σπουδάσεις νομική για να γίνεις  ισχυρός. Ναι, οι δικηγόροι μπορεί να ασκούν επιρροή, αλλά είναι πιθανό αυτή η επιρροή να είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική. Ο Carl Schmitt ήταν καθηγητής νομικής σε τελική ανάλυση.

Και για όνομα του Θεού, μη σπουδάσεις νομική επειδή θεωρείς πως έτσι θα κερδίσεις το σεβασμό. Βλέπε την προηγούμενη αναφορά στα αστεία για τους δικηγόρους.  (Για παράδειγμα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια μέδουσα και έναν δικηγόρο. Το ένα είναι μια ασπόνδυλη δηλητηριώδης μάζα. Το άλλο είναι μια μορφή θαλάσσιας ζωής.)

Οπότε, σπούδασε κάτι το οποίο όντως σε ενδιαφέρει, με το οποίο είσαι παθιασμένος και μέσω αυτού θα μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά.

Σοβαρά τώρα; Ακόμα πιστεύεις πως αυτό θα μπορούσε να είναι η νομική; Είσαι  περισσότερο ισχυρογνώμων και από τον τωρινό σου εαυτό.

Εντάξει.

Εάν πρέπει όντως να σπουδάσεις νομική, τότε κάνε το επειδή σε ενδιαφέρει να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο η εξουσία αντιμετωπίζεται μέσα στην κοινωνία. Ο κανόνας Δικαίου βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην οργανωμένη κοινωνία και στο νόμο της ζούγκλας.  Μία μέρα, ακόμα και μια τόσο σπουδαία χώρα, όπως οι  Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να ανακαλύψει ότι ο κανόνας Δικαίου είναι η μόνη προστασία που της έχει απομείνει απέναντι σε έναν τηλεοπτικό σταρ reality show που ξαφνικά γίνεται ο 45ος Πρόεδρος.  (Μπορεί να μην έχεις ιδέα τι είναι τα reality show ακόμα, αλλά σου υπογράφω ότι δεν χάνεις τίποτα).

Να σπουδάσεις νομική επειδή αγαπάς αυτό το οποίο εμπεριέχει: δόγματα που αντιμετωπίζουν κάθε ιδιοτροπία της ανθρωπότητας, θεωρίες που πασχίζουν να ανακαλύψουν τις κρυμμένες δυναμικές που δίνουν μορφή σε αυτά τα δόγματα, τις στρατηγικές και τις τακτικές της νομικής πρακτικής. Τη νομική στα βιβλία όπως και τη νομική εν δράσει. Τη γλώσσα που αποδεικνύει σε καθημερινή βάση ότι η πένα είναι ισχυρότερη από το σπαθί, επειδή εμείς ως κοινωνία έχουμε επιλέξει να πιστεύουμε ότι είναι. Τότε λοιπόν, εστίασε την έρευνα σου στις δυσκολότερες αυτών των περιπτώσεων, όταν οι κυβερνώντες στρέφονται κατά των κυβερνώμενων, όταν οι θεσμοί της κοινωνίας καταρρέουν και τα δεσμά του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται στο πιο αδύναμο σημείο τους. Η εθνοκάθαρση είναι άλλος ένας όρος που δεν έχει ακόμη εφευρεθεί για εσένα, αλλά θα συμβεί και αυτό όταν η γενοκτονία επιστρέψει ξανά στην Ευρώπη,  μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, όμως, μη σταματήσεις να σπουδάζεις νομική. Κάνε έρευνα, δίδαξε, εξάσκησε το επάγγελμα, με την ελπίδα ότι κάνοντας το θα κάνεις τον κόσμο λίγο πιο ασφαλή, λίγο πιο δίκαιο. Να θυμάσαι ότι, ακόμη και ως φοιτητής, μπορείς να βοηθήσεις στα προγράμματα της σχολής σου και να κάνεις εθελοντική εργασία στις Νομικές Υπηρεσίες του Fitzroy. Να παροτρύνεις, όταν σου δίνεται η ευκαιρία, όλο και περισσότερους φοιτητές να αναλαμβάνουν υποθέσεις αφιλοκερδώς (pro bono). (Μπορεί να θεωρείς ότι είναι οξύμωρο η μη αμειβόμενη εργασία να είναι υποχρεωτική, αλλά προσπάθησε να το δεις με ανοικτό μυαλό.)

Πάνω από όλα, ποτέ μη σταματήσεις να αναρωτιέσαι γιατί επέλεξες τη νομική αλλά  και τι μπορείς να κάνεις στη συνέχεια με το προνόμιο αυτής σου της επιλογής.

Γεια χαρά,

Simon

ΥΓ. Τα τυχερά νούμερα  για τις 10 Μαΐου 2017 θα είναι: 0 5 6 3. Απλά το αναφέρω.

*Μετάφραση από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας από το thestraitstimes.com

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply