Προσχέδιο προϋπολογισμού κατατέθηκε στη Βουλή με μηδενικό έλλειμμα.
Επί του παρόντος θετικά αξιολογείται από την κυβέρνηση ( και τη διεθνή αγορά όπως μας είπαν) το γεγονός ότι εκδηλώθηκε ικανοποίηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ιδιαιτέρως τη διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ. Το πρακτορείο Bloomberg ωστόσο φαίνεται να διαφωνεί, καθώς σύμφωνα δηλώσεις του «ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές για έξοδό της από το μνημόνιο».
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2015 βασίζεται, όπως ανέφερε αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας, στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (σίγουρα η έρευνα δεν βασίζεται σε μένα), στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών. Προβλέπεται πως θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, καθώς και η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 22,5% του εργατικού δυναμικού, από 24,5% το 2014,ενώ απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, σε αντίθεση με την πρόσφατη πρόβλεψη της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία ήθελε την ανεργία καθηλωμένη και το 2015 στο 27%. Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου λίγο πάνω από το στόχο του Προγράμματος.
Στα, ας πούμε θετικά του προσχεδίου περιλαμβάνεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις με προϋποθέσεις, ενώ ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης ενώ έχει αυξηθεί κατά 1470% από τον Μάρτιο του 2011, θα μειωθεί μόλις κατά 30% (κατόρθωμα για το οποίο το πολιτικό σύστημα πανηγυρίζει). Από την άλλη, Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης ύψους 15 δις δημιουργεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξόδου από το μνημόνιο. Πραγματικά αναρωτιέμαι από πού θα βρει τα κονδύλια για να το σχηματίσει. Ίσως πάλι από μισθούς και συντάξεις;
Άλλα καλούδια που μας έφερε το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού είναι η ολοκληρωτική «εισοδηματοποίηση» των εταιρικών και μη εισφορών. Λίγο πιο συγκεκριμένα, εάν η εταιρεία πληρώνει τα τηλεφωνήματα που κάνετε είστε αναγκασμένοι να καταγράφετε το σύνολο τους είτε χειροκίνητα είτε ζητώντας αναλυτική κατάσταση τηλεφωνημάτων από τον φορέα σας, ώστε να αποδείξετε στη συνέχεια ποια τηλεφωνήματα ήταν αμιγώς επαγγελματικά και ποια προσωπικά. Αν έχετε εταιρικό αυτοκίνητο από την άλλη, εκτός των ωρών εργασίας θα φορολογείστε αντίστοιχα για τις διαδρομές που κάνετε. Με τι αλγόριθμο και πως ακριβώς θα προκύπτει το «έσοδο» μην με ρωτάτε. Το μόνο που ξέρω είναι πως πράγματι ο προϋπολογισμός είναι μηδενικός. Για να μην πω αρνητικός. Γιατί για κάθε μία «φοροελάφρυνση» που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό, ανακοινώθηκαν δύο επιπλέον επιβαρύνσεις, και αυτή τη φορά μέσω της «ανακάλυψης» φορολογητέας ύλης!
Πολλές φορές εκπλήσσομαι με τα «μαγικά» του πολιτικού συστήματος, αλλά και με την εντύπωση που έχει πως μπορεί να δημιουργεί θετικό κλίμα από την μία με πυροτεχνήματα και διαρκείς μεγαλοπρεπείς εξαγγελίες, και από την άλλη αποκρύπτοντας επιδρομές που κάνει (βλ. ΕΝΦΙΑ).
Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα μπροστά σε όλη την διάρκεια της κρίσης. Η διαβεβαίωση και η υπόσχεση από το πολιτικό σύστημα πως δήθεν τελικά θα γίνει δεν αρκεί ∙ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα έχει εξανεμισθεί, και το λυπηρό είναι πως το τελευταίο δεν κάνει τίποτα απολύτως προκειμένου να την ανακτήσει, παρά μόνο την δοκιμάζει και την ξαναδοκιμάζει, ελέγχοντας τα όρια της. Ούτε παλαιότερα την είχαν βέβαια, ούτε περιφρούρησαν πραγματικές αξίες, αντίθετα πυροδότησαν τις υλικές αξιώσεις των πολιτών και με έντεχνες ωραιοποιήσεις καταστάσεων παρέμεναν σε μια λάθος «ευνομούμενη» πολιτεία. Πλέον, ακολουθώντας πολιτική αυτοαναίρεσης, την ποδοπατούν χωρίς έλεος, περιπαίζοντας τις ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο ( εντάξει το ξέρω, έγινε μελό) . Στους υπόλοιπους έχουν δώσει την πολυτέλεια υιοθέτησης παράλογων θέσεων, καθώς απολαμβάνουν την ασφάλεια ότι δεν θα κληθούν ποτέ να τις υλοποιήσουν.
Το κατά πόσο μπορεί αυτή η πολιτική αυτοαναίρεσης να κτίσει θεμέλια εμπιστοσύνης για το πολιτικό σύστημα, είναι πολύ αμφίβολο.
Καλό χειμώνα!
THOUGHTS TO MYSELF (spoilers)
Λένε έχουμε να δούμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 1976. Μπορεί να μην είναι 1976, αλλά σίγουρα έχουμε καθεστώς 1974.
Τι λέει το ΚΚΕ σε όλα αυτά;
Οχι;
Εντάξει καταλάβαμε ότι θέλετε τόσο πολύ την ψήφο εμπιστοσύνης. Το ανακοινώνετε Παρασκευή για Τετάρτη, και Τρίτη έρχεται ο "προυπολογισμός που θα μας βγάλει από την κρίση"....τυχαίο; Θα την πάρετε! Μην αγχώνεστε !
Άλεξ, το ξέρεις ότι και να βγεις δεν θα αλλάξουν όλες οι συσχετίσεις στην Ευρώπη, ούτε θα σου υποκλιθούν. Μήπως να πας να βρεις για μια δουλειά να δεις πως ζουν οι άνθρωποι και τότε να περνάς το προφίλ που περνάς;
Ο Άλεξ είναι 40 χρονών και θεωρείται πολύ νέος για το πολιτικό σύστημα.....ουάου....