Μνημόνιο 4; Γράφει ο Χ.Λευθεριώτης

Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης.

Η ουσία και το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας επέλθει.

Απόγευμα Τετάρτης..και ανοίγοντας τις τηλεοράσεις μας είδαμε τον Α.Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη,χαμογελαστούς και ευδιάθετους.Για μια στιγμή,πιστέψαμε πως επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους.Τελικά,όμως,μια από τα ίδια.Εξερχόμενοι από το Υπουργείο Οικονομικών,διαβεβαίωσαν πως όλα βαίνουν καλώς και ότι η συμφωνία είναι κοντά.Μάλιστα,η διαπραγματευτική όμαδα ήδη συγγράφει εσπευσμένα το σχέδιο της συμφωνίας.

Αξια προσοχής είναι η δήλωση του πρωθυπουργού,πως η χώρα βαδίζει σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.Εύλογα μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί αν οι συνθήκες αυτές υπάρχουν όταν τα δημόσια ταμεία είναι άδεια,οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και όταν η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε ακινησία με αυξημένη ανεργία και λουκέτα στις επιχειρήσεις.(Ξενοδοχείο Πεντέλικον κ.α.)Εάν  ο πρωθυπουργός θεωρεί «ασφάλεια» και «σταθερότητα» μόνον την δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων καθώς και την διασφάλιση των καταθέσεων,τότε η πραγματικότητα  που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες είναι ανάλογη με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την άνοιξη του 2010(Κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου).

Η αισιοδοξία και τα «χαρμόσυνα» νέα δεν άργησαν να φθάσουν στο κέντρο αποφάσεων των Βρυξελλών.Νταισεμπλουμ,Σόιμπλε χαρακτήρισαν υπεραισιόδοξα τα μυνήματα της Αθήνας,ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ(Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) δεν αύξησε την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες,μέσω του ELA.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό:Σε τι είδους συμφωνία οδηγούμαστε;Μια συμφωνία-γέφυρα για την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος ή νέα,ενιαία συμφωνία για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας;

Ημερομηνία κλειδί θεωρείται η 5η Ιουνίου,όταν και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να καταλήξουν μέχρι τότε σε συμφωνία,ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Το «προσχέδιο» συμφωνίας.

Στο «σχέδιο» συμφωνίας,που παρουσίασε η κυβέρνηση φαίνεται ότι πολλές από τις προεκλογικές της εξαγγελίες έχουν μπεί στο συρτάρι.Προετοιμάζεται μια ισοπεδωτική φοροεπιδρομή,καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία.Άραγε τα υφεσιακά μέτρα (οριζόντιες περικοπές μισθών-συντάξεων κτλπα) αντικαθίσταται από την εξίσου άδικη και αντιαναπτυξιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ;Ενα τέτοιο μείγμα πολιτικής θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης,με τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα να πλήττονται για ακόμα μια φορά.

Το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και η έλλειψη ρευστότητας προκαλούν ανησυχίες σε πολλούς αναλυτές εντός και εκτός συνόρων,οι οποίοι κάνουν διαμηνύουν ότι η χώρα μας είναι πιθανόν να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας από τους δανειστές. Αυτο σημαίνει,ένα νέο μνημόνιο που θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα.Μια συμφωνία..σαν όλες τις προηγούμενες που θα ακολουθεί την δανειακή σύμβαση και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο,με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Είτε σε περίπτωση ολοκλήρωσης του υφιστάμενου προγράμματος με μια συμφωνία-γέφυρα,είτε σε ενιαία συμφωνία για νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης θα υφίσταται το ίδιο νομικό καθεστώς για την χώρα μας.(Δικαστήρια Λουξεμβούργου,αγγλικό δίκαιο κτλπα.)

Ύστερα από την πολύμηνη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων καθώς και το λανθασμένο αίτημα για τετράμηνη παράταση του μνημονίου,η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στο εκβιαστικό δίλημμα «Κακή συμφωνία(υφεσιακά μέτρα) ή χρεωκοπία».Τον Φλεβάρη ,οι δημοσιονομικές επιτυχίες που είχε σημειώσει η Ελλάδα το 2014,αποτελούσαν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο,στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.Με το 1/10 των υποχωρήσεων που καλείται να προβεί σήμερα,η Ελλάδα θα εισέρχοταν στην νέα φάση(προληπτική γραμμή χρηματοπιστωτικής στήριξης) με πολλούς από τους επαχθείς όρους του μνημονίου να αποτελούν παρελθόν.

Ας ευχηθούμε,η νέα συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για την ελληνική κοινωνία.Οι επόμενες συνεδριάσεις του Βrusels Group και η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ αναμένεται να είναι καθοριστικές για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;