Ο 10λογος του επιμελούς συνηγόρου.

Γράφει  ο Δικηγόρος Νικόλαος Κουμουλέντζος , Δικηγόρος Αθηνών, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου, Νομικής Κομοτηνής.

Τα do’s και τα don’ts της μάχιμης δικηγορίας.

Συχνά διερωτόμαστε αν τελικά ένα πλούσιο οπλοστάσιο γνώσεων επαρκεί για να επιπλεύσει κανείς στον απύθμενο ωκεανό της μάχιμης δικηγορίας. Το προηγούμενο ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντησή του προφανώς αρνητική. Παρουσιάζουμε λοιπόν τον κάτωθι κατάλογο προς όλους τους νέους συναδέλφους μας, με βάση την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει στην αρένα της μάχιμης δικηγορίας:

  1. Είμαστε πάντα σε επαφή με την επιστήμη μας. Συνεχή παρακολούθηση των νομοθετικών εξελίξεων και τροποποιήσεων, μελέτη της νομολογίας και των νέων συγγραμμάτων που σχετίζονται με το πεδίο δικαίου που ασχολούμαστε, διαρκής επιμόρφωση σε σεμινάρια και εκδηλώσεις νομικού περιεχομένου. Η λήψη του πτυχίου της νομικής δεν αρκεί.
  2. Αναπτύσσουμε το επικοινωνιακό μας προφίλ και κοινωνικοποιούμαστε. Η μάχιμη δικηγορία ΑΠΑΙΤΕΙ ανάπτυξη κοινωνικών επαφών και γνωριμιών, σχεδόν επιχειρηματική διαχείριση της προσωπικότητας και του λειτουργήματος που ασκούμε.
  3. Δεν τάσσουμε, δεν υποσχόμαστε, δεν εξαπατούμε τους εντολείς μας. Προσεγγίζουμε κάθε υπόθεση με σοβαρότητα και νηφαλιότητα εκτιμώντας το ρίσκο και τις πιθανότητες θετικής ή αρνητικής έκβασης της υπόθεσης. Γνωστοποιούμε στον εντολέα μας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι.
  4. Δεν προτρέπουμε στην χάλκευση απατηλών αποδεικτικών μέσων, δεν «φτιάχνουμε» μάρτυρες υπεράσπισης, δεν επιδιώκουμε την εξαπάτηση του Δικαστηρίου. Οι δικαστές διαθέτουν κατά κανόνα και την εμπειρία, την διορατικότητα και την δυνατότητα να διακρίνουν τα ψεύδη και τις προσπάθειες συσκότισης της αλήθειας.
  5. Υπηρετούμε απαρέγκλιτα το δικηγορικό απόρρητο. Δεν επιτρέπουμε την διαρροή πληροφοριών όσο η διαδικασία στην οποία έχουμε διοριστεί συνήγοροι είναι σε εξέλιξη. Το ήθος μας ως δικηγόρων αποτελεί πρώτο μας μέλημα.
  6. Δεν ταυτιζόμαστε με τον εντολέα μας. Δεν προσεγγίζουμε συναισθηματικά την υπόθεση που μας ανατίθεται. ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΝΩΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
  7. Φροντίζουμε ιδιαίτατα τον προφορικό μας λόγο: πρέπει να είμαστε σαφείς, λιτοί, με ξεκάθαρα επιχειρήματα και δομή στην παράθεση αυτών. Στις αγορεύσεις δε απαιτείται παραστατικότητα, ζωντάνια, χρωματισμός της φωνής και οπτική επαφή με την έδρα ! Μην αφήνετε τους Δικαστές να πέφτουν σε λήθαργο.
  8. Προετοιμάζουμε με μεγάλη επιμέλεια κάθε υπόθεση και κυρίως τους μάρτυρες που θα χρησιμοποιήσουμε. Εξετάζουμε προσεκτικά ποιος θα προσέλθει ως μάρτυρας. Απορρίπτουμε τους «ξερόλες τεχνοκράτες»
  9. Εξασφαλίζουμε εγκαίρως την αμοιβή μας.Εγκαίρως.ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
  10. Δεν λησμονούμε ότι ασκούμε λειτούργημα. Ο Αριστείδης Οικονομίδης, στην πρόσφατη αυτοβιογραφία του «Ο Ποινικολόγος», που εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη λέγει ότι «ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.»

 Γι’ αυτό ασκούμε το λειτούργημά μας με ευσυνειδησία και πίστη στης αρχές της Δικαιοσύνης.

Leave a reply