Ο αγώνας της Google ενάντια στο ένταλμα για την αναζήτηση των ονομάτων όσων έψαξαν τον όρο «θύμα αξιόποινων πράξεων»

Της DebraCassensWeiss

Η Google δηλώνει ότι θα καταπολεμήσει ένα ένταλμα για την αναζήτηση πληροφοριών για όποιον έψαξε το όνομα ενός θύματος οικονομικού εγκλήματος στη μηχανή αναζήτησης, κατά το μήνα Δεκέμβριο και κατά τις αρχές Ιανουαρίου.

Τον Φεβρουάριο, ο δικαστής GaryLarson, της Κομητείας Χένεπιν στη Μινεσότα, εξέδωσε το ένταλμα, σύμφωνα με αναφορές των MinneapolisStarTribune, ArsTechnica και TonyWebster.com, που δημοσίευσαν πρώτοι το ένταλμα.

Η αστυνομία της πόλης Εντίνα στη Μινεσότα, είπε στο δικαστή πως μια ψεύτικη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε σε ένα ψεύτικο διαβατήριο ήταν διαθέσιμη στις εικόνες της Google, αλλά όχι στο Yahoo ή το Bing. Ο απατεώνας χρησιμοποίησε το διαβατήριο για να αποκτήσει 28.500 δολάρια μέσω ενός πιστωτικού ορίου με την πιστωτική ένωση του θύματος.

Η φωτογραφία στο διαβατήριο δεν ήταν αυτή του θύματος, αλλά κάποιου με παρόμοια ηλικία. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο απατεώνας νόμιζε πως η φωτογραφία που αυτός/ή είχε αποκτήσει ανήκε στο θύμα. Ο απατεώνας μετακίνησε το πιστωτικό όριο χρημάτων στο λογαριασμό ταμιευτηρίου του θύματος και στη συνέχεια, σε άλλο λογαριασμό στην Τράπεζα της Αμερικής (Bank of America).

Η αστυνομία θέλει τη διαδικτυακή διεύθυνση των ανθρώπων που έκαναν την αναζήτηση, καθώς και τους αριθμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τις πληροφορίες λογαριασμού και πληρωμών.

Επιπλέον, η αστυνομία απέκτησε το ένταλμα από το δικαστή, αφού η  Google απέρριψε τη διοικητική κλήτευση για την αναζήτηση των πληροφοριών.

Ένας εκπρόσωπος της Google ανέφερε στη MinneapolisStarTribune ότι θα πολεμήσουν το ένταλμα. «Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτό το υπερβολικό αίτημα για τα δεδομένα των χρηστών και αν χρειαστεί, θα αναμετρηθούμε στο δικαστήριο. Πάντα αντιδράμε όταν λαμβάνουμε υπερβολικά ευρεία αιτήματα για δεδομένα σχετικά με τους χρήστες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπερασπιστές των πολιτικών ελευθεριών και ειδικοί της προστασίας της ηλεκτρονικής ιδιωτικής ζωής επέκριναν το ένταλμα και προκάλεσαν ερωτήματα για το αν οι πληροφορίες που αποκτούνται θα πρέπει να καταστρέφονται. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Rob Kahn, καθηγητής δικαίου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο Πανεπιστήμιο St. Thomas. «Ανησυχώ και για την παγίδευση αθώων ανθρώπων, αλλά και για το ότι αυτό έχει γίνει σύνηθες», είπε ο Kahn στη StarTribune. «Είναι σίγουρα τρομακτικό το γεγονός ότι το εδραιώνουν εδώ σιγά σιγά».

Το blog TonyWebster.com εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας ότι η πληροφορίες που ζητήθηκαν μπορούν να αποκαλύψουν τα ονόματα γειτόνων, υποψήφιων εργοδοτών, συνεργατών, δημοσιογράφων ή και φίλων που έψαξαν το όνομα.

«Θα μπορούσε αυτό το είδος εντάλματος να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει άδικα αθώους ανθρώπους;» τέθηκε ως ερώτημα στο blog. «Αν η Google παρείχε προσωπικές πληροφορίες για όποιον αναζητούσε το όνομα του θύματος, η αστυνομία της Εντίνα θα έκανε επιδρομή στα σπίτια τους ή θα το ερευνούσε περαιτέρω; Το ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει. Αν αγοράσαμε μια χύτρα ταχύτητας στο Amazon ένα μήνα πριν τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να το γνωρίζει;»

*Η μετάφραση έγινε από τη Βαλεντίνα Κουμούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (abajournal.com)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply