του Erik Slobe
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο 18 άρθρων, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα. Για να αποφασιστεί εάν αυτές οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο σύνταγμα, θα διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Ο Ερντογάν επισήμανε ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να επέλθει σταθερότητα στην Τουρκία. Απ'την άλλη, οι αντίθετοι με το νομοσχέδιο τόνισαν, ότι οι αλλαγές θα αφαιρέσουν κάποιους μηχανισμούς ελέγχου και εξισσορόπησης του προέδρου, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε καθεστώς δικτατορίας. Το νομοσχέδιο "θα επιτρέπει στον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα, να δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διορίζει υπουργούς και κρατικούς υπαλλήλους υψηλού επιπέδου και να διαλύει το Κοινοβούλιο." Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το δημοψήφισμα, τότε οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019. Οι αλλαγές επιτρέπουν στον εκάστοτε πρόεδρο μέχρι δύο πενταετείς θητείες. Η τρέχουσα περίοδος του Ερντογάν ως πρόεδρος δεν θα υπολογισθεί στο όριο των θητειών που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Η Τουρκία υπόκειται από τον Ιούλιο του 2016, μετά το εγχείρημα πραξικοπήματος,σε σοβαρή πολιτική αναστάτωση. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Δεκάδες χιλιάδες απολύθηκαν από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την αστυνομία, τον στρατό και την πολιτική υπηρεσία εξαιτίας ισχυρισμών που τους συνδέουν με το πραξικόπημα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία είναι εδώ και πολλά χρόνια αμφιλεγόμενα. Το ΠαρατηρηρήριοΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτωνδημοσίευσετονΙούλιομια αναφορά, δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει εμποδίσει την πρόσβαση ανεξαρτήτων ερευνών σε μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του αμάχου πληθυσμού. Νωρίτερα τον Ιούλιο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε μια αγωγή εναντίον τουMuhammed FethullahGülen, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος εξέδωσε διαταγές από την Πενσιλβανία, διατάζοντας τους ακόλουθούς του στην Τουρκία να ξεκινήσουν εκστρατεία δίωξης των άλλων θρησκευτικών ομάδων εκείνης της χώρας. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψιν μια αίτηση έκδοσης για τον κληρικό, εάν αποδειχθεί ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πραξικόπημα. Τον Μάιο του 2016, η κυβέρνηση της Τουρκίας παραχώρησε ασυλία στις ένοπλες δυνάμεις που διεξήγαν αντιτρομοκρατικά μέτρα και προώθησαν μια τροπολογία για την αφαίρεση των προνομίων ασυλίας από τα μέλη του Κοινοβουλίου.
*Η μετάφραση έγινε από την Ελπίδα Δαλιετου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)