Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Νέα χρήση εμπρηστικών όπλων δημιουργεί την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία.

Της Jennifer Suder

Για ενίσχυση του διεθνούς δικαίου για τα εμπρηστικά όπλα έκανε λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη συνεδρίαση του Γραφείου Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNODA) αυτήν την εβδομάδα, ως απάντηση στη χρήση τέτοιων όπλων από τις Συριακές και Ρωσικές δυνάμεις το 2017.

Το πρωτόκολλο υπ’αριθ. 3 της Σύμβασης για τα Συμβατικά Όπλα, με τις παρούσες συνθήκες ελέγχει τη χρήση των εμπρηστικών όπλων και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ελπίζει ότι τα μέλη του ΟΗΕ στην συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί στη Γένοβα αυτήν την εβδομάδα, θα αναθεωρήσουν τη νομοθεσία, η οποία απέτυχε να περιορίσει  τη χρήση τους και έθεσε σε κίνδυνο αρκετούς πολίτες.Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι το πρωτόκολλο θα πρέπει να ενισχυθεί διευρύνοντας την έννοια των εμπρηστικών όπλων, ώστε να εμπεριέχουν λευκό φώσφορο και απαγορεύοντας τη χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν 80 καταγεγραμμένες επιθέσεις από τη Συρία και τη Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές στους πολίτες. Η Συρία δεν συμμετέχει στο πρωτόκολλο σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

           "Η ενίσχυση του πρωτοκόλλου θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να θέσουν αυστηρότερους κανόνες, ενώ θα ασκήσουν πίεση στα κράτη που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση να συμμορφωθούν με βάση τα πρότυπά του. Το στίγμα των εμπρηστικών όπλων έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό στην επιρροή των αποφάσεων των μη συμβαλλόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, το οποίο άλλαξε την πολιτική και πρακτική του σχετικά με τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου μετά την διεθνή καταδίκη το 2009."

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε ότι οι προχωρημένες συζητήσεις για αυτά τα όπλα «θα ενισχύσουν την προστασία των πολιτών από τα εμπρηστικά όπλα, μία σκληρή κατηγορία πυρομαχικών».

Η χρήση τους αποτελεί τρέχων ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Τον Οκτώβριο του 2016 ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών δήλωσε ότι η παράταση της βίας που ασκείται στα παιδιά στη Συρία αποτελεί «μια κτηνώδη παραίτηση από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία δεσμεύτηκε ως χώρα να σεβαστεί».

*Η μετάφραση έγινε από τον Ισαάκ Παγωνίδη, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (jurist.org)

Αναστασία Λιτζερίνου

Τελειόφοιτη Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πιστεύει ότι η καλύτερη σειρά είναι το Stranger Things.

Leave a reply