Περί σταθερότητας

Γράφει  ο Χ.Λευθεριώτης.

Απο τον Νοέμβριο του 2011,μετα την “παραίτηση” του  Γ.Παπανδρέου και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπο τον Λουκά Παπαδήμο διανύουμε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας ως προς την κυβερνητική σταθερότητα.Μετά απο δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τηρουμένης της συνταγματικά προβλεπόμενης διαδικασίας σχηματίστηκε  κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες συνεργάστηκαν και θυσίασαν τις όποιες ιδεοληψίες στον βωμό της σωτηρίας της χώρας από την χρεωκοπία.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η αφορμή για να αποχωρήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. απο την κυβέρνηση.Την περίοδο εκείνη εντάθηκε ξανά η αβεβαιότητα.Καθε φορά που εντείνεται η αβεβαιότητα σε πολιτικό επίπεδο,οι αγορές ταράζονται.Τα spreads ανεβαίνουν,η Ελλάδα απειλείται με αποκλεισμό απο τις διεθνείς αγορές και φυσικά οι επιτηρητές(Τρόικα) αγριεύουν.Εν ολίγοις η οικονομία τίθεται σε κίνδυνο και τα σενάρια για χρεωκοπία πληθαίνουν.

Άλλωστε το σημείο είναι κομβικό.Μετα την ασφαλή έξοδο της χώρας στις αγορές και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα λαθος αρκεί για να μας φέρει πίσω ,στον Μάη του ’10 .

Θα μου πείτε,απτά αποτελέσματα της διαφαινόμενης αυτης επιτυχίας δεν εχουν φανεί στην πραγματική οικονομία.Το βιοτικό επιπεδο εχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα και οι εικόνες αστέγων,ανθρώπων εξαθλιωμένων να αναζητούν τρόφιμα στα σκουπίδια,οικογενειών να μην εχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση,δεν χαρακτηριζουν μια ομαλά δομημένη κοινωνια και δη ευρωπαική.Για αυτό τον λόγο,πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Ετσι,λοιπόν,πέρα απο τους δείκτες,τα νούμερα και γενικότερα το “νευρικό” σύστημα των διεθνών αγορών επείγει η επιβίωση των πολιτών.
Πως θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα,όταν στην κοινωνία συμβαίνουν τόσα δεινά;

Όταν,θεού θέλοντος,η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να διαθέσει κάποιες δαπάνες στην πλήρη αποκατάσταση των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας,τότε σιγά-σιγά θα επανέλθει η ομαλότητα σε πολιτικό επίπεδο και οι ξένοι επενδυτές θα “ηρεμήσουν”.

Μέσα από αυτό,επίσης,τα αποτέλεσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης θα φανούν πιο γρήγορα στην πραγματική οικονομία.

Deadline για την παρούσα κυβέρνηση θεωρείται ο μήνας Φεβρουάριος,διότι εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε ξανά σε περίοδο ακυβερνησίας,τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν.

Οι κακές γλώσσες διαμηνύουν ότι αναμένεται άρση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών,πτώση του χρηματιστηρίου στις 550-660 μονάδες και των ομολόγων στο 9-10%.

Και επειδή η στάση της ΕΕ, στο Eurogroup της 6/10,δεν φάνηκε ιδιαίτερα φιλική,η κυβέρνηση θα είναι επικοινωνιακά,τουλάχιστον,πιο συγκρατημένη.Οι εταίροι μας δεν έχουν σε τίποτα να επιβάλλουν μια νεα χρηματοδοτική γραμμή στήριξης και κατα συνέπεια-ένα νέο μνημόνιο.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση του κοινωνικού ιστού της χώρας,ούτως ώστε μεσα απο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν να επέλθει πολιτική σταθερότητα και κατ’ακολουθίαν σταθερότητα στην οικονομία.

*Ο Χάρης Λευθεριώτης σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply