Πήγαμε Eurosimulation Athens 2016

Είμαι ο Σωκράτης Τσαχιρίδης και έχω έρθει, για λογαριασμό του analuseto.gr, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, προκειμένου να παρακολουθήσω μέρος του Eurosimulation Athens 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα και να αντλήσω πληροφορίες περί αυτού. Στην προσπάθεια αυτή συνάντησα δύο καλοσυνάτες κοπέλες, τη Μαρία Μπατζή και την Ιάνθη Στεργίου, που είναι επικεφαλής της 10μελούς Οργανωτικής Επιτροπής και θα μας μιλήσουν για αυτό.

Σ. Καλησπέρα κορίτσια. Πείτε μας, τι είναι ακριβώς το Eurosimulation;

Μ. Ι. Το Eurosimulation, όπως προκύπτει και από την μετάφραση του όρου στα ελληνικά, είναι η μεγαλύτερη προσομοίωση της λειτουργίας των βασικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για επακριβή προσέγγιση, σε real time, όλων των διαδικασιών που γίνονται ενώπιόν τους, με σκοπό να ληφθεί στο τέλος μία απόφαση με βάση τα θέματα που έχουν συζητηθεί. Με άλλα λόγια, ορισμένοι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Υπουργοί Εξωτερικών, Πρωθυπουργοί ή Αρχηγοί κρατών και ευρωβουλευτές, άλλοι λαμβάνουν τη θέση των Επιτρόπων και ορισμένοι αυτή των δημοσιογράφων. Κατ’ ουσίαν, εκτυλίσσεται μια διαδικασία διαλόγου και παρασκηνίου που γίνεται και στα ως άνω όργανα, ήτοι διενεργείται μία προσομοίωση, ένα  Eurosimulation.

Σ. Πως διαλέγονται τα θέματα που είναι αντικείμενο συζήτησης;

Μ. Ι. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι, που είναι, ως επί το πλείστον, μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί φοιτητές, οι οποίοι σε συνεργασία αφενός με τα άτομα που επιλέγονται μέσω αιτήσεων και συνεντεύξεων, αφετέρου με ορισμένους καθηγητές πανεπιστημίων επιλέγουν τα θέματα. Εν συνεχεία αυτά διανέμονται στις συσταθείσες επιτροπές και τους συμμετέχοντες, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Σ. Ποια είναι τα φετινά θέματα συζήτησης;

Μ. Ι. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σχολικός εκφοβισμός και οι διακρίσεις, το οποίο, επίσης, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης και τέλος η διεύρυνση και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ. Πως γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων;

Μ. Ι. Αρχικά, «ανοίγει» το σύστημα υποβολής αιτήσεων για τη συγκρότηση των επιτροπών. Αφού αυτό «κλείσει», ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησής των αιτούντων, με βασικές παραμέτρους την ύπαρξη «ερεθισμάτων» και τις γνώσεις του καθενός πάνω σε ένα αντικείμενο που σχετίζεται με την προσομοίωση. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που έχουν δραστηριοποιηθεί σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά και άτομα από το χώρο της δημοσιογραφίας, που καλύπτουν τέτοιου είδους θέματα. Γενικά, για την αποδοχή μίας αίτησης, απαιτείται η απόδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος. Μοναδικό τυπικό προσόν είναι η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς, να σημειώσουμε ότι, όλη η διαδικασία της προσομοίωσης γίνεται αυστηρά και μόνο στα Αγγλικά.

Σ. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Μ. Ι. Πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά για φέτος, να πούμε ότι, συμμετέχουν περίπου διακόσια (200) άτομα. Ενώ στα πέντε (5) χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν λάβει μέρος περίπου χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα. Επομένως, θα λέγαμε, μετά βεβαιότητας, ότι ο κόσμος έχει «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια.

Σ. Είπατε ότι ο θεσμός ξεκίνησε πριν πέντε (5) χρόνια. Ποια ήταν τα ιδρυτικά του μέλη;

Μ. Ι. Ιδρυτικά μέλη ήταν ο Αλέξανδρος Λευτεράτος, ο Δημοσθένης Δημόπουλος, ο Ανδρέας Μπαϊρακτάρης. Να σημειωθεί ότι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργά.

Σ. Υπό τίνος την αιγίδα και την στήριξη γίνεται το φετινό Eurosimulation;

Μ. Ι. Ολόκληρη η διαδικασία διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ στήριξη παρέχουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Αμερικανική Πρεσβεία, η Πρεσβεία της Κύπρου, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σ. Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή δύναμη, καθώς έχετε ακόμα τρείς (3) γεμάτες ημέρες Eurosimulation.

M. I. Και εμείς σας ευχαριστούμε με τη σειρά μας.

Στις απαντήσεις έχουν τοποθετηθεί από κοινού τα ονόματα των δύο κυριών για το λόγο ότι συμπλήρωναν άριστα η μία την άλλη, επομένως, ο οιοσδήποτε διαχωρισμός παρέλκει και θα ήταν άνευ ουσίας.

Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και καθώς γυρίζαμε στους διαδρόμους συναντήσαμε την Αλεξάνδρα Μπέλντοβιτς, ερχόμενη από την Πολωνία και συμμετέχουσα στην προσομοίωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μας δήλωσε τα εξής «Το Eurosimulation Athens είναι μια εμπειρία μοναδική στο είδος της. Απαρτίζεται από υπέροχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και διαφορετικές κουλτούρες κάθε χρόνο. Νέοι, έμπειροι και αρχάριοι εμπλέκονται. Μπορούμε να τους δούμε να ανθίζουν κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Αυτή είναι η τρίτη μου φορά και δεν θα είναι η τελευταία".

Σωκράτης Τσαχιρίδης

Αν βρείς μία γυναίκα, παντρέψου την. Αν είναι καλή, θα είσαι ευτυχισμένος, αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.

Leave a reply