Πολιτική συναίνεση… μια ουτοπία

Γράφει ο Χάρης Λευθεριώτης.

Την περασμένη Δευτέρα παρακολουθήσαμε όλοι με αγωνία την συνεδρίαση της Βουλής με θέμα τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με την διαπραγμάτευση και τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις της.                                                              

Η συζήτηση βέβαια, όπως είδαν όλοι,εξελίχθηκε  εντελώς διαφορετικά. Αοριστία, ασάφεια και αντιφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς τα σημαντικά. Κατά την ομιλία του ο Α.Τσίπρας αναφέρθηκε σε πιθανή εμπλοκή στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ. Η αναφορά αυτή του νυν πρωθυπουργού, πέρα του ότι ήταν άσχετη με το περιεχόμενο της συζήτησης,πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το πανδαιμόνιο.

Η ένδεια πολιτικού πολιτισμού φάνηκε από όλες τις πλευρές. Μια τόσο σοβαρή συζήτηση που είχε ως σκοπό την ενημέρωση του νομοθετικού σώματος για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης, διελύθη και μετατράπηκε σε «τσίρκο». Μεγάλο «foul» του πρωθυπουργού η αναφορά στην υπόθεση αυτή και ειδικά στο πρόσωπο του στενού συνεργάτη Α.Σαμαρά . Ήταν αναμενόμενο ότι θα επέφερε τις αντιδράσεις τόσο του ίδιου του Α.Σαμαρά όσο και σύσσωμης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η υπόθεση αυτή διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη και δεν είχε καμία θέση στη συζήτηση της Δευτέρας. Άλλωστε, εάν η κυβέρνηση επιδιώκει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Α.Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα πρέπει να δυναμιτίζουν το κλίμα προβαίνοντας σε τέτοιου είδους αναφορές.

Την ίδια στιγμή που η Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας,η διαπραγμάτευση με τους εταίρους παραμένει στον «αέρα» και η αβεβαιότητα στην κοινωνία αυξάνεται,το παιχνίδι των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα μοιάζει σχεδόν ουτοπική η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης.

Η λύση  

Επειδή η πολιτική ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτως ώστε να πέσουν οι τόνοι , να βελτιωθεί το κλίμα και να συζητηθούν έστω (και μετά από τόσο καιρό) τα σοβαρά και τα τρέχοντα ζητήματα. Σε μια χώρα με τόσο σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι αδιανόητο το κοινοβούλιο να παρουσιάζει μια εικόνα σαν και αυτή της Δευτέρας.

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply