Πώς μπορούν οι εργοδότες να μειώσουν το ρίσκο του Pokemon Go;

 Ο τριαντάχρονος Ryan Carter δεν διστάζει να παραδεχτεί πως συνήθιζε να παίζει Pokemon Go σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν, ακόμη και στον εργασιακό του χώρο.

“Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξεις την εφαρμογή, δεν φεύγεις από την εργασία για να παίξεις, άρα δεν είναι πρόβλημα να παίζεις στη δουλειά”, δηλώνει ο Carter, υπάλληλος σε αποθήκη στο Jacksonville της Florida.

Αν και το κυνήγι των χαρακτήρων επαυξημένης πραγματικότητας που έγιναν δημοφιλείς ανάμεσα στους gamers κατά τη δεκαετία του 1990 δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Carter, οι εργοδότες ανησυχούν προσπαθώντας να διαχειριστούν αυτή την τρέλα , όπως αναφέρει ο Philippe Weiss, διευθύνων σύμβουλος στη νομική συμβουλευτική εταιρεία Seyfarth Shaw at Work.

Κατά τον Weiss, οι δικηγόροι προσπαθούν συνεχώς να συμβουλεύσουν τους πελάτες σχετικά με τα μοναδικά ρίσκα της εφαρμογής, καθώς δεν υπάρχει και κάποια σχετική νομολογία επί του θέματος.

Παραδείγματος χάριν, αναφέρει πως ένας πελάτης του παραλίγο να μπει σε έναν αχυρώνα κυνηγώντας Pokemon. Εκτός αυτού υπάρχει η πιθανότητα οι παραβάτες ή και οι υπάλληλοι μιας εταιρείας να τραυματιστούν εάν βρίσκονται σε περιοχές “εκτός ορίων”. Ο Weiss προσθέτει επίσης πως οι υπάλληλοι θα μπορούσαν ακούσια να εκτεθούν σε εμπιστευτικό υλικό εάν περιπλανώνται σε “ευαίσθητες” περιοχές.

Ο ίδιος δηλώνει πως υπήρξαν ζητήματα τόσο ασφάλειας όσο και επίδοσης στην εργασία από την αρχή κιόλας του φαινομένου.

Η παρούσα εφαρμογή αποτελεί όντως φαινόμενο. Αν και οι στατιστικές δείχνουν πως το Pokemon Go χάνει χρήστες, όταν βρισκόταν στο απόγειο των χρηστών του έγινε το δημοφιλέστερο παιχνίδι φορητών συσκευών όλων των εποχών, σύμφωνα με την Survey Monkey Intelligence. Η εφαρμογή συνδέεται με το GPS του τηλεφώνου και ο σκοπός είναι οι χρήστες να πιάσουν τους εικονικούς χαρακτήρες που εμφανίζονται γύρω τους.

Ο Weiss επισημαίνει πως ενώ οι παίκτες μπορεί να βυθίζονται στην επαυξημένη πραγματικότητα, οι διευθυντές πρέπει να είναι συνεχώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει γύρω τους. Προτείνει να ελέγχουν συνεχώς κάθε περιοχή, όχι μόνο τις εγκαταστάσεις του κτιρίου, αλλά και την περίμετρό του, στην οποία πιθανότατα θα εμφανιστούν οι παίκτες. Εάν υπάρχουν πύλες, καλό θα είναι να κλειδώνονται.

Ο ίδιος δηλώνει πως αυτή είναι ευκαιρία να είμαστε πιο προσεκτικοί από την άποψη απόδοσης  και ακρίβειας γενικά στον εργασιακό χώρο.  Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό οι διευθυντές είναι να γίνουν πιο προσεκτικοί με τα προβλήματα των πελατών τους. Εάν κάποιος υπάλληλος είναι αφηρημένος και δεν παρέχει σωστή εξυπηρέτηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το παρατηρήσει ο πελάτης.

Ο Weiss δηλώνει : “Ήδη πολλές εταιρείες έχουν καθορίσει την πολιτική τους σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει το Pokemon Go, άρα είναι συνετό να ξαναδούμε τι συμβαίνει .” Η πολιτική ηλεκτρονικών επικοινωνιών μιας εταιρείας μπορεί να απαγορεύει την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες ή σε παιχνίδια στην δουλεία ή σε εταιρικές συσκευές. Σύμφωνα με το Weiss, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη βάλει στη λίστα με τις απαγορευμένες εφαρμογές το Pokemon Go , καθώς υπήρξαν προβλήματα ασφαλείας από το παιχνίδι.

Αυτό που είναι σημαντικό κατά τον Weiss είναι οι υπάλληλοι να θέτουν ως προτεραιότητα την επίδοση στην εργασία από το Pokemon Go, αλλιώς εμφανίζονται προβλήματα.

Παράλληλα, ο Carter πιστεύει πως οι μέρες που κυνηγούσε Pokemon μπορεί να τελειώσουν. Δεν του άρεσε η τελευταία ενημέρωση, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρεί πως το παιχνίδι βρίσκεται ακόμα σε άνοδο.

Ο Carter λέει: “ Σε αναγκάζει να βγεις έξω. Μπορείς να εξερευνήσεις πολλά διαφορετικά μέρη της γειτονιάς σου και προσφέρει μια νέα περιπέτεια”.

Σύμφωνα με τον Weiss το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ εθιστικό  και να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στον εργασιακό χώρο.

Προσθέτει: “Χρειάζεται να ξέρεις πότε να πεις Pokemon Stop, αντί για Pokemon Go.”

*μετάφραση από το Νίκο Λιάσκο, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας (abajournal)

Leave a reply