Robocop 2014 (Review)

Η Sony ανακοίνωσε πως θα βγάλει το reboot ( όχι το remake) του Robocop. Ας πούμε ότι ήταν reboot παρότι είχε ίδιες ατάκες και ίδιο soundtrack.  Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Υποθέτω ότι η πρώτη σκέψη της εταιρείας ήταν "Weeee are going to make a lot of money" , που δεν ήταν και πολύ ακριβής. Η ταινία με budget 130εκατ. έφτασε τα 230 περίπου. Δεν ξέρω καν  αν θα πάρει πράσινο φως για sequel (Υπάρχει ένα Robocops για το 2017 αλλά δεν φαίνεται να ούτε εταιρεία παραγωγής ούτε πλοκή ούτε τίποτα).

Η ταινία δέχτηκε πολύ κριτική και σύγκριση σε σχέση με το original Robocop του 1987. Σε αρκετά συμφώνησα αλλά και πολλά points ήταν από nostalgic geeks που δεν ήθελε να πειραχτεί  η ταινία τους (κατανοητό και εγώ δεν ήθελα καμία ταινία μετά το Batman Returns αλλά τι να κάνουμε), αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν κακή. Εξερευνούσε πολλά ζητήματα, ένα πολύ ενδιαφέρον διαφορετικό origin του χαρακτήρα. Ο Alex Murphy είναι ένας αδιάφθαρτος αστυνόμος και αυτό τον φέρνει στο στόχαστρο των γκάνγκστερ. Παγιδεύουν το αυτοκίνητο του με εκρηκτικά όμως η έκρηξη δεν τον σκοτώνει αλλά του δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για "υπερμπάτσους" και γίνεται ο Robocop. Επιστρέφει στην ενεργό δράση, αποκαλύπτοντας την διαφθορά των εταιριών αλλά και της αστυνομίας. 

Pulling from the original. Φαίνεται πως η ταινία ήθελε να συγκριθεί με το original ή τουλάχιστον να θεμελιώσει κάποια σύνδεση ώστε να τραβήξει θεατές στο σινεμά. Πέτυχε καλύτερα τον φουτουρισμό του κόσμου, αλλά λογικό αφού το ένα γυρίστηκε το 1987 με τις τότε ηθικές αξίες και το άλλο το 2014. Δεν είχε creepy στοιχεία μέσα, κράτησε δικό του χαρακτήρα, και καλύπτει τις "ανάγκες" των σημερινών action movies. Στα '80ς ναι μεν τα οπτικά εφέ ήταν σχετικά διαδεδομένα όμως και από οικονομική άποψη κανείς δεν επένδυε 130εκατ. στην οποιαδήποτε ταινία, (και ειδικά για το Robocop 1987 τα οικονομικά προβλήματα ήταν τεράστια, το τελευταίο στούντιο που απευθύνθηκαν τους βοήθησε να ξεκινήσουν την ταινία. Μάλιστα η εταιρεία Orion που είχε τα δικαιώματα από πολλές γνωστές ταινίες πτώχευσε στις αρχές του '90.) και πολλά στούντιο έδιναν μια αίσθηση ταινίας τρόμου στις action ώστε να κρύβουν τα οπτικά εφέ και να γλυτώνουν χρήματα, αλλά και παράλληλα να χτίζουν ένταση στην ταινία. Αυτό πλέον δεν υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει η αίσθηση του τρόμου (και τα οικονομικά προβλήματα) οπότε και πολλές ταινίες (δράσης) συγκεντρώνονται μόνο να δείξουν δράση. Και παρότι επιτυγχάνουν εκεί, απλά δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω και παραμένουν μόνο "μια ταινία δράσης".

Χωρίς τίτλο

Δεν είναι R-rated. Το original είχε αίματα (όπως οι ταινιες του '80 ξέρουν) και ανέβαζε την δράση (βία, σκέτη βία) σε άλλο επίπεδο. Σε αυτό βοηθούσε και η άγνοια για την τηλεοπτική προστασία των παιδιών εκείνη την εποχή και το πόσο αρχή ήταν για τέτοιου είδους ταινίες δράσεις.  Ο Robocop έγινε επιτυχία και εν μέρει της δυνατής, ρεαλιστικής, creepy, αηδιαστικής και πρωτοφανούς βία για την εποχή του. Το καινούργιο είναι καθαρό, παιδικό, δεν εξερευνά άλλες περιοχές, δεν έχει καθόλου το creepy aspect, δεν φαίνεται να υπάρχει ποτέ πραγματικός κίνδυνος, ούτε να θέλει να μας δείξει κάτι παραπάνω. Ο Robocop έχει stun gun. Stun gun ρε φίλε. Εντάξει είναι ρεαλιστικό γιατί αν στο μέλλον βγάλουμε τέτοιους αστυνόμους έξω στην δοκιμαστική περίοδο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά τα drones στις έξω χώρες είχαν κανονικά όπλα. Είναι πιο πιθανό ο Robocop να φλιπάρει; Αφού μπορούν να τον κλείσουν ότι ώρα θέλουν. Stun gun;;;;;;     Δεν έχει αυτό. Μπούμ.

mr-kinney-shot-up_1193795244-2

Παναγία μου

giphy

Ούτε αυτό

I wouldn't buy that for a dollar. Ήταν cute να κλείνεις το μάτι στο κοινό σου και αναγνωρίζεις catch-phrases του παλιού. Ωστόσο το καινούργιο έκανε μια προσπάθεια να διατηρήσει το πολιτικό στίγμα του αλλά αυτή τη φορά περισσότερο δείχνοντας τα διεφθαρμένα ΜΜΕ. Ο Samuel L. Jackson ήταν ο Πρετεντέρης της ταινίας, που μέσω μιας εκπομπής που φαινόταν πως είχε γυριστεί μέσα σε μια ημέρα και απλά ήταν διεσπαρμένη ανάμεσα στην ταινία μας "φώναζε" την άποψη που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε. Πραγματικά δεν πιστεύω αυτό που λέω τώρα για μια ταινία με έναν τύπου που είναι μηχανή, αλλά ήταν πολύ προφανές. Η υπόδειξη της ύπαρξης της πολιτικής προπαγάνδας δεν ήταν καθόλου διακριτική, περίμενα από στιγμή σε στιγμή ο SLJackson να γυρίσει προς το κοινό και να μας κλείσει το μάτι.giphy (1)

Τέλος. Η ταινία έπασχε από τους κακούς της. Δεν φαινόταν ποτέ ο Robocop να κινδυνεύει πραγματικά. Ο gangster ( ναι έτσι τον θυμάμαι) ήταν απλά ο gangster γιατί έπρεπε, γιατί ήταν....κακός;;; Ο Keaton από την άλλη, δεν φάνηκε generic evil, απλά σκληρός επαγγελματίας. Ναι δεν είναι οι αγαπημένοι του συστήματος αλλά δεν ένιωσα πως μέσα του υπάρχει "σκοτάδι" όπως πχ ο Red Skull, ο Sauron ή το ορφανό. Απλά στηρίζει τα συμφέροντα της εταιρείας του, είναι πλέον αποσυνδεδεμένος από το χαοτικό των περασμένων 10ετιών όπου "ο κακός θα πρέπει να είναι κακός σε όλα, στη δουλειά του, στις προσωπικές του σχέσεις, παντού" . Ήταν ωραίο, δεν μπορώ να πω αλλά μόνο αυτό δεν γέμισε την ταινία. Στο τελικό showdown στην ταράτσα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύγκρουση ηθικών πυρήνων ή κάποια μεγάλη σκηνή δράσης, ενώ η τελική βολή που έριξε ο Murphy προς τον Cellars δεν εξηγήθηκε από πουθενά. Πουθενά όμως.

Ανθρώπινη πλευρά. Αυτό το remake κατάφερε καλύτερα απότι το original είναι να μας δείξει το "origin" του ανθρώπου μέσα στη μηχανή. Πως θα το έπαιρνες αν ξυπνούσες μια μέρα και ήσουν 90% ρομποτ; Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό ;  Ποιά είναι η επιστημονική διαδικασία (sort of) , ποιά είναι η ψυχολογική διαδικασία; Το original δεν το εξερεύνησε καθόλου, δεν είχε τον ανθρωποκεντρισμό όπως τώρα. Ήταν μια ιστορία ενός ρομπότ που ξαναανακαλύπτει την ανθρώπινη του πλευρά, και στο τέλος παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του ρομπότ. Τώρα έχουμε να κάνουμε με την αποδοχή του ανθρώπου πως είναι ρομπότ. Δυνατό.

Cast. Michael Keaton. Gary Oldman. Samuel L. Jackson. Ο Gary Oldman είναι απλά χαμελέοντας στους ρόλους του, χάνεται τόσο πολύ που πρέπει να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβω όταν αυτός είναι στον εκάστοτε ρόλο. Ο Michael Keaton κάνει μια ταινία κάθε 5 χρόνια ( από επιλογή) οπότε είναι απίστευτο να τον ξαναδείς στην οθόνη και ο S.L.Jackson ίσως θέλει να κάνει ρεκόρ για το πόσες ταινίες θα μπορέσει να εμφανιστεί. Ο ηθοποιός που παίζει τον Robocop είναι πιο ρομπότ πριν γίνει Robocop παρά μετά 😛

Make him more, uh, tactical. Make him look, uh... Let's go with black. Είναι μαύρος!!!!!! Άψογα. Δεν μπορώ να συμπεράνω γιατί στους περισσότερους δεν άρεσε αυτή η αλλαγή, αλλά εγώ την λάτρεψα. Είναι ακριβώς tactical και στις ανάγκες της εποχής. Το ρομπότ μπορεί να κινείται όπως σε ένα ρεαλιστικό φουτουριστικό Detroit, δεν κάνει 10χρόνια να πάει από την πλευρά στην άλλη, είδη έχουμε γρηγορότερα ρομπότ από το Robocop του '87, so....yeah, he is black now 😛

Ηχητικά effect. Oh my god.  Τι το βλέπεις στον κινηματογράφο τι στον υπολογιστή σου ακούς τα βήματα του Robo, τις κινήσεις που κάνει, τους πυροβολισμούς  μέσα στα αυτιά σου. Must watch with headphones.

tumblr_mo4wk6p4rc1ru8lobo1_500

Overall. Η ταινία θα ήταν αρκετά καλύτερη αν απέφευγε την σύγκριση με το original. Ακόμα και σε όλο το παραπάνω review δεν κατάφερα να αποφύγω τη σύγκριση, ακριβώς γιατί νομίζω πως και η ίδια η ταινία δεν θέλει να την αποφύγει. Ας προσπαθούσε κάτι καινούργιο.  Robo-detective , Machipolice, Inspector Tin. Όλα αυτά θα ήταν πολύ καλύτερα, δεν χρειαζόταν να έχουμε από πίσω μας "το βάρος" του original ( το οποίο  original τώρα στο τέλος λέω πως  δεν μου άρεσε και πάρα πολύ).

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;

Leave a reply