Πρόκειται για το video που ανέβηκε στο youtube σε ανύποπτο χρόνο (στις 12 Φεβρουαρίου 2015), και το οποίο απεικονίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη να προβαίνει σε χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο απευθυνόμενος στους Γερμανούς, σε μια ομιλία του που είχε παραχωρήσει στο Ζάγκρεμπ το 2013. Η ομιλία αυτή λοιπόν στάθηκε η αφορμή ώστε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας να βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στο επίκεντρο του ιδιότυπου ελληνογερμανικού ακήρυχτου πολέμου.
Βέβαια, αν δούμε το πλήρες αυτοτελές εκείνο στιγμιότυπο ολόκληρης της απάντησης του κ. Βαρουφάκη σε ερώτηση που του έθεσε το κοινό, η εν λόγω χειρονομία ήταν μάλλον θεμιτός τρόπος έκφρασης και δεν μπορεί εύκολα να θεωρηθεί άσεμνη ή προσβλητική, αν λάβουμε υπόψη μας το αρχικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράστηκε. Αναλυτικότερα, εκείνο που είχε δηλώσει στην τότε ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ότι, η Ελλάδα έπρεπε το 2010 να είχε κηρύξει μονομερώς χρεωκοπία εντός Ευρωζώνης και να «υψώσει το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία». Η φράση αυτή ειπώθηκε επί λέξει, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας τώρα.» Συνεπώς, το υψωμένο δάχτυλο θα μπορούσε να εκληφθεί ως μάλλον αποδεκτό μέσα στα συμφραζόμενα.
Να σημειώσουμε πάντως πως ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει κάνει ποτέ αυτή την κίνηση, ενώ έκανε λόγο για μονταρισμένο video. Στο τέλος της εκπομπής στην οποία έκανε την παραπάνω διευκρίνιση επί του θέματος, ο οικοδεσπότης κ. Γιάουχ διαβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες του θα ερευνήσουν το θέμα της εγκυρότητας του video και θα ενημερώσουν σχετικά. Πράγματι απομονώθηκε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα του αρχικού video και χρησιμοποιήθηκε στη Γερμανία σαν «στοιχείο εις βάρος του», οπότε ίσως ο κ. Βαρουφάκης να έχει ένα ελάχιστο δίκαιο στους ισχυρισμούς του.
Ωστόσο, η εφημερίδα BILD δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο video το οποίο προέβαλε νωρίτερα η εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ δεν είναι μονταρισμένο, κατηγόρησε τον έλληνα Υπουργό για ψευδείς ισχυρισμούς. Επίσης, σύμφωνα με τον «Conflict Reporter», ειδικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει «συλλάβει» πολλά video από την Ουκρανία και την Συρία ως κατασκευασμένα, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη παραποίησης του προαναφερθέντος video, τονίζοντας μάλιστα ότι το εξέτασε τμηματικά περίπου 40 φορές.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως, αν και το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο και αντιφατικό, ειδικότερα με τη σημερινή «επίθεση φιλίας» του Γιάνη προς τους Γερμανούς αλλά και την ίδια τη Μέρκελ, ένα είναι σίγουρο: η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της, κι όμως, οι πολιτικοί που αποφασίζουν για εμάς βρίσκουν πάντα κάποιο σοβαρό ζήτημα προς ενασχόληση.
Άλλωστε, όλα τα υπόλοιπα θέματα είναι τόσο επουσιώδη μπροστά σε ένα «προτεταμένο μεσαίο δάχτυλο» ας πούμε, που θα ήταν μάλλον υπερβολικό να υποπτευόμαστε τα χειρότερα για το μέλλον μας. C’ est la vie, after all.