Φωτιά έχει πάρει για μία ακόμη φορά ο διεθνής τύπος, καθώς δρομολογούνται ήδη από την Δευτέρα, οι διαδικασίες προς επίτευξη συμφωνίας. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την Κυριακή είναι περιορισμένος, με τον εν λόγω περιορισμό να "σκεπάζει" περισσότερο την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς έρχεται η ώρα για ριζικές αλλαγές και αναμόρφωση με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, μέτρων ύψους 12 δις. Το αίτημα για την παροχή και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα έγινε από τον νέο Υπουργό Οικονομικών, μετά την παραίτηση Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος απέστειλε προτάσεις προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism), διασφαλίζοντας ότι η χώρα θα προβεί στη λήψη των μέτρων του προαναφερόμενου ύψους με αντάλλαγμα παροχή δανείου έως 51 δις ευρώ. Το νέο και ανανεωμένο πακέτο μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει ουσιαστικότερες και αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας και το οποίο θα παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στους θεσμούς, έτσι ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους 28 ηγέτες την Κυριακή για να κρατήσουν την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσει πλαίσιο προτάσεων με σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλά και πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος, που θα πείσουν τους εταίρους για τη σαφή στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να οικοδομηθεί, μέσω της παραδοχής ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αρθούν οι στρεβλώσεις που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική οικονομία. Η νέα πρόταση αποτελεί ουσιαστικά έναν συνδυασμό των 47 σελίδων που είχε ήδη υποβάλλει η Κυβέρνηση και του πακέτου Γιούνκερ, των 8,5 δις ευρώ, μαζί με κάποιες επιπρόσθετες "βελτιώσεις", έτσι ώστε να τηρηθεί η δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για ορθή και ίση κατανομή των φορολογικών βαρών.
Πριν γίνει παρουσίαση των θέσεων και των προτάσεων που περιέχει η ελληνική πρόταση, να τονιστεί το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί την άμεση κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή πριν από την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή ως μία ένδειξη καλής θέλησης προς των ευρωπαίους- όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόϊμπλε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και ως μία απόπειρα ο υπουργός Οικονομικών να αποκτήσει αυξημένη εξουσιοδότηση απ΄ όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση. Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης και σήμερα, Παρασκευή 10/7, το μεσημέρι στις 2 θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Σώματος για να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθούν στις Βρυξέλλες. Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται δεν θα είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους. Το βράδυ της Πέμπτης, μάλιστα, η πρόταση απεστάλη στον επικεφαλής του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την έλαβε και θα την προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, επισημαίνεται ότι σε αυτή περιλαμβάνεται τριετές δάνειο έως το 2018, ρύθμιση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Αναλυτικότερα,
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
α) έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
β) εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
γ) αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
α) Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές
β) Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Όλη η χώρα, πάντως, βρίσκεται σε αγχώδη κατάσταση σχετικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των 28, την Κυριακή, όπου αναμένεται να παρθεί και η μεγάλη απόφαση: μεταρρυθμίσεις ή Grexit! Όπως όλα δείχνουν, λαμβανομένων υπόψη και σχολίων-δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι προτάσεις είναι αξιόπιστες και δρομολογούνται ήδη οι συνθήκες εισαγωγής στο δρόμο της πολυπόθητης συμφωνίας.