Συνέντευξη με τον Αλέκο Αυλωνίτη, υποψήφιο βουλευτή Κέρκυρας με Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία & δικηγόρο Κέρκυρας

Βρίσκομαστε με τον κο.Αλέξανδρο Αυλωνίτη, δικηγόρο Κέρκυρας, και υποψήφιο βουλευτή Κέρκυρας με τον Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να συζητήσουμε ορισμένα σημαντικά θέματα ενόψει των επικείμενων εκλογών. Κύριε Αυλωνίτη καλησπέρα σας.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: Καλησπέρα σας.

Ερώτηση : Κύριε Αυλωνίτη, τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για τον Δημόσιο Τομέα, όπως παρουσιάσθηκαν, έχουν μεγάλες διαφορές. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτή την μεγάλη διαφορά;

 Απάντηση : Το Δημόσιο περνούσε αξιολογικές κρίσεις επί πολλές δεκαετίες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προς την επίλυση αυτού του προβλήματος. Ακόμα είναι πρόσφατες οι μνήμες της τιμωρητικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στο Δημόσιο. Παράδειγμα μόνο είναι οι 3.000 απολύσεις, των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, τους οποίους επανέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης του υποχρεωτικού 20% ανεπάρκειας των δημοσίων υπαλλήλων, οδηγούσε σταθερά στη δημιουργία μιας μόνιμης δεξαμενής απολύσεων, το οποίο τελικά αποσύρθηκε λόγω σφοδρών αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που αποκατέστησε όλες τις αξιοκρατικές κρίσεις στο Δημόσιο. Έφερε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να επικουρήσει την διαδικασία του ΑΣΕΠ. Κατήργησε το καθεστώς διαθεσιμότητας, που θα οδηγούσε τελικά σε απολύσεις. Ο λόγος είναι απλός. Η κεντροδεξιά παράταξη πιστεύει στην τιμωρία για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και πιστεύει στην τιμωρία του Κοινωνικού Κράτους, και πως τα προβλήματα που έχουν δεν επιδέχονται θεραπείας. Από αυτό και μόνο είναι σαφείς και ορατές οι διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων των δυο κομμάτων.

Ερώτηση : Έκανε λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία του;

 Απάντηση : Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έδωσε έναν μεγάλο αγώνα τα προηγούμενα χρόνια εναντίον των πολιτικών της λιτότητας που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, και εννοείται ότι φθάρθηκε από αυτό. Δεν έχω πρόβλημα να δεχτώ ότι έκανε λάθη, όμως πρέπει να αναλογιστούμε ότι είχε να διαχειριστεί μια σειρά από μέτρα που ήταν εντελώς αντίθετα με την ιδεολογία του. Το έκανε με την μεγάλη δυνατή καλή πίστη, πάντα έχοντας στο μυαλό του την αναδιανομή του πλούτου και όχι τον συγκεντρωτισμό. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση και ο Τσίπρας προσωπικά να ζητήσει μια έμπρακτη συγνώμη για τα λάθη της τις υπερβολές της και τα επικοινωνιακά στραβοπατήματα της, πράγμα που έχει ήδη κάνει,. και να δείξει στο λαό τι διακυβεύεται σε τούτες τις εκλογές που έρχονται. Η δημοκρατική παράταξη και γενικά η κεντροαριστερά δίνει στις εκλογές που έρχονται, μέγιστη ιδεολογική μάχη. Δίνει μάχη με την ιστορία και τις αξίες της. Το ίδιο και η δεξιά νεοφιλελεύθερη παράταξη που θέλει να επανέλθει στην εξουσία , πάσχουσα, καιρό τώρα, από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας. Αυτή την δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας ο πυρήνας αυτής της μεγάλης πλειοψηφικής κεντροαριστερής παράταξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και ανεξάρτητα εάν κερδίσει ή όχι θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του.

Ερώτηση : Τι οφείλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Απάντηση : Η νέα γενιά της πατρίδας μας είναι δεκάδες φορές καλύτερη από μας. Είναι πιο μορφωμένη, είναι πιο ενημερωμένη, αγαπά την πατρίδα της, είναι πιο ανοιχτόμυαλη και ας νομίζουν κάποιοι παλιότεροι και οι ινστρούχτορες ότι ενδιαφέρονται μόνο για ανούσια πράγματα και άλλες ανοησίες. Γίνεται προσπάθεια από όλους μας να προσεγγίσουμε την νέα γενιά, καταρχήν δίνοντας της φωνή στις εκλογές, αλλά και δίνοντας συνεχώς ευκαιρίες και δικαιώματα προκειμένου να παλέψει για το μέλλον. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, και εμείς να επικουρήσουμε όσο χρειαστεί για να ξεκινήσει το έργο της.

Ερώτηση : Ένα σχόλιο για την φερόμενη πρόσφατη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία;

Απάντηση : Η ένταση στο Αιγαίο, οι προκλήσεις της Άγκυρας και η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ οδηγούν αναπόφευκτα στην ομόθυμη και ομόφωνη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι εξαιρετικό αυτό. Το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο και οι αναμφισβήτητες διεθνείς συμπράξεις της Ελλάδας που είναι αποτέλεσμα της διεθνούς διπλωματικής αναβάθμισης της , αποτελούν την μέγιστη εγγύηση της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης της υπό την Ερντογάν ηγεσίας της Τουρκίας. Η ενότητα του λαού κομμάτων και της κυβέρνησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι απολύτως αναγκαία τις μέρες αυτές. Ο Ερντογάν νομίζω ότι επιδιώκει ή προσποιείται ότι επιδιώκει, και δεν είναι τυχαία η περίοδος, την δημιουργία de facto δεδομένων στο Αιγαίο. Δεν θα τα καταφέρει.

Ερώτηση : Είστε γνωστός επί σειρά ετών στον κόσμο της Κέρκυρας και λόγω της εργασίας σας, αλλά και λόγω της ενασχόλησης σας με τα κοινά. Θεωρείτε ότι μπορείτε να εκπροσωπήσετε τις ανησυχίες των συμπολιτών μας στην Βουλή;

Απάντηση :  Όπως είπατε η πορεία μου είναι σχετικά γνωστή και την αφήνω να μιλήσει από μόνη της. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα όλα τα χρόνια που βρίσκομαι στην Κέρκυρα, έχω διατελέσει, πολλά χρόνια νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος , από το 2007 έως το 2010  ήμουν Δήμαρχος Εσπερίων  και από το 2010 μέχρι το 2014 ήμουν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ως υποψήφιος  δήμαρχος στο Δήμο της Κέρκυρας. Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι την νοοτροπία και στα δυο αυτά πεδία, δηλαδή τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και τα προβλήματα τους. Όπως γνωρίζετε όλοι, σε όλη μου τη ζωή ήμουν ανοικτός σε όλους σας, αναγνώριζα τα λάθη τα δικά μου και των συνοδοιπόρων μου, δεχόμουν κριτική αλλά και έκανα την δική μου αυτοκριτική. 'Έτσι θα κάνω και τώρα. Δεν θα αλλάξει τίποτα εάν δεν εκλεγώ. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και αν εκλεγώ. Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην ανάπτυξη της οικονομίας και αυτή είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνηση, όποια και εάν είναι αυτή. Έχουμε καταβάλει ένα τεράστιο κοινωνικό τίμημα για τις περικοπές στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης οι οποίες έχουν μειωθεί δυσανάλογα μέσα στην κρίση στις πιο ευάλωτες στην κοινωνία μας.

Ερώτηση : Ποιες συμβουλές θα δίνατε στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά;

Απάντηση : Κάντε την ψηφοφορία μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης σας για την ενασχόληση με τη πολιτική. Διαβάστε τα άρθρα μας. Επικοινωνήστε μαζί μας. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email, μέσω μηνυμάτων, μέσω Facebook, ελάτε στο γραφείο μας. Επικοινωνήστε. Όχι μόνο μαζί μου, αλλά και με όλους τους πολιτικούς. Παρακολουθήστε τις συζητήσεις μας. Γράψτε μας σχόλια. Συναντήστε φίλους και τους συναδέλφους μας. Ελάτε μαζί μας για να συζητήσουμε στο γραφείο. Και μετά να συμμετάσχετε στο μετεκλογικό χώρο. Δεν χρειάζεται να τα ξέρετε όλα, δεν χρειάζεται να τα καταλαβαίνετε όλα, δεν χρειάζεται να ακούτε τους μεγαλύτερους να λογομαχούν με λύσσα και να θεωρείτε ότι έτσι πρέπει να είναι ο πολιτικός στίβος.

Ερώτηση : Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, φοβάστε ότι με τον αέρα της νίκης, τα διαπιστωμένα προβλήματα ξεχαστούν;

Απάντηση : Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εμμείνει στις αρχές του και να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του. Θα πρέπει να κάνει μια βαθιά εσωτερική ανασκόπηση, να ελέγξει σε ποια πεδία επηρεάστηκε περισσότερο από την επαφή με το συστημικό κόσμο, να ανασυνταχθεί και συνειδητοποιημένος να μπορεί να διεκδικεί είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης το καλύτερο για αυτό τον τόπο. Το διακύβευμα στις εκλογές αυτές είναι τι γίνεται με τη ζωή μας πιά. Πρέπει να δώσει ο λαός μια δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τον τόπο έχοντας την διακριτική δυνατότητα χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις να εφαρμόσει το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του πρόγραμμα η θα δώσει την εντολή να κυβερνήσουν την Ελλάδα  σε αυτούς που με την πολιτική τους την οδήγησαν  στη πτώχευση και στην διεθνή ανυποληψία. Θα δώσουν την κυβέρνηση στη νεοδεξιά της Ελλάδας  η στο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί το πυρήνα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες  γα αυτό εμπιστευόμαστε την κρίση τους .

 

Αν: Κύριε Αυλωνίτη σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη για τις επερχόμενες εκλογές.

Α.Α : Σας ευχαριστώ και εγώ. Μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα στο ιστολόγιο μας.