(Ο,τι λέμε δεν ξελέμε....)
Πέντε χρόνια τώρα, τόσο για τα μνημόνια όσο και για τους νόμους, που κατ' εξουσιοδότησή τους, ψηφίσθηκαν από την Βουλή μας, ισχυρίζομαι (και όχι μόνο εγώ αλλά πλήθος νομικών) οτι παραβιάσθηκε ο θεμελειώδης νόμος του κράτους μας, το Σύνταγμα, που χωρίς αυτόν τον νόμο και χωρίς την πιστή τήρησή του δεν υπάρχει Κράτος και ειδικά δημοκρατικό κράτος.
Δεν πρέπει , λοιπόν, τώρα που άλλη κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα νέο στη κυριολεξία μνημόνιο να το "βουλώσουμε" , να το "πνίξουμε", πόσο μάλλον που τα κόμματα που συναποτελούν τώρα τη σημερινή κυβέρνηση , τα αναθεμάτιζαν ως αντισυνταγματικά και δικαίως κατ' εμέ.
Ελπίζω, λοιπόν, να έρθει η στιγμή να ψηφιστεί μιά ΝΕΑ και καλή συμφωνία, όπως λέει η κυβέρνηση. Λέω "ΝΕΑ" με κεφαλαία γράμματα γιατί, αν έλθει μιά νέα συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο που θα αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων, που κατ' εμέ είναι αντισυνταγματικά άρα άκυρα, τότε και η συμφωνία αυτή , το νέο μνημόνιο ,είναι άκυρη συμπαρασυρόμενη στην ακυρότητα αυτή από τις προηγούμενες, συνέχεια των οποίων είναι.
Να σας θυμίσω ότι υποστηρίζω ότι τα μνημόνια είναι άκυρα, μεταξύ των άλλων λόγων που παραλείπω τώρα, διότι η ελληνική βουλή δεν τα επικύρωσε-ψήφισε με την απαιτούμενη σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ.2 του Συντάγματος πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών δηλ. με 180 ψήφους. Επρεπε δε να ψηφισθούν με την παραπάνω πλειοψηφία διότι είναι διεθνείς συμφωνίες .
Υπενθυμίζω ότι «Μνημόνιο Συνεννόησης» (Memorandum of Understanding) αποτελεί μια άτυπη διεθνή συμφωνία, που εντάσσεται και αποτελεί αναπόσπαστο -το πλέον ουσιώδες- τμήμα ενός πλέγματος αποφάσεων, πράξεων, δηλώσεων, ψηφισμάτων ή ενεργειών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, του Συμβουλίου των Υπουργών του Eurogroup, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται, άρα, για ένα πλέγμα μονομερών πράξεων ή αποφάσεων καθώς και διεθνών συμφωνιών ή συμβάσεων, διεθνούς οικονομικού δικαίου και ενωσιακού δικαίου. Η δανειακή συμφωνία της Ελλάδος, π.χ., με τα δέκα πέντε κράτη της Νομισματικής Ένωσης είχε ενωσιακό-διακυβερνητικό και ταυτόχρονα διακρατικό-διμερή και για το λόγο αυτό και δημόσιο διεθνή οικονομικό χαρακτήρα. . (όμιλος Αρ, Μάνεση".)
Με αυτές τις απλές υπενθυμίσεις και πριν υπάρξει ακόμη η όποια συμφωνία , υποστηρίζω ότι:
1) Για να επικυρωθεί- ψηφισθεί εγκύρως από την Ελληνική Βουλή η νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο, θα πρέπει να είναι παντελώς ΝΕΑ και μάλιστα με ιδιαίτερη μνεία περί αυτού στο κείμενό της ότι δεν έχει οποιαδήποτε νομική σχέση με τα παντελώς άκυρα και κατά το παρελθόν ακύρως ψηφισθέντα μνημόνια.
2) Επιβάλλεται ως διεθνής κατά τα ανωτέρω σύμβαση να ψηφισθεί από 180 βουλευτές, διαφορετικά θα είναι παντελώς άκυρη ως αντισυνταγματική.
Πολύ θα χαιρόμουν ακόμη και οι εις την Κέρκυρα παρεπιδημούντες και οι έχοντες κατά το προ ΣΥΡΙΖΑ χρονικό διάστημα τις ίδιες με εμέ απόψεις, να πουν και ΤΩΡΑ τα ίδια η άλλως δημοσίως να εκφράσουν την όποια άποψή τους.
*Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος Κέρκυρας.