του Jason Tashea
Ο Ρόμπερτ Αμπρότζι και ο Άντριου Αρούντα κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στο πάνελ του ABA Techshow «Δημιουργία της δικής σου νομικοτεχνολογικής νεοφυής επιχείρησης» την Πέμπτη στο Σικάγο.
Η δημιουργία μίας νεοφυής τεχνολογικής επιχείρησης είναι θέμα δημιουργίας κοινότητας, εύρεσης πελατών και να ξέρεις πώς να περνάς στον κόσμο τις συμβουλές σου.
Ξεκινώντας το πρώτο μέρος του πάνελ του ABATechshow, ο Ρόμπερτ Αμπρότζι, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας LawSitesκαι ο Άντριου Αρούντα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ross Intelligence αποφάνθηκαν των δικών τους εμπειριών και σχετικά με το τι βλέπουν στον κόσμο των νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του πάνελ «Δημιουργία της δικής σου νομικοτεχνολογικής νεοφυής επιχείρησης».
«Ζούμε σε μία πρωτόγνωρη εποχή εξέλιξης στον τεχνολογικό τομέα αλλά δεν υπάρχει μεγάλη καινοτομία στην νομική αγορά», είπε ο Αμπρότζι σε μία γεμάτη αίθουσα συνεδρίου στο HyattRegency του Σικάγο.
Παρουσιάζοντας μία σειρά από διαφάνειες από την ThomsonReuters και την LawGeex, ο Αμπρότζι προσπάθησε να αποδείξει την πληθώρα των πλεονεκτημάτων στο χώρο της νομικοτεχνολογίας. Μόνο λίγες από τις εταιρείες που προβλήθηκαν ήταν περισσότερο από 10 χρονών.
Ο Αμπρότζι και ο Αρούντα έχτισαν την παρουσίασή τους με τη μορφή λίστας, με την οποία παρουσίασαν τα κυρίαρχα θέματα.
Τα θέματα του Αμπρότζι επεσήμαναν την ανάγκη να δημιουργηθεί μία εταιρεία με πρόθεση να λυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιωθούν οι ζωές και η δουλειά των δικηγορικών πελατών. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη για αγορά και ιστορική έρευνα για να διαπιστωθεί η κατάσταση και η ανάγκη για διαφάνεια.
Ο Αρούντα συμφώνησε, ωστόσο επεσήμανε ότι η έρευνα είναι το έναυσμα μίας πολύχρονης διαδικασίας δημιουργίας μίας εταιρείας.
«Μόλις ξεκινήσεις, τότε ξεκινάει και η πραγματικότητα», είπε ο Αρούντα, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Rossτο 2015. «Τότε είναι που πρέπει να δουλέψεις πραγματικά σκληρά».
Βασιζόμενος στις δικές του εμπειρίες, ο Αρούντα επεσήμανε ότι τα θέματά του επικεντρώθηκαν γύρω από το χτίσιμο μίας επιχείρησης.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, προσδιόρισε ότι η ιδέα που «τρέφει» την εταιρεία θα πρέπει να είναι προσωπική σου υπόθεση, που σημαίνει ότι «πρέπει να έχεις την τρέλα και το πάθος» να λύσεις το πρόβλημα που παλεύεις να λύσεις.
Η υπέρβαση τριών από τα σημεία του ήταν η ιδέα της δημιουργίας μίας κοινότητας και να έχεις συνεργάτες. Η εύρεση δηλαδή «ατόμων με την ίδια τρέλα» να είναι οι συνιδρυτές και ομοϊδεάτες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της εταιρείας,είναι και τα δύο στοιχειώδη σε μία επιτυχημένη εταιρεία.
Η επικάλυψη των δύο παρουσιάσεων ήταν η αέναη επιχειρηματική συμβουλή να ακούς τον πελάτη.
«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από επιτυχία δεν περιμένουν μέσα σε ένα γκαράζ», είπε ο Αμπρότζι. «Βγαίνουν έξω, γνωρίζουν κόσμο».
Σε γενικές γραμμές, ο Αρούντα επαναλάμβανε την άποψη του Αμπρότζι, ο οποίος υποστήριζε ότι ενώ είναι σημαντικό να έχεις συνεργάτες και να ακούς όλες τις γνώμες, είναι επίσης σημαντικό να ξεχωρίζεις ποιες πληροφορίες είναι άσχετες.
«Δεν χρειάζεται να συμβιβάζεσαι με όλες τις απόψεις γύρω σου», υποστηρίζει.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μία εταιρεία δεν χρειάζεται να χορηγείται από οποιονδήποτε προσφέρεται. Εάν μία εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να λάβει ένα τηλεφώνημα από έναν πιθανό χρηματοδότη στις 11 μ.μ., τότε αξίζει να σκεφτούν αν θέλουν να συνεργαστούν.
Ο Αμπρότζι υποστήριξε αυτό το θέμα λέγοντας ότι μία εταιρεία μπορεί να αναπτυχθεί οργανικά και χωρίς την κλασσική συγκέντρωση κεφαλαίων.
Έπειτα από 45 λεπτά η συζήτηση άρχισε να περιορίζεται και ο Αρούντα σταμάτησε για να απορροφήσει το κοινό τις πληροφορίες που μόλις είχε λάβει.
«Όλες τις συμβουλές που δέχεστε από έναν επιχειρηματία, ιδρυτή ή νέο εργαζόμενο να τις περνάτε από κόσκινο», συμπλήρωσε. «Πρέπει να βρείτε την δική σας αλήθεια».
*H μετάφραση έγινε από τον Ισαάκ Παγωνίδη, προπτυχιακό φοιτητή στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας. (abajournal.com)