ΣτΕ: Ακόμα και με απενεργοποιημένα τα κινητά οι διαγωνιζόμενοι μπορεί να μηδενιστούν

Οι υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015 αποφάσεις του, του Συμβουλίου της Επικρατείας  νομολογούν πλέον πως η κατοχή κινητού τηλεφώνου από εξεταζόμενο στις απολυτήριες εξετάσεις του λυκείου, ακόμα και αν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, αυτομάτως οδηγεί σε μηδενισμό του γραπτού.

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε δύο περιπτώσεις μαθητών που πήγαν τουαλέτα με το κινητό τους (υποθέσεις 2-3 ετών) , και  οι οποίοι είχαν μηδενισθεί για αυτό το λόγο. Ωστόσο προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου και κέρδισαν με το επιχείρημα πως τα κινητά τους ήταν απενεργοποιημένα και δεν δέχθηκαν κλήσεις ή μηνύματα.

Κατά των αποφάσεων ασκήθηκε έφεση που ανέτρεψε τις εφετειακές αποφάσεις.

Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν πως η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων (όπως το κιντό τους ) αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων, ώστε να είναι δυνατή η επιβολή της κύρωσης του μηδενισμού, ενώ αρκεί η κατοχή των αντικειμένων χωρίς να χρειάζεται να αποδειχθεί η χρήση τους ή οχι.

(Υ.Γ. : Αφήστε τα κινητά στην έδρα για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι )

Σπύρος Σκιαδόπουλος

Πρώτα ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω developer, μετά ανακάλυψα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος, και μετά πολιτικός μηχανικός. Τελικά έγινα περίπου δικηγόρος. Τι συνέβη;