Απέχουμε μόλις μια εβδομάδα πριν από την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση και κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς το τι περιμένει την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις 20/9. Τα δύσκολα θα αρχίσουν από 21/9. Περιττό να επισημάνω πως η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο να μείνει ακυβέρνητη. Ήδη οι εκπρόσωποι των δανειστών αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης και να μεταθέσουν την πρώτη αξιολόγηση τον Δεκέμβριο. Το "κουαρτέτο" δικαιολόγησε την απόφαση αυτή στην διενέργεια εκλογών. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές εντός και εκτός Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να απαιτήσουν την άμεση ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας, ως προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.
Τι περιμένει, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση;
Στο τρίτο μνημόνιο, υπάρχουν πολλά σημεία, των οποίων η συζήτηση και η συνακόλουθη εφαρμογή έχει μετατεθεί για τον Οκτώβριο. Ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, τίθεται σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα επιφέρει νέες περικοπές πρώτα στις επικουρικές και έπειτα στις συντάξεις. Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό αναφέρεται σε στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, πράγμα το οποίο ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις. Επιπρόσθετα, θα υπολογιστούν οι εισφορές του ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα και θα καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων. Όλα αυτά, εάν συνυπολογιστούν, γίνεται αντιληπτό ότι οι χαμηλότερες συντάξεις θα φθάσουν στα 200 ευρώ και θα μετατραπούν σε συντάξεις πείνας. Επείγει η εύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να διασωθεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να μπορούν να επιβιώσουν. Έχει λεχθεί πως οι συνταξιούχοι δεν έχουν αγοραστική δύναμη και συνεπώς οι περικοπές δεν τους αγγίζουν. Δυστυχώς, όμως, στην δεινή της ύφεσης και της ανεργίας ολόκληρες οικογένειες τρέφονται από μία σύνταξη.
Σε όλα τα παραπάνω επαχθή και σκληρά προστίθεται η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με πιθανή μείωση του αφορολόγητου. Ως προς την φορολογία, τα μέτρα που ακολουθούν την δανειακή σύμβαση είναι καταστροφικά. Αγρότες, επιχειρηματίες, όσοι λαμβάνουν εισόδημα από ενοίκια καλούνται να πληρώσουν ακριβά την <<φοροκαταιγίδα>> που τους περιμένει. Ο ΕΝΦΙΑ, με την σειρά του, θα αναπροσαρμοστεί κατά 35%.
Το σκληρό αυτό πακέτο έρχεται σε μια περίοδο που η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει επανέλθει, οι άνεργοι αυξάνονται καθημερινά και η οικονομία επιστρέφει στην ύφεση.Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων η φορομπηχτική πολιτική σε συνδυασμό με την περικοπή εισοδημάτων θα εμβαθύνει την ύφεση και θα παραλύσει την ελληνική οικονομία. Για ποια βιώσιμη συμφωνία, λοιπόν, κάνουν λόγο στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η συμφωνία αυτή, παρά τα τρία θετικά της σημεία(τριετής δανειακή θωράκιση+δέσμευση για ελάφρυνση χρέους+35 δις αναπτυξιακό πακέτο), περιέχει κατά 90% υφεσιακά μέτρα. Εάν δεν αντικατασταθούν από ισοδύναμα ή δεν αντισταθμιστούν απο μια πιθανή ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επωφελών επενδύσεων, το τρίτο μνημόνιο θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή του.
Αντί οι πολιτικές δυνάμεις να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα και να παρουσιάσουν ένα σαφές, πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την επαύριο των εκλογών, αναλώνονται σε μια επουσιώδη αντιπαράθεση γύρω από ασήμαντα ζητήματα. Επειδή, όμως, ο χρόνος κυλά και λειτουργεί υπέρ μας, όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία της κυβέρνησης Τσίπρα, οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να επισπεύσουν τις κινήσεις τους προκειμένου στις 21/9 να είναι έτοιμοι για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το διακύβευμα, αυτήν την στιγμή, είναι η βελτίωση των επαχθών όρων την συμφωνίας, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους. Οι προσωπικές μονομαχίες και οι προεκλογικές "ατάκες" δεν μπορούν να διαμορφώνουν την ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης, όταν διακυβεύονται τόσο κρίσιμα θέματα.
Τα δύσκολα, επομένως, μας περιμένουν μετά τις εκλογές. Απαιτείται σοβαρότητα, σχεδιασμός και συνεννόηση.